Πάρτυ με «μοιρασμένες» αναθέσεις έργων στον Ερυθρό Σταυρό

του Βασίλη Γούλα

Ενα απίστευτο πάρτυ κακοδιαχείρισης και παρατυπιών με κατατμήσεις έργων πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες στο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού, με πρωταγωνιστή τον διοικητή Ευθύμιο Γεωργόπουλο, προσωπική επιλογή και φίλο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Πρόκειται για έναν αμφιλεγόμενο εκλεκτό του βαλλόμενου αυτές τις ημέρες υπουργού Παύλου Πολάκη λόγω της αήθους επίθεσης που εξαπέλυσε εναντίον του υποψήφιου

ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου.

Ο κ. Γεωργόπουλος έχει την πρωτοτυπία να διοικεί ταυτόχρονα δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής, το Κοργιαλένειο και το Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Το δεύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα το ανέλαβε με απόφαση του κ. Πολάκη μετά τον σάλο που είχε ξεσπάσει με τον πρώην διοικητή Δημήτρη Μπούτο, όταν το «Θέμα» είχε αποκαλύψει διάφορα «τέρατα», όπως πλαστούς τίτλους και παράνομες συμβάσεις με τον ιδιοκτήτη του κυλικείου. Η αναβάθμιση του κ. Γεωργόπουλου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση, καθώς είναι απορίας άξιον πώς μπορεί να διοικεί παράλληλα δύο νοσοκομεία που απέχουν τουλάχιστον 16 χιλιόμετρα και υπάγονται σε διαφορετικές Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).

Ευθύμιος Γεωργόπουλος

Τα ερωτήματα που τίθενται όμως είναι πιο σύνθετα, καθώς ο συγκεκριμένος διοικητής φέρεται να έχει αποθρασυνθεί από την προνομιακή αντιμετώπιση που απολαμβάνει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Γεωργόπουλος έχει καταφέρει με τη γνωστή μέθοδο της κατάτμησης έργων να αποφύγει τους μεγάλους και με αυστηρές προδιαγραφές διαγωνισμούς και να «μοιράσει» σχεδόν 600.000 ευρώ με μικρότερες αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς. Και δεν είναι μόνο αυτό. Υλοποιεί αναθέσεις και υπογράφει τα σχετικά έγγραφα χωρίς να έχει καν την αρμοδιότητα! Σε επιστολή-καταπέλτη που απέστειλε στις 29 Ιανουαρίου του 2019 η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Αννα Τάγκα προς τα μέλη της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Κοργιαλένειο-Μπενάκειο, αλλά και σε άλλους αρμόδιους, αναφέρει ότι «καμία αρμοδιότητα που απορρέει βάσει της δικαιοδοσίας της προέδρου σύμφωνα με το άρθρο 109 Συντάγματος, τους νόμους, τη νομολογία δεν έχει από εμένα εκχωρηθεί στον Διοικητή ή σε οποιονδήποτε τρίτο. Σημειωτέον, σύμφωνα με το γενικό κανόνα δικαίου υπάρχει το αμεταβίβαστο της αρμοδιότητας». Αντιδρώντας μάλιστα σε αυτή την κατάσταση, η κυρία Τάγκα παραιτήθηκε μία εβδομάδα μετά την επιστολή της. Στις επισημάνσεις για το μη νόμιμο των ενεργειών του δε ο κ. Γεωργόπουλος φέρεται να απαντά: «Ας με πάνε στα δικαστήρια»!

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο κ. Γεωργόπουλος φαίνεται και από αναθέσεις που πραγματοποίησε μόλις τον περασμένο Ιανουάριο. Ετσι, στις 11 Ιανουαρίου ανέθεσε σε μία εταιρεία τις εργασίες επισκευής και συντήρησης σε χώρο στο ισόγειο Π.Δ. πτέρυγας συνολικής αξίας 14.999 ευρώ συν ΦΠΑ. Επίσης στις 21 Ιανουαρίου ο ίδιος ανέθεσε σε άλλη εταιρεία τις εργασίες επισκευής και συντήρησης της Οφθαλμολογικής κλινικής του νοσοκομείου συνολικής αξίας 7.750 ευρώ συν ΦΠΑ.

Αντί δηλαδή να συμπεριλάβει όλα τα παρεμφερή έργα σε ένα ενιαίο πακέτο για να πετύχει καλύτερες τιμές, τα σπάει σε κομμάτια, αποκτώντας ουσιαστικά ελευθερία κινήσεων για την επιλογή των εργολάβων! Για παράδειγμα, την ίδια ακριβώς ημέρα, στις 29 Νοεμβρίου του 2018, κάνει δύο απευθείας αναθέσεις σε διαφορετικές εταιρείες για έργα συντήρησης και επισκευής. Το ένα έργο αφορούσε το τμήμα ΩΡΛ και ήταν ύψους 11.180 ευρώ (συν ΦΠΑ) και το άλλο εργασίες -πάλι- «επισκευής και συντήρησης» στο κλιμακοστάσιο ύψους 2.650 ευρώ.

Λίγους μήνες νωρίτερα, έκανε επίσης δύο αναθέσεις για «επισκευή και συντήρηση» σε διάφορα τμήματα του νοσοκομείου: μία στις 26 Ιουλίου του 2018 και άλλη μία, οκτώ ημέρες μετά, στις 3 Αυγούστου. Τον Απρίλιο πέρσι είχε κάνει ξανά την ίδια κίνηση: ανέθεσε δύο διαφορετικές εργολαβίες για «συντήρηση και επισκευή» με διαφορά 11 ημερών (16 και 27 Απριλίου). Σύμφωνα με επισημάνσεις που κάνουν παράγοντες του νοσοκομείου, είναι τουλάχιστον «συζητήσιμη» η προτίμηση του κ. Γεωργόπουλου στα τεχνικά έργα, κάτι που αφαιρεί σημαντικά ποσά από φάρμακα και άλλες πιο λειτουργικές ανάγκες του ιδρύματος. Επιπλέον, ο κ. Γεωργόπουλος, όπως και όλοι οι διοικητές των νοσοκομείων, έχει την άνεση να διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα χωρίς να ελέγχονται εκ των προτέρων οι συμβάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ελεγχοι γίνονται μόνο εκ των υστέρων και δειγματοληπτικά!

Κλίμα εκφοβισμού στη Νίκαια

Οσον αφορά τα έργα του στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, εργαζόμενοι καταγγέλλουν το κλίμα εκφοβισμού και τιμωρίας εναντίον όσων θεωρούνται «εκτός κυβερνητικής γραμμής». Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργόπουλος, ο οποίος θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Χαϊδάρι με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Πολίτες σε Δράση», σε διάστημα ενός μήνα προχώρησε σε πολλαπλές μετακινήσεις προσωπικού, στον υποβιβασμό τριών υποδιευθυντριών της νοσηλευτικής υπηρεσίας, ενός προϊστάμενου διοικητικής υπηρεσίας και μιας προϊσταμένης ιατρικής υπηρεσίας. Ενώ, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, προχώρησε και σε συνδικαλιστικές διώξεις στελεχών της ομοσπονδίας εργαζομένων επειδή δεν ήταν «αρεστοί» στη διοίκηση του νοσοκομείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα