Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Δουλειές για τους πολλούς, μείωση των φόρων, στήριξη των αδυνάτων

Το στίγμα του για την Ελλάδα των επόμενων ετών και το σχέδιό του για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση παρουσίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

«Είµαστε εδώ για να δηµιουργήσουµε µια νέα Ελλάδα υγιή,

δυνατή, υπερήφανη» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας την ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Παρουσιάζοντας το όραμά του για την Ελλάδα του αύριο, είπε ότι αποτελείται από το τρίπτυχο: δουλειές για τους πολλούς, μείωση φόρων και προστασία των αδυνάτων.

«Σε αυτά τα ζητήματα δίνουμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Πιστεύουμε στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας αλλά ταυτόχρονα νοιαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικές ανισότητες. Προτιμούμε τις εφαρμόσιμες λύσεις», ανέφερε.

«H Ελλάδα που εγώ οραµατίζοµαι είναι ένας κόσµος που ανατέλλει, όχι µια χώρα που δύει. Δεν έχω στο νου µου µόνο αριθµούς και δείκτες. Έχω πρώτα από όλα ανθρώπους» είπε χαρακτηριστικά, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ζητώντας να κάνουν στην άκρη «γιατί ούτε μπορούν, ούτε θέλουν».

«Απευθύνομαι σε όλους τους Έλληνες, που απαιτούν οι πολιτικοί να λένε την αλήθεια», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, για να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία δεν αρκεί μόνο μια πολιτική αλλαγή.

«Χρειάζεται µια αφοσιωµένη και απόλυτα συντονισµένη κυβέρνηση που θα υλοποιήσει ένα τολµηρό σχέδιο αλλαγών. Αλλαγών που θα πηγαίνουν πέρα και πάνω από τα όποια προγράµµατα προσαρµογής. Μια κυβέρνηση των καλύτερων, όχι των κολλητών, των συγγενών και φίλων. Μια κυβέρνηση που θα εγγυάται συντονισµό, διαφάνεια, αποτελεσµατικότητα, λογοδοσία».

Τα τρία πρώτα νομοσχέδια

Ο πρόεδρος της Ν.Δ ανακοίνωσε επίσης τα πρώτα τρία νομοσχέδια της κυβέρνησής του.

1. Το νοµοσχέδιο για τη νέα οργάνωση της κυβέρνησης και της ανώτατης διοίκησης που, όπως είπε, είναι έτοιµο και θα είναι το πρώτο που θα ψηφιστεί.

2. Το νομοσχέδιο για μια τολµηρή φορολογική µεταρρύθµιση. Όπως είπε, θα αφορά τη μείωση των φορλογικών βαρών, για την οποία έχει δεσμευτεί και συγκεκριμένα, τη µείωση της φορολογίας εισοδήµατος για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%, τη µείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια, τη µείωση του φόρου στα µερίσµατα στο 5% και την αύξηση του ορίου για υποβολή ΦΠΑ στις 25.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε επίσης υπεραποσβέσεις για επενδύσεις κεφαλαίου, µεταφορά φορολογικών ζηµιών για περίοδο δέκα ετών και φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτοµία.

Δεσμεύτηκε επίσης ότι η φορολογία δεν θα αλλάξει γαι τουλάχιτοσν μια 5ετία. «Πρέπει να είναι όμως φιλική στις επενδύσεις», τόνισε.

3. Το νοµοσχέδιο για την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης. Όπως είπε, «απαιτούµε απόλυτο σεβασµό στην τήρηση των προθεσµιών. Πλέον, ξεκινώντας από τις στρατηγικές επενδύσεις, θα υπάρχει δημόσια αρχή που θα έχει αποκλειστική προθεσµία για την άσκηση της αρµοδιότητάς της. Αν δεν την ασκήσει εντός της προθεσµίας του νόµου, οι σχετικές αδειοδοτικές αρµοδιότητες θα ασκούνται από µία και µόνη δηµόσια αρχή σε επίπεδο υφυπουργού που θα έχει τεχνογνωσία να φέρει σε πέρας το έργο της χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επενδύσεις στο Ελληνικό και τις Σκουριές

«Απόλυτη προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση θα είναι η ταχύτατη υλοποίηση των σχεδιασµένων ιδιωτικοποιήσεων, ειδικά των εμβληματικών επενδύσεων στο Ελληνικό και στις Σκουριές» υπογράμμισε.

Ειδικά για το ζήτημα των Σκουριών, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Θέλουµε εξορυκτική δραστηριότητα στη χώρα µας, πάντα µε σεβασµό στο περιβάλλον και στο αυστηρό κοινοτικό πλαίσιο».

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύθηκε ακόμη για αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές δραστηριότητες για τρία χρόνια.

Για την επιχειρηματικότητα

«Ναι στους επιχειρηματίες πατριώτες, όχι στους λαθρεπιβάτες του παρασιτικού καπιταλισμού» υπογράμμισε, μιλώντας για το είδος της επιχειρηματικότητας που οραματίζεται για τη χώρα.

Έχουμε σχεδιάσει παρεμβάσεις στον πτωχευτικό κώδικα για να παρέχεται ουσιαστική δεύτερη ευκαιρία, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Δεν αναφέρομαι στους επιχειρηματίες που αφήνουν τις επιχειρήσεις τους να χρεοκοπήσουν και έχουν τα χρήματά τους στην Ελβετία. Με αυτούς θα είμαι αμείλικτος», τονίζοντας ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην επιβράβευση της συνέπειας και της τήρησης των νόμων.

