Παραμένουν χαμηλές οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων διατηρήθηκαν σήμερα κάτω από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα έξι εβδομάδων, με τους επενδυτές να περιμένουν το αποτέλεσμα των συζητήσεων μεταξύ του αντισυστημικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων (M5S) και της ακροδεξιάς Λέγκα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.

Τα δύο κόμματα είχαν συζητήσεις το Σαββατοκύριακο για τη διαμόρφωση ενός κοινού πολιτικού προγράμματος, ενώ ο ηγέτης του M5S Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε χθες ότι είναι κοντά στην επιλογή ενός πρωθυπουργού κοινής αποδοχής. Αν και

ο συγκεκριμένος κυβερνητικός συνδυασμός είχε γίνει δεκτός αρχικά ως το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για τις ιταλικές αγορές, το κλίμα έγινε στη συνέχεια λίγο πιο αισιόδοξο, λόγω της βελτίωσης της οικονομίας και της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Οι αγορές δεν δείχνουν ενδείξεις νευρικότητας, με τους επενδυτές να εστιάζουν στις δημοσιονομικές πολιτικές και με τις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ να προσφέρουν, επίσης, ένα δυνητικά μεγάλο δίχτυ ασφαλείας», δήλωσε υπεύθυνος για τη στρατηγική επιτοκίων της Societe Generale στο Λονδίνο.

Οι πολιτικές που προβάλλονται από τον επικείμενο κυβερνητικό συνασπισμό περιλαμβάνουν τη μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, τη βελτίωση των κοινωνικών παροχών, την ακύρωση μίας προγραμματισμένης αύξησης του φόρου επί των πωλήσεων και την ακύρωση μίας συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του 2011 που αύξησε πολύ το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Αυτές οι πολιτικές αναμένεται να αυξήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 1,6% του ΑΕΠ που εκτιμάται φέτος (στο 2,4% ήταν το 2017), αν και οι επενδυτές περιμένουν τις λεπτομέρειες. Ο δείκτης μετοχών της Ιταλίας FTSE MIB σημειώνει φέτος μία από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως, καθώς η αγορά εστιάζει σε μία ισχυρότερη οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα