Πάουελ (Fed): Δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε νέα αύξηση επιτοκίων

Χρειάζεται να γίνει κι άλλη δουλειά στο μέτωπο της καταπολέμησης του πληθωρισμού. Αυτό ήταν το μήνυμα του Τζερόμ Πάουελ σε ομιλία του απόψε σε νομισματικό πάνελ που διοργάνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που αμέσως είχε αντίκτυπο στη Wall Street με τους δείκτες να διευρύνουν τις απώλειες τους.

Η πολυαναμενόμενη από την αγορά ομιλία του προέδρου της Fed έγινε

περίπου μία εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας κατά την οποία τα αμερικανικά επιτόκια παρέμειναν αμετάβλητα στο εύρος του 5,25% με 5,50%.

«Η FOMC παραμένει δεσμευμένη σε μια νομισματική πολιτική που είναι επαρκώς περιοριστική για να επαναφέρει τον πληθωρισμό χαμηλά έως το 2%» τόνισε χαρακτηριστικά ο Τζερόμ Πάουελ ξεκαθαρίζοντας ότι το συμβούλιο δεν είναι πεπεισμένο ότι έχει πετύχει ακόμη το στόχο αυτό!

Σχολίασε, ωστόσο, πως ο ίδιος και τα μέλη του συμβουλίου ενθαρρύνονται από την μέχρι τώρα επιβράδυνση του πληθωρισμού, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης παραμένει «πολύ πάνω» από τα επιθυμητά όρια.

«Οι συνάδελφοι μου και εγώ είμαστε ευχαριστημένοι με την πρόοδο, αλλά περιμένουμε πως η διαδικασία για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό σταθερά στο 2% έχει ακόμη πολύ δρόμο» τόνισε. Υπό την έννοια αυτή και εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν το συμβούλιο μπορεί να αναλάβει εκ νέου δράση!

«Εάν γίνει αναγκαίο να προχωρήσουμε σε περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε» ξεκαθάρισε, διευκρινίζοντας, πάντως, πως το συμβούλιο θα συνεχίσει να κινείται προσεκτικά.

Άλλωστε, όπως και στις πρόσφατες ομιλίες του, επανέλαβε ότι η Fed σε κάθε περίπτωση κινείται επιφυλακτικά προσπαθώντας να ισορροπήσει το ρίσκο του να δράσει υπερβολικά με το ρίσκο του να μην κάνει αρκετά, έχοντας ενδεχομένως – όπως τόνισε – «παραπλανηθεί από μερικούς καλούς μήνες στοιχείων».

Ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας αναφέρθηκε και στην πρόοδο που έχει γίνει στην οικονομία, εξηγώντας πως η Fed λαμβάνει υπόψη ότι τυχόν ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη θα μπορούσε να υπονομεύσει το έργο που έχει γίνει κατά του πληθωρισμού.

Για το τρίτο τρίμηνο υποστήριξε πως ο ρυθμός ανάπτυξης ύψους 4,9% ήταν «αρκετά ισχυρός», αν και οι προοπτικές παραπέμπουν πιθανότατα σε επιβράδυνση της ανάπτυξης, τους επόμενους μήνες

Το προειδοποιητικό μήνυμα Πάουελ έρχεται σε ένα διάστημα που η αγορά είχε προεξοφλήσει ότι το τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων βρίσκεται πολύ κοντά, αν όχι έχει ήδη επιτευχθεί, μετά από δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις διατήρησης των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα. Έχει προηγηθεί, εξάλλου, ένας επιθετικός κύκλος σύσφιγξης με 11 αυξήσεις επιτοκίων, αρκετές από τις οποίες αφορούσαν δυναμική τροποποίηση κατά 50 μονάδες βάσης.

Διαβάστε ακόμη

«Όχι» Νετανιάχου σε συμφωνία κατάπαυσης πυρός με αντάλλαγμα απελευθέρωση ομήρων

Σε τριπλό κλοιό servicers και funds – Yποχρεωτική ενημέρωση σε δανειολήπτες και πρόστιμα έως €500.000

Η Νο1 «κρυφή» δεξιότητα πίσω από την επιτυχία του Μπιλ Γκέιτς

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα