Πάνω από 40 βρετανικοί κολοσσοί κηρύσσουν τον «πόλεμο» στο πλαστικό

Πάνω από 40 εταιρείες, μεταξύ των οποίων Coca Cola, Nestle και Procter & Gamble, καθώς και τα μεγαλύτερα βρετανικά σούπερ μάρκετ, δεσμεύτηκαν να σταματήσουν τη χρήση πλαστικού με ορίζοντα επταετίας, μετά από τις αυξανόμενες πιέσεις για αντιμετώπιση της μόλυνσης.

Οι εταιρείες υποσχέθηκαν να πετύχουν μέχρι το 2025 τον στόχο εξάλειψης της αχρείαστης πλαστικής συσκευασίας μιας χρήσης στο Ηνωμένο Βασίλιο.

Σήμερα υπέγραψαν και τη σχετική συμφωνία για τη χρήση πλαστικού στη Βρετανία την οποία ξεκίνησε η ομάδα εκστρατειών αειφορίας WRAP. Μέσω αυτής δεσμεύτηκαν ότι το 100% των πλαστικών συσκευασιών θα είναι επαναχρησιμοποιούμενο, ανακυκλώσιμο ή θα μπορεί να κομποστοποιηθεί μέχρι το 2025.

Στους άλλους στόχους είναι το 70% των πλαστικών συσκευασιών να ανακυκλώνεται ή να κομποστοποιείται και όλες οι πλαστικές συσκευασίες να έχουν ένα μέσο ποσοστό 30% ανακυκλώσιμου συστατικού.

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει δεσμευτεί για την εξάλειψη στη χώρα των πλαστικών απορριμμάτων που μπορούν να αποφευχθούν μέχρι το 2042, στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου δράσης. Η κυβέρνηση της Βρετανίας αναζητά εναλλακτικές μεταξύ των οποίων την απαγόρευση κάποιων προϊόντων και τη χρήση του φορολογικού συστήματος με τρόπο ώστε να αλλάξει η συμπεριφορά των καταναλωτικών.

Όπως σημειώνει το Reuters, επικαλούμενο στοιχεία της WRAP, οι 42 εταιρείες που υπέγραψαν τη συμφωνία είναι υπεύθυνες για πάνω από το 80% των πλαστικών συσκευασιών σε προϊόντα που πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας.

Σε ό,τι αφορά τα σούπερ μάρκετ που υπέγραψαν τη συμφωνία είναι οι αλυσίδες Tesco, Walmart, Morrisons, Aldi και Lidl, ενώ συμμετέχουν επίσης η Marks & Spencer και η Sainsbury's.

Keywords
Τυχαία Θέματα