Παίρνουν φωτιά τα ομόλογα - Στροφή στα επενδυτικά «καταφύγια»

Η αναθέρμανση των εμπορικών φόβων προκάλεσε τη στροφή των επενδυτών στην ασφάλεια της αγοράς ομολόγων, του ιαπωνικού γενμ, του ελβετικού φράγκου και του χρυσού,ενώ την ίδια ώρα οι μετοχές δέχονται ισχυρό πλήγμα και το πετρέλαιο περνά σε περιβάλλον bear market.

Μετά από έναν πολύ δύσκολο Μάιο, όπου 3 τρισ. δολ. έκαναν φτερά από την παγκόσμια αγορά μετοχών, η επιδείνωση του εμπορικού και εν γένει

του οικονομικού περιβάλλοντος έστρωσε τον δρόμο για μια δύσκολη εκκίνηση τον Ιούνιο.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν περαιτέρω και το ελβετικό φράγκο έκανε άλμα σε υψηλά δύο ετών, καθώς το Πεκίνο έστειλε κι άλλο μήνυμα στην Ουάσινγκτον περί ανταπόδοσης με εμπορικά αντίποινα, ενώ ακολούθησαν και τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης. Πάντως η μεγάλη άνοδος ήρθε για τα ομόλογα.

Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών, που έχουν σχέση αντιστρόφως ανάλογη με την αξία των ομολόγων – έπεσαν σε ιστορικά χαμηλά, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών 2ετών σημείωσαν τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση από τις αρχές Οκτωβρίου του 2008 – όταν πρωτοξεκινούσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

«Τα ομόλογα έχουν λίγο πολύ πάρει φωτιά και θεωρώ ότι όλη η εβδομάδα θα κυλήσει με κυρίαρχο το εμπόριο», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale, Kit Juckes.

O ίδιος προσθέτει ότι με τις ανησυχίες για την πολιτική κατάσταση σε Γερμανία και Βρετανία αλλά και τους φόβους για τα οικονομικά της Ιταλίας «είναι δύσκολο να μην σκεφτούμε ότι τουλάχιστον το γεν θα είναι τουλάχιστον ένας από τους μεγάλους κερδισμένους αυτής της εβδομάδας».

Την ίδια στιγμή, το ευρώ κινήθηκε γύρω στο 1,1171 διολ., έχοντας κολλήσει στα επίπεδα του χαμηλότερου ίσως εύρους, μέχρι στιγμής, έναντι του δολαρίου.

Σε ό,τι αφορά τις μετοχές της Ασίας πλην Ιαπωνίας, είχαν καλύτερη συμπεριφορά καθώς τα κέρδη σε Ινδία και Νότια Κορέα αντιστάθμισαν τις απώλειες που κατέγραψαν οι μετοχές στο Τόκιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα