Παρουσίαση της εκδόσεως: "Με λογισμό και μ' όνειρο. Alpha Bank, 19ος – 21ος αιώνας"

Την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της εκδόσεως του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank "Με λογισμό και μ' όνειρο. Alpha Bank, 19ος – 21ος αιώνας", από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστα Κωστή και τον Διευθυντή της εφημερίδας "Η Καθημερινή" κ. Αλέξη Παπαχελά, στο Κεντρικό Κτήριο της Τραπέζης.

Την εκδήλωση τίμησε

με την παρουσία του η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ενώ παρευρέθησαν οι πρώην Πρωθυπουργοί κ.κ. Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμμένος και Λουκάς Παπαδήμος, ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Γιώργιος Μιχελής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χαράλαμπος Γκότσης, ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Ιάκωβος Γεωργάνας, ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ενώσεως Τραπεζών κ. Χρήστος Γκόρτσος, εκπρόσωποι του οικονομικού και επιχειρηματικού κόσμου και φίλοι της Τραπέζης.

Εκ μέρους της Alpha Bank, παρέστησαν ο Επίτιμος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γιάννης Σ. Κωστόπουλος, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Βασίλειος Θ. Ράπανος, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Δημήτριος Π. Μαντζούνης, τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Διοικήσεως, καθώς και ενεργά και αποχωρήσαντα Στελέχη της Τραπέζης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank κ. Δημήτριος Π. Μαντζούνης, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στους σημαντικότερους σταθμούς της ιστορικής διαδρομής της Τραπέζης, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στις δεκαετίες 1970, 1980 και 1990, ήτοι "την εποχή του Γιάννη Κωστόπουλου", ο οποίος εισήγαγε βαθιές αλλαγές για την Τράπεζα και σημαντικές καινοτομίες για την ελληνική αγορά. Ο κ. Μαντζούνης ανέφερε χαρακτηριστικά την αλλαγή της επωνυμίας και του λογοτύπου και Τραπέζης, τη σημαντική επέκταση του Δικτύου και την αλλαγή του ύφους των Καταστημάτων, τα οποία έγιναν πιο φιλικά προς τον Πελάτη, ήδη από τη δεκαετία του 1970, όταν ο κ. Κωστόπουλος ανέλαβε τη Διοίκηση της Τραπέζης. Μάλιστα, από τότε ήταν η μόνη Τράπεζα, όπως είπε, που κάθε νέο της Κατάστημα κοσμούσε ένα έργο Έλληνα καλλιτέχνη.

Ο κ. Μαντζούνης υπογράμμισε επίσης ότι, κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες, η Τράπεζα μεγάλωνε αλλά κυρίως καινοτομούσε, εισάγοντας, μεταξύ άλλων, στην ελληνική αγορά, τα ΑΤΜ, τις χρεωστικές κάρτες, το leasing και το factoring, ενώ το 1994 ήταν η πρώτη ελληνική Τράπεζα που επέκτεινε τις εργασίες της στο εξωτερικό, ιδρύοντας θυγατρική Τράπεζα στη Ρουμανία και εξαγοράζοντας την Commercial Bank of Near East στη Μεγάλη Βρεταννία.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα της Τραπέζης, τόσο εντός όσο και εκτός των ελληνικών συνόρων, υπενθυμίζοντας ότι, με χρηματοδότηση του κ. Γιάννη Σ. Κωστοπούλου, δημιουργήθηκαν δύο αίθουσες στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, όπου παρουσιάζεται αρχαία ελληνική τέχνη.

Διέκρινε επίσης, μεταξύ των σημαντικότερων σταθμών στη μακρόχρονη πορεία της Alpha Bank, την εξαγορά, το 1999, της Ιονικής και Λαϊκής Τραπέζης, στο ιστορικό Κτήριο της οποίας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την παρουσίαση της εκδόσεως.

