«Παράλογη» χαρακτηρίζει το Ιράν τη συμφωνία για το πετρέλαιο - Συναντήσεις με Βενεζουέλα και Ιράκ

Σκληρή στάση αναμένεται να κρατήσει το Ιράν στις σημερινές συνομιλίες με τη Βενζουέλα και το Ιράκ για το «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου, καθώς οι πρώτες αντιδράσεις στη συμφωνία Σαουδικής Αραβίας – Ρωσίας είναι αρνητικές.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο υπ. Πετρελαίου της Βενεζουέλας, Eulogio Del Pino, και ο ιρακινός ομόλογός του,

Adel Abdel Mahdi θα έχουν σήμερα συνάντηση στην Τεχεράνη με τον Ιρανό υπουργό Bijan Zanganeh για το προτεινόμενο «πάγωμα» της παραγωγής.

Το πρακτορείο Dow Jones μεταδίδει ότι στη συνάντηση θα παρευρεθεί και ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ.

«Είναι παράλογο να ζητά κανείς από το Ιράν να "παγώσει" την παραγωγή πετρελαίου. Όταν υπήρχαν κυρώσεις στο Ιράν κάποιες χώρες αύξησαν την παραγωγή τους και προκάλεσαν την πτώση των τιμών. Πώς περιμένουν τώρα από το Ιράν να συνεργαστεί και να πληρώσει το τίμημα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιράν στον OPEC, Mehdi Asali, όπως μεταδίδει η ιρανική εφημερίδα Shargh. «Έχουμε επανειλημμένα πει ότι το Ιράν θα αυξήσει την παραγωγή μέχρι να φτάσει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν τις κυρώσεις» υποστηρίζει ο Asali.

Σύμφωνα με την χθεσινή συμφωνία, που πιθανόν να οδηγήσει στην πρώτη παγκόσμια συμφωνία για το πετρέλαιο εδώ και 15 χρόνια, περιλαμβάνει το «πάγωμα» της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου 2011. Την απόφαση αυτή έλαβαν η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, το Κατάρ και η Βενεζουέλα.

Πριν το 2012 το Ιράν εξήγαγε περίπου 2,5 εκατ. βαρέλι την ημέρα. Οι κυρώσεις μείωσαν τις εξαγωγές σε περίπου 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, είναι πιθανό ο OPEC να προσφέρει ειδικούς όρους για το Ιράν.

«Το Ιράν επιστρέφει στις αγορές και πρέπει να του δοθεί μια ευκαιρία, αλλά χρειάζεται να κάνει κάποιους υπολογισμούς» δήλωσε μια πηγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα