Πειραματόζωο θα γίνει -πάλι- η Ελλάδα με το νέο δάνειο από τον ESM

Τη στιγμή που η κυβέρνηση διαφημίζει την (πλασματική κατά το μεγαλύτερο μέρος) πρόοδο στο πρωτογενές πλεόνασμα ως κλειδί για νέα ελάφρυνση του χρέους και ο πρωθυπουργός αναγγέλει ότι σε λίγο “βγαίνουμε από το μνημόνιο” οι εταίροι-δανειστές σπεύδουν να προκαταβάλουν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέο πακέτο βοήθειας.
Τι συμβαίνει άραγε και όλοι σπεύδουν να δώσουν και πάλι “βοήθεια” στην Ελλάδα;
Η αλήθεια είναι ότι οι Ευρωπαίοι αναζητούν

ένα τρόπο να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση γιατί βλέπουν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να σταθεί μόνη της στις αγορές, αλλά ταυτόχρονα να διατηρήσουν τον έλεγχο στην οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας μας.
Επιπλέον, βρίσκουν μια καλή ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως “πειραματόζωο” για να κάνει τα “πρώτα βήματά" του ο νέος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ο ESM, οποίος προορίζεται να γίνει το αντίστοιχο του ΔΝΤ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όλα τα δάνεια του επίσημου τομέα (κράτη και ΔΝΤ) θα μεταφερθούν στον ESM, ο οποίος αποτελεί τη μετεξέλιξη του προσωρινού ταμείου, του EFSF το οποίο χρηματοδότησε το δεύτερο πακέτο στήριξης.
Στην πραγματικότητα με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα θα τεθεί σε όλα τα επίπεδα “υπό την αιγίδα” του ESM. Ο ESM θα δώσει τα καινούρια δάνεια, θα στηρίξει τις εκδόσεις ομολόγων της Ελλάδας (για να “φανεί” ότι βγαίνει στην αγορά) ή ακόμα θα της ανοίξει και γραμμή πίστωσης εάν χρειαστεί. Και βέβαια, θα αναλάβει να εκδώσει ομόλογα με ενέχυρο κρατική περιουσία για να "σιγουρέψει" τα λεφτά των δανειστών.
Το πιο σημαντικό ίσως είναι ότι ο ESM θα αναλάβει και την εποπτεία της ελληνικής οικονομίας, παρακολουθώντας το βαθμό προσαρμογής τόσο στο επίπεδο των δαπανών και των εσόδων (ελέγχοντας δηλαδή τον προϋπολογισμό) όσο και στο επίπεδο των λεγόμενων “διαρθρωτικών” πολιτικών, όλων εκείνων των μέτρων που βαφτίζονται “μεταρρυθμίσεις” αλλά στην ουσία αποτελούν διάλυση του κράτους Πρόνοιας και των εργασιακών κεκτημένων.
Με λίγα λόγια, ο ESM θα αποτελέσει σε ένα είδος “ευρωπαϊκού ΔΝΤ” το οποίο θα εποπτεύει αρχικά τις προβληματικές χώρες, αλλά κάποια στιγμή στο μέλλον ίσως αρχίσει να εκδίδει και ευρωομόλογα εξελισσόμενο σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Υπουργείου Οικονομικών.
Πρόκειται για το νέο “πείραμα” οικοδόμησης νέων θεσμών που υποτίθεται ότι έχουν στόχο να διορθώσουν τη στρεβλή αρχιτεκτονική της ευρωζώνης.
Ο ESM θα είναι ο οργανισμός που θα αναλαμβάνει όποιες χώρες παρεκκλίνουν από την ορθοδοξία, παρέχοντας μεν χρηματοδότηση, αλλά επιβάλλοντας την οικονομική πολιτική με αυστηρό τρόπο σε όλα τα επίπεδα.

Το τίμημα, βέβαια, θα είναι η εθνική ανεξαρτησία, η οποία θα παραχωρηθεί πλέον ολοκληρωτικά.

Σε ότι αφορά το ελληνικό χρέος, η νέα αναδιάρθρωση θα περιοριστεί σε μια επιμήκυνση και μείωση επιτοκίου. Με τον τρόπο αυτό το χρέος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά οι ετήσιες δαπάνες για τοκοχρεωλύσια θα μειωθούν τα επόμενα χρόνια, λόγω μετάθεσης των πληρωμών στο απώτερο μέλλον.
Μια τέτοια εξέλιξη, όμως, δεν λύνει το πρόβλημα της Ελλάδας, αντίθετα “διαιωνίζει” την υπερχρέωση και την εξάρτησή της από τους δανειστές.
Μόνη διέξοδος είναι το κούρεμα, η μείωση του ονομαστικού χρέους, όπως άλλωστε υποστηρίζει και το ΔΝΤ.
Ο κόμπος φτάνει και πάλι στο χτένι και η πολιτική ηγεσία της χώρας πρέπει επιτέλουν να πάψει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της και να θέσει ανοιχτά τα θέματα στους εταίρους.

Blogger Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου
Keywords
Τυχαία Θέματα