Αναφερόμενος στη δεκαετία του 2000, τόνισε ότι, με την ευκαιρία της χορηγίας των Ολυμπιακών Αγώνων, η Alpha Bank καλλιέργησε την ιδέα του εθελοντισμού και έτσι σήμερα άνω των 400 εθελοντών από το Προσωπικό της, στηρίζουν, με την προσωπική τους συμμετοχή, τις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Τραπέζης.

Η εξαγορά της Εμπορικής Τραπέζης, των συνεταιριστικών τραπεζών και μέρους των εργασιών της Citi στην Ελλάδα, αποτελούν ορισμένες από τις σημαντικότερες εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας, κατά τη διάρκεια της οποίας εκδηλώθηκε η οικονομική κρίση.

Ο κ. Μαντζούνης χαρακτήρισε "άθλο" τις επιτυχημένες ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι, κατά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, η Alpha Bank δεν έλαβε κρατική βοήθεια.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, δήλωσε ότι "η Alpha Bank και οι άνθρωποί της θα συνεχίσουν αυτό που άρχισε ο Ιωάννης Κωστόπουλος, προ ενάμισυ αιώνος, με λογισμό και μ' όνειρο".

Ο τίτλος της εκδόσεως "Με λογισμό και μ' όνειρο", είναι απόσπασμα από τους "Ελεύθερους Πολιορκημένους" του Διονυσίου Σολωμού, το οποίο είχε χρησιμοποιήσει ο κ. Γιάννης Σ. Κωστόπουλος, μιλώντας το 1987 στα εγκαίνια του Κεντρικού Κτηρίου της Τραπέζης, προκειμένου να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι της Alpha Bank την είχαν οδηγήσει στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ο κ. Κωστής, κατά την παρουσίαση της Εκδόσεως, τόνισε ότι στόχος δεν ήταν η δημιουργία ενός απλού λευκώματος με φωτογραφίες ή άλλο εικαστικού χαρακτήρα υλικό, αλλά η αφήγηση της ιστορίας της Τραπέζης, χωρίς πολλές τεχνικές λεπτομέρειες μέσα από ένα κείμενο βατό, ακόμη και στον μη ειδικό, το οποίο στηρίζεται και στοιχειοθετείται από το εικονογραφικό υλικό.

Αναφερόμενος στην ιστορική εξέλιξη της Τραπέζης, επεσήμανε ότι η Alpha Bank ακολούθησε μία πορεία συνεχούς επεκτάσεως, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προσέφερε η κάθε εποχή και αντιμετωπίζοντας με επιτυχία συχνά μεγάλες δυσκολίες. Συναντήθηκε με ορισμένα από τα σημαντικότερα ιδρύματα της ελληνικής τραπεζικής ιστορίας, τα οποία αφομοίωσε, με αποτέλεσμα, στη συνέχεια, να καταστούν αναπόσπαστα κομμάτια της.

Ο κ. Κωστής ανέφερε επίσης, ότι, μέσω της Εκδόσεως, αποτίεται φόρος τιμής στους ανθρώπους που, με τον δικό του τρόπο ο καθένας, συνέβαλαν στην επιτυχή λειτουργία και τη διαρκή εξέλιξη της Τραπέζης. Ως εκ τούτου, μνημονεύονται οι βιογραφίες των σημαντικών προσωπικοτήτων που "σφράγισαν" με τη δράση τους την ιστορία της Alpha Bank, πολλοί εκ των οποίων έπαιξαν σημαντικό ρόλο και στην ιστορία της χώρας μας. Ενδεικτικώς ανέφερε τον Αλέξανδρο Κορυζή, πρωθυπουργό της χώρας το 1941, τον Διονύσιο Λοβέρδο, τον Γεώργιο Ιατρού και τον Σταύρο Κωστόπουλο, μικρότερο υιό του Ι.Φ. Κωστοπούλου, επί πολλά έτη Βουλευτή Μεσσηνίας και επανειλημμένως Υπουργό και Διοικητή της Εθνικής Τραπέζης.