«Θα εισάγουμε το λευκό μητρώο επιχειρήσεων προσφέροντας κίνητρα στις επιχειρήσεις που σέβονται και μοιράζουν το μέρισμα της επιτυχίας στους εργαζόμενους», είπε και πρόσθεσε ότι θα προχωρήσε σε θέσπιση κινήτρων με μειωμένες εισφορές για τις συνεπείς ασφαλιστικά επιχειρήσεις.

Ενίσχυση της ρευστότητας

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας αναφέροντας ότι για το σκοπό αυτό θα κινηθεί σε τρείς άξονες: Την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, τη γρήγορη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, την αποκατάσταση της ρευστότητας από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων».

Νέα συμφωνία με τους εταίρους και μείωση πλεονασμάτων

Για τα μακροχρόνια υψηλά πλεονάσματα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως με το σημερινό μείγμα πολιτικής είναι δύσκολο να επιτευχθούν.

«Η ακραία φορολόγηση οδηγεί περισσότερους στην φοροδιαφυγή. Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί. Η γενιά των 360 ευρώ στοιχειώνει την πατρίδα μας. Μπορούμε να αλλάξουμε το μείγμα αλλά για κάνουμε μια πραγματική φορολογική μεταρρύθμιση, πρέπει να μειώσουμε τους στόχους για τα πλεονάσματα. Είμαι αποφασισμένος να πείσω τους εταίρους μας ότι είναι και προς το συμφέρον τους».

«Θα προτείνω νέα ρήτρα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεις για μετά το 2018 με έμφαση τις αλλαγές στο Δημόσιο και όσο αυτές υλοποιούνται, θα μειώνονται οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2%. Αυτό θα μας επιτρέψει σε πρώτο χρόνο να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενων και εργοδοτών και να εισάγουμε κατώτερο φορολογικό συντελεστή 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ με 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί. Όσο θα υλοποιούνται οι στόχοι αυτοί τόσο θα μειώνονται οι στόχοι των πλεονασμάτων», είπε χαρακτηριστικά.

Για το Δημόσιο

«Κανένας υπάλληλος δεν αξιολογείται, αυτό θα σταματήσει. Θέλουμε ένα κράτος μικρότερο και αποτελεσματικό», είπε αναλύοντας το σχέδιό του για το Δημόσιο και μίλησε για αξιολόγηση δαπανών και προσωπικού.

Κατάργηση των νόμων Μπαλτά, Φίλη, Γαβρόγλου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε την κατάργηση των νόμων Μπαλτά, Φίλη, Γαβρόγλου για την Παιδεία, καθώς και την επανίδρυση της φοιτητικής παράταξης της ΟΝΝΕΔ, της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία, όπως είπε, «δεν θα κολλήσει ξανά ούτε μία αφίσα και δεν θα συμμετέχει σε φοιτητικές εκλογές, που θα αφορούν λίγους».

Είπε ακόμη ότι η ΝΔ λέει τολμηρά «ναι» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. «Τα πανεπιστήµια θα αξιολογούνται από Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας. Μέρος της χρηµατοδότησής τους θα εξαρτάται από την απόδοσή τους».

Το άσυλο θα αποκτήσει ξανά το πραγματικό του νόημα. Και το δημόσιο Πανεπιστήμιο θα σταματήσει να είναι άντρο βίας και ανομίας. Και οι φοιτητοπατέρες θα βγουν από τα Πανεπιστήμια. Οι φοιτητές δεν θα ψηφίζουν στις εκλογές των πρυτανικών οργάνων. Η Δ.Α.Π. θα επανιδρυθεί σε άλλη λογική. Δεν θα ξανακολληθεί καμία αφίσα σε κανένα Πανεπιστήμιο. Η Δ.Α.Π. θα σταματήσει να συμμετέχει σε εκλογές που αφορούν λίγους και διώχνουν τους πολλούς. Η έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Φοιτητών, όπου οι εκλογές θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Στόχος μου είναι μέσα σε μια δεκαετία να δημιουργήσουμε τα καλύτερα Πανεπιστήμια της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και από πρωταθλητές στην εξαγωγή φοιτητών να γίνουμε ένα διεθνές ανταγωνιστικό κέντρο εκπαίδευσης και κατάρτισης, είπε, μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι η πρόταση που κατέθεσε είναι «ρεαλιστική αλλά συνάμα οραματική» και πρόσθεσε «μια πρόταση που σπάει τις αλυσίδες που κρατούν τη χώρα μας καθηλωμένη στο παρελθόν. Σας κοιτάω στα μάτια και σας λέω δυνατά. Δώστε μου τη δυνατότητα να οδηγήσω την πατρίδα μας μακριά από τον κακό της εαυτό. Πιστέψτε μαζί μου ότι υπάρχει ένα διαφορετικό μέλλον, ένα καλύτερο μέλλον μιας Ελλάδας στην οποία θα χαιρόμαστε να ζούμε και να δημιουργούμε σε συνθήκες ελευθερίας, ευημερίας και ισονομίας. Κυρίως όμως πιστέψτε στις δικές σας δυνατότητες. Ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να κάνουμε μαζί το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Διότι οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. Και μπορούμε καλύτερα. Ας προχωρήσουμε με το κεφάλι ψηλά. Ας γράψουμε την δική μας ιστορία».

Keywords
Τυχαία Θέματα