Πιέζουν οι ΗΠΑ για ολοκλήρωση της αξιολόγησης - Συνομιλία Λιου με Τσίπρα, Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ

Παρέμβαση υπέρ της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ελληνικού προγράμματος από τον Τζακ Λιού, με το θέμα να αποτελεί αντικείμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε το Σάββατο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο Τζακ Λιου προέτρεψε την Ελλάδα να συνεχίσει την πρόοδο στο πεδίο της εφαρμογής ζωτικής σημασίας μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε την ανάγκη, ώστε η Ευρώπη να τηρήσει την δέσμευσή της και να μπει η Αθήνα

σε ένα μονοπάτι βιωσιμότητας μέσω ελάφρυνσης του χρέους της.

Ο κ. Λιου επεσήμανε τη σημασία που έχει για την Ελλάδα, το ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς η επιτυχής και έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αυτής αξιολόγησης για το 2016.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη και την ελπίδα του για μία συμπαγή ευρωπαϊκή λύση, ώστε να αποφευχθούν περισσότερες δυσκολίες και απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε νωρίτερα σειρά επαφών με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ για το θέμα της Ελλάδας, στους οποίους και επίσης αναφέρθηκε υπέρ της γρήγορης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με το MNI, ο κ. Λιου επισήμανε στο κ. Σόιμπλε πως οι Θεσμοί πρέπει να δείξουν καλή θέληση για να κλείσει εγκαίρως η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ενώ φέρεται να του ζήτησε να μην υπάρξει παρέκκλιση από την δέσμευση που έχουν αναλάβει οι Ευρωπαίοι για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου είχε ήδη μιλήσει προ ολίγων ημερών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως αναφέρει το Mega, πηγή επισήμανε ότι η Αθήνα ζήτησε επίσημα την αμερικανική υποστήριξη την περασμένη εβδομάδα μέσω διπλωματικών επαφών στην ελληνική πρωτεύουσα και την Ουάσιγκτον.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τις προηγούμενες μέρες, μέσω του αναπληρωτή εκπροσώπου Μάρκ Τόνερ, υπογράμμισε πως κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να ελέγχει το έδαφός του ενώ σημείωσε όπτι θα ζητηθεί από όλα τα κράτη, «όπως έκανε η Ελλάδα, να συνεχίσουν να επιδεικνύουν γενναιοδωρία χειριζόμενα τους μετανάστες».

Keywords
Τυχαία Θέματα