«Πάγος» από τους δανειστές στις παροχές Τσίπρα

«Επανεξετάζει» τις εξαγγελίες Τσίπρα ESM προς αναζήτηση του «δημοσιονομικού κόστους» - «Δεν μπορείτε να νομοθετείτε μονομερώς», το μήνυμα Σόιμπλε - Προς «πάγωμα» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος - Τι απαντά το υπ. Οικονομικών - «Έως τον Ιανουάριο το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων», ξεκαθαρίζει ο εκπρόσωπος του

Ντάισελμπλουμ

Τεράστια πίεση βάζουν στην ελληνική κυβέρνηση οι δανειστές οι οποίοι προειδοποιούν ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για πάγωμα του ΦΠΆ στα νησιά του Αιγαίου και έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους από την «υπεραπόδοση των εσόδων» πρέπει να εξεταστεί αν συμβαδίζουν με τις συμφωνίες ανάμεσα στην Αθήνα και στους θεσμούς.

Η ξαφνική εμπλοκή σημαίνει ότι ο «μποναμάς» στους συνταξιούχους και η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Τρόικας για να ελεγχθεί η συμβατότητα των έκτακτων παροχών με τις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Ό,τι έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση για πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους θα εξεταστούν με βάση τη συμφωνία του ESM κι από εκεί και πέρα θα κριθεί κατά πόσο αυτές οι εξαγγελίες συμβαδίζουν με τη συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους θεσμούς», δήλωσε πριν λίγη ώρα ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας -ESM- που συνομίλησε με το www.protothema.gr ανέφερε ότι το κατά πόσο θα ισχύσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που συμφωνήθηκαν με τον ESM θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση συμβαδίζουν με τις συμφωνίες και τις αποφάσεις των θεσμών.

Επιπροσθέτως και σχεδόν στο ίδιο μήκος κύματος, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκα Τίσενχάουζεν επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφεύγει να παίρνει μονομερή μέτρα.

Παράλληλα ο Μάικλ Ρέινς, εκπρόσωπος Τύπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ, μέσω ανάρτησης στο Twitter ανέφερε ότι το πάγωμα της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αναμένεται να διαρκέσει έως και τον Ιανουάριο. Ο κ. Ρέινς αναφέρει πως οι θεσμοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως "οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες".

Επίσης εκτίμησε ότι κάποιες χώρες μοιράζονται τις απόψεις αυτές και συνεπώς δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων και καταλήγει λέγοντας πως "αναμένουμε μια πλήρη έκθεση από τους θεσμούς ως τον Ιανουάριο".

Ολόκληρη η ανακοίνωση του εκπροσώπου του ESM

Για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος που συμφώνησε το Eurogroup, χρειάζονται επίσημες αποφάσεις από τον EFSF και τον ESM. Έπειτα από τις πρόσφατες προτάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης για επιπλέον δημοσιονομικά έξοδα για συντάξεις και ΦΠΑ τα ΔΣ μας έχουν παγώσει προς το παρόν τις αποφάσεις. Οι θεσμοί εξετάζουν αυτή τη στιγμή τις επιπτώσεις των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δεσμεύσεων του προγράμματος του και των στόχων που έχει θέσει ο ESM. Οι Διευθυντές του EFSF και του ESM θα αναλύσουν έπειτα την αξιολόγηση των θεσμών και θα αποφασίσουν πως θα συνεχίσουν.

ΥΠΟΙΚ: Συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν για το όλο ζήτημα ότι «οι δανειστές ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις για το πακέτο εξαγγελιών του πρωθυπουργού και μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματευόμαστε»... Παράλληλα κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, προσερχόμενο στο Χίλτον για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές έσπευσε να υποστηρίξει ότι «συνιστώ ηρεμία, συνεχίζουμε τις συζητήσεις», μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα που δημιουργήθηκε με τον ESM.

Keywords
Τυχαία Θέματα