«Παράθυρο» για την επέκταση του QE αφήνει ο Μάριο Ντράγκι

«Παράθυρο» για συνέχιση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης άφησε ο Μάριο Ντράγκι μιλώντας από τη Φρανκφούρτη, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της.

Όπως είπε η βιώσιμη προσαρμογή του πληθωρισμού συνεχίζει να εξαρτάται από αυτές την ευνοϊκή νομισματική πολιτική.

«Παρά την πρόσφατη άνοδο των τιμών, η βιώσιμη προσαρμογή στο πλαίσιο του πληθωρισμού συνεχίζει να εξαρτάται από την διατήρηση των τρεχουσών, άνευ προηγουμένου συνθηκών χρηματοδότησης» είπε

χαρακτηριστικά.

Γι' αυτό και παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε αυτή την νομισματική πολιτική, η οποία είναι απαραίτητη ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 2% στο μεσοπρόθεσμο, πρόσθεσε.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το QE θα παραταθεί πέραν του Μαρτίου του 2017, όταν και λήγει.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, υπάρχουν τρία βασικά ρίσκα για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη: Οι γεωπολιτικές συνθήκες, η κερδοφορία των τραπεζών και η αδυναμία του πληθωρισμού.

Για τον τραπεζικό τομέα δήλωσε ότι «αν και είναι πιο ανθεκτικός, η κερδοφορία παραμένει μια πρόκληση. Ένας από τους βασικούς παράγοντες γι' αυτό είναι η χαμηλή ανάπτυξη και ο χαμηλός πληθωρισμός, που μεταφράζεται σε χαμηλότερα επιτόκια» είπε, τονίζοντας ωστόσο, ότι υπάρχουν και θέματα διάρθρωσης που θα πρέπει να διορθωθούν.

Στο πλαίσιο αυτό ο επικεφαλής της ΕΚΤ ζήτησε πλήρη εφαρμογή των ρυθμιστικών κανόνων για τις τράπεζες.

«Είναι η ώρα να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα και να εισέλθουμε σε μια περίοδο σταθερότητας» σχολίασε.

Keywords
Τυχαία Θέματα