Στην καθοριστική συμβολή του κ. Γιάννη Σ. Κωστοπούλου στην εξέλιξη της Alpha Bank επικέντρωσε την παρουσίασή του ο κ. Παπαχελάς, ο οποίος αναφέρθηκε σε ιστορίες και γεγονότα που κατά καιρούς του έχει αφηγηθεί ο κ. Κωστόπουλος. Τόνισε ότι η Τράπεζα άντεξε στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες γιατί έχει "βαθιές ρίζες", όπως είπε, οι οποίες είναι "ο σεβασμός στην παράδοση, η προστασία και η διαφύλαξή της, το αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και ο επαγγελματισμός". Η παράδοση και οι αρχές που διακρίνουν την Alpha Bank δεν μεταδίδονται, τόνισε, μόνο μέσα από το οικογενειακό DNA, πράγμα που συμβαίνει και παίζει τον ρόλο του, αλλά μέσα από έναν τρόπο σκέψης και λειτουργίας που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους και τα Στελέχη της Τραπέζης.

Το βιβλίο αποτελείται από 264 σελίδες με σπάνιο και ανέκδοτο εικονογραφικό υλικό, το οποίο προέρχεται, στο μεγαλύτερο μέρος του, από το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank, ενώ έχει επίσης αξιοποιηθεί υλικό και από άλλους οργανισμούς, τράπεζες και ιδρύματα, δημόσια και ιδιωτικά. Η Έκδοση είναι διαρθρωμένη σε επτά ενότητες που παρουσιάζουν ισάριθμες διακριτές περιόδους της ιστορίας της Τραπέζης. Η αφετηρία της ιστορίας ευρίσκεται στην εποχή που ο Ι. Φ. Κωστόπουλος (1856 - 1918) ξεκινάει τα εμπορικά του εγχειρήματα και εισέρχεται στις τραπεζικές δραστηριότητες ιδρύοντας την Τράπεζα Κωστοπούλου στην Καλαμάτα. Ακολουθούν οι περίοδοι της δραστηριότητας της Τραπέζης Καλαμών με έδρα την Καλαμάτα (1918-1924) και της Τραπέζης Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως (1924-1947) με έδρα την Αθήνα. Στην τέταρτη ενότητα, παρουσιάζεται η δραστηριότητα της Τραπέζης Εμπορικής Πίστεως (1948-1972) και εν συνεχεία, της Τραπέζης Πίστεως (1973-1992).

Η έκτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην Alpha Τράπεζα Πίστεως (1993-1999) και η τελευταία στην Alpha Bank (2000-2015).

Η Έκδοση αποτυπώνει την ιστορία της Alpha Bank στο πλαίσιο της εξελίξεως του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και γενικότερα, της ελληνικής ιστορίας, η οποία διασταυρώνεται με την πορεία άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων που συναντήθηκαν μαζί της κατά την πάροδο του χρόνου και δημιούργησαν ένα ενιαίο επιχειρηματικό σχήμα.

Το Ιστορικό Αρχείο της Τραπέζης, που εξέδωσε το λεύκωμα "Με λογισμό και μ' όνειρο. Alpha Bank, 19ος – 21ος αιώνας", ιδρύθηκε το 1999, με σκοπό τη διατήρηση της εταιρικής ταυτότητας και της ιστορικής μνήμης των Εταιριών που απαρτίζουν τον Όμιλο Alpha Bank και σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα Ιστορικά Αρχεία τραπεζικών ιδρυμάτων διεθνώς.

Σημειώνεται ότι η Έκδοση παρουσιάσθηκε, για πρώτη φορά, την 9 Δεκεμβρίου 2015, σε ειδική εκδήλωση στην Καλαμάτα, ενώ μετά από την παρουσίαση στην Αθήνα, προγραμματίζεται αντίστοιχη εκδήλωση και στη Θεσσαλονίκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα