Παρέμβαση Καμίνη σε Τίμερμανς για λαϊκισμό, προσφυγικό και κλιματική αλλαγή

Παρέμβαση στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Περιφερειών και των Πόλεων στις Βρυξέλλες πραγματοποίησε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, κατά την ακρόαση από το σώμα του υποψηφίου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντιπροέδρου της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Ο κ. Καμίνης στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στα ζητήματα της έξαρσης του λαϊκισμού στην Ευρώπη, στο κράτος δικαίου και τους θεσμούς, την κλιματική αλλαγή και το προσφυγικό και τόνισε ότι συμφωνεί

με τη θέση του κ. Τίμερμανς για αποφασιστική στάση απέναντι στον λαϊκισμό και την άκρα δεξιά. Ο δήμαρχος Αθηναίων ρώτησε τον υποψήφιο του κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Δημοκρατών κ. Τίμερμανς, πως πρέπει να διαμορφωθεί μία πειστική απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων στα ζητήματα αυτά.

Ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Δημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν, σχολιάζοντας την παρέμβαση του κ. Καμίνη, τόνισε ότι «ο μόνος τρόπος να πείσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες είναι αν πιστέψουν ότι το να προστατεύουμε μία ανθρώπινη ύπαρξη δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δική τους ασφάλεια».

Ακολουθεί ανεπίσημη μετάφραση

Παρέμβαση – ερώτηση δημάρχου Αθηναίων Γ.Καμίνη

«Είδα τις θέσεις που έχετε αναπτύξει για το θέμα της Ουγγαρίας, καθώς και για την κατάσταση στην Πολωνία και συμφωνώ μαζί σας: Δεν επιτρέπεται, σε καμία περίπτωση, να ακολουθήσουμε πολιτική κατευνασμού απέναντι στους δημαγωγούς και τους λαϊκιστές.

Παρ’ όλα αυτά φαίνεται πως το πεδίο διαγράφεται πολύ εύκολο γι’ αυτούς, γιατί ο λόγος τους είναι απλουστευτικός και μπορεί να είναι πάρα πολύ γοητευτικός στον κόσμο. Εμείς είμαστε αναγκασμένοι να εξηγούμε τα πράγματα με ένα πολύ πιο σύνθετο τρόπο και γι’ αυτό είναι πολύ δύσκολη η δουλειά μας. Πάντοτε καλούμαστε να κρατάμε ισορροπία στα θέματα της ελευθερίας, του κράτους δικαίου και των θεσμών.

Το προσφυγικό, το μεταναστευτικό, που εντείνονται από την κλιματική αλλαγή, είναι θέματα που συνδέονται μεταξύ τους και, δεδομένου ότι στα επόμενα χρόνια τα κύματα των ανθρώπων που θα αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη θα είναι ακόμη μεγαλύτερα, αυτό πάντοτε θα ευνοεί τους δημαγωγούς, τους λαϊκιστές και της ακροδεξιά.

Επίσης, οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές έχουμε υποβαθμίσει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και γι’ αυτό ανεβαίνουν οι Πράσινοι και οι Οικολόγοι. Πρέπει να κάνουμε δική μας αυτή την ατζέντα γιατί βρισκόμαστε ενώπιον μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων.

Θα ήθελα να ακούσω την άποψη σας για τα θέματα αυτά και επίσης για τις μεγάλες τεχνολογικές εξελίξεις που έρχονται και με ραγδαίο ρυθμό αλλάζουν τη ζωή μας».

Απάντηση Αντιπροέδρου Κομισιόν και υποψηφίου Προέδρου Φρ. Τίμερμανς

«Θα ξεκινήσω με τον Δήμαρχο Καμίνη, καθώς ήταν ο πρώτος που έκανε ερώτηση.

Πρέπει να σας πω πως τα τελευταία χρόνια έχω δουλέψει πάνω στα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης. Όταν ξεκινήσαμε αντιμετωπιστήκαμε πολύ επιφυλακτικά από τους Πράσινους που λέγανε «αυτός είναι πιο Πράσινος από εμάς». Οπότε, μπορείς να χτίσεις μία τέτοια παρουσία αλλά πρέπει να το αποδεικνύεις συνεχώς. Ας πάρουμε ένα θέμα που ελπίζω να έχει τελειώσει μέχρι το Δεκέμβριο: Η πρόταση που καταθέσαμε για απαγόρευση των πλαστικών στην Ευρώπη. Ήταν επαναστατική, πήγε πιο μακριά από οποιαδήποτε παρόμοια στον κόσμο και τώρα απολαμβάνει της αποδοχής του 80% των Ευρωπαίων πολιτών, από όλο το πολιτικό φάσμα. Αυτά είναι σαφή βήματα για να αποδείξουμε τις προθέσεις μας στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και του περιβάλλοντος. Και υπάρχει μία ευθεία σύνδεση: λιγότερα πλαστικά στη θάλασσα οδηγεί σε περισσότερο τουρισμό για την Ελλάδα ή την Ιταλία ή την Ισπανία.

Συμφωνώ λοιπόν απόλυτα μαζί σας, δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή την ατζέντα στους Πράσινους. Συμφωνώ επίσης μαζί σας πως η 4η Βιομηχανική Επανάσταση δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια στον κόσμο. Εκπροσωπείτε μία πόλη που είναι η ευρωπαϊκή «πρωτεύουσα» των συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Αν εμείς, οι σοσιαλδημοκράτες δεν μπορέσουμε να κάνουμε αυτή τη μετάβαση να αφορά τους πάντες, θα είμαστε οι πρώτοι που θα τιμωρηθούν , αγνοηθούν και τελικά απαξιωθούν στα μάτια των πολιτών. Έχουμε αυτή την ευκαιρία τώρα.

Επιτρέψτε μου να πω δύο ακόμη πράγματα σχετικά με αυτά που είπατε. Αναφερθήκατε στο κράτος δικαίου (αναφορικά με Πολωνία και Ουγγαρία). Όπου και αν πάω στην Ευρώπη, οι πολίτες αποδίδουν μία απίστευτη σημασία στις αξίες. Οι αξίες κινητοποιούν τους ανθρώπους, ακόμα και αν θέλουν μετά να συζητήσουν για άλλα πράγματα, οι αξίες είναι τί είμαστε στην πραγματικότητα. Και δεν είναι πολυτέλεια, είναι κάτι που θέλουν όλοι, ανεξάρτητα από το επίπεδο της μόρφωσης τους.

Και πρέπει εμείς, οι σοσιαλδημοκράτες, να ορίσουμε το πως οι αξίες των πολιτών οφείλουν να προστατευτούν. Και μία από τις ευρωπαϊκές αξίες που οφείλουμε να προστατεύσουμε είναι πως οι άνθρωποι που έρχονται εδώ , προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις διώξεις, έχουν ένα ασφαλές μέρος να έρθουν. Και πως, αν δεν προσπαθούν να ξεφύγουν από διώξεις, έχουν δικαίωμα να επιστραφούν με ένα ασφαλή τρόπο, σε μία ασφαλή χώρα.

Αυτή είναι η ισορροπία που πρέπει να βρούμε. Ο μόνος τρόπος να πείσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες είναι αν πιστέψουν ότι το να προστατεύουμε μία ανθρώπινη ύπαρξη δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δική τους ασφάλεια. Γιατί η ασφάλεια είναι εκείνη που η ακροδεξιά χρησιμοποιεί για χειραγωγήσει τη συγκεκριμένη συζήτηση τα τελευταία χρόνια, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης».

Keywords
Τυχαία Θέματα