Εληξε η απεργία στο λιμάνι του Πειραιά

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά να κηρύξει παράνομη την απεργία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, οι απεργοί στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ σταμάτησαν τις κινητοποιήσεις τους Το εμπορικό λιμάνι άνοιξε και πάλι και αποκαθίσταται σταδιακά η διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων.

Νωρίτερα,

παράνομη είχε κηρύξει το Πρωτοδικείο Πειραιά την απεργία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά μετά από προσφυγή της DPort Services.

Σύμφωνα με κύκλους της Cosco έχει ήδη αρχίσει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για τη ΣΣΕ με το νέο σωματείο Εργαζομένων που ιδρύθηκε το 2018, το Συνδικάτο Εργαζομένων που δραστηριοποιείται στις προβλήτες ΙΙ&ΙΙΙ.

Τις κινητοποιήσεις προκάλεσε το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ που υποστηρίζεται από το ΠΑΜΕ. «Βασικά τους αιτήματα είναι οι αυξήσεις μισθών -την ώρα που ο Νεφελούδης είπε πρόσφατα ότι είναι οι πιο καλοπληρωμένοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα- και η ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά που δεν είναι αρμοδιότητα της εταιρείας» επισημαίνουν κύκλοι της ΣΕΠ/PCT.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΕΒ τόνιζε ότι «τις ημέρες αυτές επιχειρείται από ολιγομελές κομματικό σωματείο μειοψηφίας η παρεμπόδιση λειτουργίας του λιμανιού του Πειραιά».

Ο ΣΕΒ είχε δηλώσει αντίθετος «σε οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και ομαλής λειτουργίας της αγοράς, ιδιαίτερα σε αυτήν την κρίσιμη για τη χώρα περίοδο».

Ο ΣΕΒ επισήμαινε σε ανακοίνωσή του ότι το συνολικό κόστος των κινητοποιήσεων αυτών για την ελληνική οικονομία (επιχειρήσεις και εργαζόμενους) είναι τεράστιο, αφού αφορά μια νευραλγική για την ανάπτυξη δραστηριότητα, τη στιγμή μάλιστα που το λιμάνι του Πειραιά κερδίζει διαρκώς έδαφος και αναδεικνύεται πρωταγωνιστής έναντι των ανταγωνιστών του σε όλη την Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα