Παπαλεξόπουλος: Ο μετασχηματισμός του Ομίλου ΤΙΤΑΝ παραμένει στρατηγική προτεραιότητα

Του Στέλιου Μορφίδη

Ένα μήνα περίπου μετά τις δηλώσεις του στο newmoney.gr με τις οποίες γνωστοποιούσε την αποφασιστικότητα του να προχωρήσει ο μετασχηματισμός της εταιρικής δομής του Ομίλου ΤΙΤΑΝ παρά την πρόσφατη αποτυχημένη δημόσια πρόταση, ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος επανέρχεται.

Στο μήνυμα προς τους μετόχους του ΤΙΤΑΝΑ, όπως συμπεριλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση πεπραγμένων του Ομίλου για το 2018, ο διευθύνων σύμβουλος διαβεβαιώνει ότι «ο μακροπρόθεσμος στόχος, της στρατηγικής τοποθέτησης του Ομίλου με τρόπο που να αντικατοπτρίζει το διεθνές

μας αποτύπωμα και να ενισχύει την οικονομική μας ανταγωνιστικότητα, παραμένει». Στο ίδιο μοτίβο και το μήνυμα του Προέδρου του ΔΣ κ. Τάκη Αράπογλου που χαρακτηρίζει ως «στρατηγική προτεραιότητα» το στόχο της «στρατηγικής επανατοποθέτησης του Ομίλου».

Εξάλλου μία ματιά στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου και θα αντιληφθεί κανείς ότι η μητρική στην Ελλάδα παραμένει κερδοφόρα αποκλειστικά χάρη στα μερίσματα που της δίδουν οι θυγατρικές του εξωτερικού.

Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα των δύο ανδρών ενισχύουν την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν εξελίξεις μέσα στη χρονιά. Όπως εξάλλου σημειώνει ο κ. Αράπογλου: «Το 2019 θα είναι ένας ακόμα σημαντικός χρόνος για τον Τιτάνα. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στη διοίκηση, στα διευθυντικά στελέχη και στους εργαζομένους του Ομίλου και είμαι βέβαιος ότι, παρά τις προκλήσεις των καιρών, θα παραμείνουν προσηλωμένοι στην υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδίου και στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης επιτυχίας της Εταιρίας προς όφελος όλων».

Ολόκληρο το μήνυμα του διευθύνοντος συμβούλου κ. Δημ. Παπαλεξόπουλου έχει ως εξής:

«Αγαπητοί Μέτοχοι και Συμμέτοχοι

Το 2018 ήταν ένα ακόμα έτος σταθερών, θετικών επιδόσεων για τον Τιτάνα. Συνεχίσαμε την πορεία μας, εκμεταλλευόμενοι αποτελεσματικά τις ευκαιρίες που συνεχίζει να προσφέρει η αγορά των ΗΠΑ και αντιμετωπίζοντας με επιτυχία προκλήσεις σε πολλές από τις περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε, με υποτονική ζήτηση και πιέσεις στα περιθώρια κέρδους. Ταυτόχρονα, παραμείναμε προσηλωμένοι στον μακρόπνοο στόχο μας για ισόρροπη, υπεύθυνη και βιώσιμη ανάπτυξη, ενστερνιζόμενοι την αλλαγή και επιταχύνοντας τους ρυθμούς καινοτομίας μας.

Σταθερές επιδόσεις, ανάλογες της ζήτησης των τοπικών αγορών

Το 2018, οι αγορές μας ακολούθησαν τις τάσεις του προηγούμενου έτους: ανάπτυξη στη Φλόριντα και τις μεσοατλαντικές πολιτείες των ΗΠΑ, σταθερή ζήτηση στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ελλάδα, επιβράδυνση στην Αίγυπτο και ανάκαμψη στη Βραζιλία. Στην Τουρκία υπήρξε μια ισχυρή μεταβολή, με έντονη επιβράδυνση της οικονομίας και μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας το δεύτερο εξάμηνο. Το κόστος μας, ιδιαίτερα της ενέργειας, τόσο τα στερεά καύσιμα όσο και το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και των πρώτων υλών, αυξήθηκε στις περισσότερες από τις περιοχές των δραστηριοτήτων μας, αντισταθμιζόμενο μερικώς από βελτιώσεις αποδοτικότητας στα εργοστάσιά μας. Οι τιμές των προϊόντων μας αυξήθηκαν στις ΗΠΑ και παρέμειναν σταθερές στις υπόλοιπες περιοχές, με αρνητική τάση στην Τουρκία και στην Αίγυπτο προς το τέλος του έτους. Η λειτουργία ενός νέου εργοστασίου τσιμέντου στην Αίγυπτο, δυναμικότητας 12 εκατομμυρίων τόνων, σε συνδυασμό με την έντονη πτώση της ζήτησης στην Τουρκία συνέβαλλαν στην αύξηση της υπερπροσφοράς στη Μεσόγειo.

Στο πρώτο εξάμηνο του έτους, οι επιδόσεις μας επηρεάστηκαν από τις ιδιαίτερα κακές καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ και τις παρατεταμένες διακοπές συντήρησης των εκεί μονάδων μας και από μια αργή εκκίνηση στην εγχώρια αγορά της Ελλάδας. Στο δεύτερο εξάμηνο υπήρξε σημαντική βελτίωση, με τον κύκλο εργασιών και τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων να αυξάνονται και να υπερβαίνουν τις επιδόσεις του δεύτερου εξαμήνου του 2017, παρουσιάζοντας θετική δυναμική καθώς προχωράμε στο 2019.

Η ενδυνάμωση του ευρώ το 2018 σε σχέση με το δολάριο και την αιγυπτιακή λίρα, όπως και η υποτίμηση της τουρκικής λίρας, επέφεραν αρνητική επίπτωση συναλλαγματικής μετατροπής των αποτελεσμάτων του Ομίλου σε ευρώ.

Σε αυτό το περιβάλλον, ο ΤΙΤΑΝ ολοκλήρωσε τη χρονιά με ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα κύκλου εργασιών και λειτουργικών κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε σύγκριση με το 2017, αλλά με αυξημένα καθαρά κέρδη κυρίως λόγω βελτιωμένων μη λειτουργικών αποτελεσμάτων από συναλλαγματικές ισοτιμίες. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε €1.490,1 εκατ. (μείωση 1%), τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων €259,7 εκατ. (μείωση 5%) και τα καθαρά κέρδη μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και την πρόβλεψη για φόρους σε €53,8 εκατ. (αύξηση 26%).

Οι επενδύσεις στις επιχειρηματικές δραστηριότητές μας, με την εφαρμογή ενός προγράμματος ύψους €119 εκατ., με ιδιαίτερη βαρύτητα στις ΗΠΑ.

Οι προοπτικές των αγορών για το 2019 παραμένουν θετικές στις ΗΠΑ, όπου τα εργοστάσιά μας είναι σε καλή θέση για να εξυπηρετήσουν την αυξανόμενη ζήτηση. Θετικές προοπτικές έχει επίσης η Βραζιλία, ενώ αναμένουμε σταθερή προς αυξανόμενη ζήτηση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στην Ελλάδα η αύξηση της ζήτησης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον χρόνο εκκίνησης των από καιρό προγραμματισμένων έργων υποδομής. Στην αρνητική πλευρά, αναμένουμε κάποια μείωση της ζήτησης στην Αίγυπτο, και την συνέχεια για μερικούς ακόμη μήνες της απότομης επιβράδυνσης στην Τουρκία.

Επενδύουμε στο διεθνές μας αποτύπωμα

Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για διεθνή ανάπτυξη, αποκτήσαμε το 2018 τον έλεγχο της κοινοπραξίας μας στην Τουρκία, ανεβάζοντας τη συμμετοχή μας στο εργοστάσιο τσιμέντου Adocim σε ποσοστό 75% και πωλώντας την συμμετοχή του 50% που διατηρούσαμε μέσω της κοινοπραξίας σε μονάδα άλεσης. Παρά τις βραχυπρόθεσμα αρνητικές προοπτικές στην Τουρκία, πιστεύουμε ότι οι μακροπρόθεσμες τάσεις θα επιβεβαιώσουνε πλήρως την ενίσχυση της θέσης μας στην χώρα.

Τον Δεκέμβριο, οι μέτοχοι της μητρικής εταιρίας Α.Ε Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ δέχθηκαν προαιρετική δημόσια πρόταση ανταλλαγής μετοχών από την TITAN Cement International, μία νεοσυσταθείσα βελγική εταιρία της οποίας ιδιοκτήτες είναι βασικοί μέτοχοι του Ομίλου μας. Στόχος της προσφοράς ήταν η διευκόλυνση της πρωτογενούς εισαγωγής του Ομίλου στο Χρηματιστήριο Euronext Βρυξελλών και η εξασφάλιση βελτιωμένης πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Παρά την υποστήριξη της πρότασης από το Διοικητικό Συμβούλιο του Τιτάνα και της πλειοψηφίας των μετόχων του, το απαραίτητο όριο αποδοχής του 90% για τις κοινές μετοχές δεν συμπληρώθηκε και ως εκ τούτου, η συναλλαγή δεν υλοποιήθηκε. Ο μακροπρόθεσμος όμως στόχος, της στρατηγικής τοποθέτησης του Ομίλου με τρόπο που να αντικατοπτρίζει το διεθνές μας αποτύπωμα και να ενισχύει την οικονομική μας ανταγωνιστικότητα, παραμένει.

Ενστερνιζόμαστε την αλλαγή, ώστε να υλοποιήσουμε την δέσμευσή μας για ένα βιώσιμο μέλλον

Παρατηρώντας μακρύτερα στο μέλλον, διαγράφονται σημαντικές αλλαγές που σίγουρα θα επηρεάσουν και τις δραστηριότητές μας. Μεταξύ αυτών είναι η κλιματική αλλαγή και ο συνακόλουθος ενεργειακός μετασχηματισμός, καθώς και η ψηφιακή επανάσταση, τάσεις στις οποίες ήδη προσαρμοζόμαστε ενεργά.

Παράλληλα, παρακολουθούμε στενά τη ρευστή γεωπολιτική κατάσταση και ιδιαίτερα δύο παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις εμπορικές ροές τσιμέντου και τις επενδύσεις: τον διαρκώς διερευνώμενο ρόλο της Κίνας στην παγκόσμια αγορά και τις τάσεις προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο.

Έχουμε υιοθετήσει τις ευκαιρίες που μας προσφέρει η 4η βιομηχανική επανάσταση, αναπτύσσοντας πιλοτικά τις νέες τεχνολογίες σ' ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Επενδύσαμε σε εκτεταμένες υποδομές συλλογής, αποθήκευσης και ανταλλαγής δεδομένων και υλοποιούμε με επιτυχία δοκιμές μακράς διαρκείας για την βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων σε γραμμές παραγωγής, την διευρυμένη εφαρμογή της προληπτικής συντήρησης, της εφαρμογή της πλατφόρμας Building Information Modelling για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων έργων μας και την βελτιστοποίηση της διαχείρισης της εφοδιαστικής μας αλυσίδας.

Παράλληλα, βελτιώνουμε την αποτελεσματικότητα των εσωτερικών διαδικασιών μας, υλοποιώντας σταδιακά διεθνώς ένα ενιαίο σύστημα επιχειρηματικού σχεδιασμού (ERP) και εγκαθιστώντας μία νέα ψηφιακή πλατφόρμα για της διαδικασίες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού σε όλες μας τις δραστηριότητες παγκοσμίως.

Επιδείξαμε πρόοδο σε πολλές δράσεις για τη μείωση των εκπομπών CO2, συμβάλλοντας στην παγκόσμια προσπάθεια για αποφυγή της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αυξήσαμε τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, τα οποία εισάγαμε και σε νέα εργοστάσια. Πετύχαμε την πιστοποίηση των εργοστασίων μας, που αντιστοιχούν περίπου στο 40% της παραγωγικής μας ικανότητας κλίνκερ, κατά το πρότυπο ενεργειακής διαχείρισης ISO 500001. Παράλληλα, συμμετέχουμε σε πολλές συνεργατικές δράσεις Έρευνας και Ανάπτυξης με στόχο τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, υλοποιώντας μεταξύ άλλων με επιτυχία μία μεγάλης κλίμακας πιλοτική παραγωγή κλίνκερ χαμηλού αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα. Επικαιροποιήσαμε την περιβαλλοντική μας πολιτική, υιοθετήσαμε μία ενιαία Ομιλική προσέγγιση για τη μείωση του CO2 μέχρι το 2030 και εισάγαμε στη διαδικασία εγκρίσεων όλων των μεγάλων επενδύσεών μας την αξιολόγησή τους και με μια εσωτερικά οριζόμενη τιμή CO2, έτσι ώστε να αναδεικνύονται οι σχετικοί κίνδυνοι και ευκαιρίες.

Συνεχίζοντας τη μακροχρόνια ενεργή σύμπραξή μας με τις τοπικές κοινωνίες, υλοποιήσαμε νέες πρωτοβουλίες στις περιοχές των δραστηριοτήτων μας, με προτεραιότητα στην προαγωγή της υγείας και της ευεξίας, στην στήριξη της ποιοτικής εκπαίδευσης και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων αναγκαίων για την εξελισσόμενη αγορά εργασίας. Παράλληλα με τα προγράμματα ευεξίας και προσωπικής ανάπτυξης σχεδιασμένα ειδικά για τους εργαζόμενους μας, προσφέραμε αναπτυξιακά προγράμματα σε όφελος δεκάδων χιλιάδων παιδιών και νεαρών ενηλίκων, τόσο στις εγκαταστάσεις μας όσο και στα σχολεία και στα πανεπιστήμιά τους.

Στον τομέα της ασφάλειας, σημειώσαμε καλή πρόοδο, μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης για καίρια ζητήματα, εκτεταμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, αύξηση της καταγραφής των παρ' ολίγον ατυχημάτων και ανάπτυξης νέων εργαλείων για την αναγνώριση κινδύνων. Αν και με βάση τους δείκτες ασφαλείας βρισκόμαστε μεταξύ των κορυφαίων εταιριών του κλάδου, η καλή μας επίδοση επισκιάστηκε δυστυχώς από δύο θανατηφόρα ατυχήματα εργολάβων, ένα στις οδικές μεταφορές και ένα σε λατομικές εργασίες. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

Η δέσμευσή μας να επιχειρούμε με οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο αντανακλάται στην ανανέωση της συμμετοχής μας στο Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ, ενστερνιζόμενοι τις αρχές του.

Σημειώνουμε σημαντική πρόοδο στην επίτευξη των περιβαλλοντικών και κοινωνικών μας στόχων για το 2020, ένα ενδιάμεσο ορόσημο στη συλλογική προσπάθεια επίτευξης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης 2030.

Πιστεύουμε πως οι παγκόσμιες τάσεις σήμερα θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα και πως δεν είναι μέρος ενός κύκλου που θα επιστρέψει στις παλιές ισορροπίες. Ενστερνιζόμαστε ένθερμα την αλλαγή, ώστε να προσαρμοστούμε με επιτυχία ως οργανισμός στις αναδυόμενες νέες προκλήσεις και ευκαιρίες. Παραμένουμε πάντα συνεπείς στις αξίες μας και στο σεβασμό μας στον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον».

Δείτε εδώ την ετήσια έκθεση πεπραγμένων του Ομίλου

Keywords
τιταν, τιταν, ελλαδα, ηπα, αιγυπτος, ηλεκτρικος, συμμετοχή, titan, προσφορες, building, erp, νέα, iso, σχολεια, οηε, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, χρηματιστηριο, σταση εργασιας, κλειστα σχολεια, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, αξιολογηση, κοινωνια, αποτελεσματα, βραζιλια, ηπα, οηε, οροσημο, πλαισιο, iso, αγορα, αγορα εργασιας, αυξηση, ατυχηματα, βιωσιμη αναπτυξη, δευτερο, δυστυχως, δηλωσεις, διοικηση, δολαριο, ευρω, εκθεση, εκκινηση, ενεργα, επενδυσεις, επιτυχια, εσωτερικων, εταιρια, ετος, ευρωπη, ιδιο, κυκλος, λειτουργια, λιρα, ματια, μηνες, μειωση, παντα, οφελος, περιβαλλον, πιστοποιηση, προγραμματα, ρευμα, ροες, ρολο, σιγουρα, συνεχεια, συμμετοχή, ταση, τιμη, τουρκια, υλοποιηση, χρονος, ψηφιακη, αγορες, building, δημητρης, δικαιωματα, εφαρμογη, χωρα, ιδιαιτερα, μια ματια, titan, υγειας
Τυχαία Θέματα