Πάνω από υψηλά 7ετίας οι αποδόσεις ομολόγων ΗΠΑ

Νέα επιδείνωση καταγράφει σήμερα η αγορά αμερικανικών κρατικών ομολόγων, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η ανεργία στις ΗΠΑ διολίσθησε σε χαμηλό 49 ετών τον Σεπτέμβριο του 2018, καθώς και ότι οι μισθοί σημείωσαν νέα αύξηση.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σημειώνει άνοδο 2,5 μονάδων βάσης, στο 3,22% -το υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Η απόδοση του

2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 1,3 μ.β. στο 2,89%, ενώ του 30ετούς σημειώνει άνοδο 3,1 μ.β. στο 3,38%.

Θετικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία ενισχύουν τις προσδοκίες για μια πιο «επιθετική» σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), κάτι που ωθεί υψηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων.

Την ίδια ώρα το ιταλικό sell-off στέλνει κύματα αναταράξεων στα ευρωπαϊκά ομόλογα που μεταφέρονται φυσικά και στις ΗΠΑ σε κάποιο βαθμό, ενώ δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που ρευστοποιούν προκειμένου να τοποθετηθούν σε μετοχές, καθώς ο Dow Jones συνεχίζει σε νέα ιστορικά υψηλά.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ξεπέρασε την Τετάρτη το 3,2% για πρώτη φορά από το 2011, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι ο ιδιωτικός κλάδος της χώρας πρόσθεσε 230.000 νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, πολύ περισσότερες από τις 168.000 του Αυγούστου.

«Συνολικά, πιστεύω ότι ήταν μια αρκετά ισχυρή έκθεση για την απασχόληση και -το πιο σημαντικό- διατηρεί τη Fed σε τροχιά συνέχισης των αυξήσεων των επιτοκίων», δήλωσε ο Gary Pollack, επικεφαλής trading σταθερού εισοδήματος στην Deutsche Bank Private Wealth Management.

Εξάλλου, λίγο μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για την απασχόληση, ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, John Williams, δήλωσε πως εάν η οικονομία των ΗΠΑ παραμείνει στην τρέχουσα πορεία, οι σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων συνιστούν το «σωστό μονοπάτι».

Εν τω μεταξύ, αρνητικά ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ, που έδειξαν ότι το έλλειμμα διευρύνθηκε περαιτέρω τον Αύγουστο του 2018 και ανήλθε σε υψηλό έξι μηνών, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν περαιτέρω, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν σε ιστορικό ρεκόρ, σε μια ένδειξη ότι το εμπόριο θα μπορούσε να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη στο γ’ τρίμηνο του 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα