Παγκρήτια Τράπεζα: Ένα αναπτυξιακό στοίχημα

Tου Κώστα Τσαούση

Όλοι όσοι είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν τις τελευταίες ώρες με τον Μιχάλη Σάλλα – μετά και την απόκτηση του 21,5 % του συνεταιριστικού της κεφαλαίου στην Παγκρήτια Τράπεζα μέσω εταιρείας συμφερόντων του - συγκράτησαν ορισμένα λόγια που ξεφεύγουν από την πεπατημένη και σηματοδοτούν μια ιδιαίτερη αντιμετώπιση του νέου εγχειρήματος.

Για παράδειγμα, ο επίτιμος πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κάνει λόγο για ένα αναπτυξιακό στοίχημα που έχει μπροστά της η Παγκρήτια Τράπεζα

– ένα στοίχημα που έχει άμεση σχέση με την συμβολή της στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Με άλλα λόγια, η επικέντρωση του ενδιαφέροντος από την πλευρά του μεγαλύτερου πλέον μετόχου αλλά και στρατηγικού επενδυτή αυτής της περιφερειακής συνεταιριστικής τραπεζικής δύναμης έχει να κάνει αφενός με την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και την τράπεζα μέσα από την στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και αφετέρου με την ανάδειξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του νησιού. Ο πρωτογενής τομέας αλλά και η μεταποιητική βιομηχανία στον χώρο της αγροτοδιατροφής, ο τουρισμός και οι μεταφορές, ο πολιτισμός κ.α είναι ορισμένοι από τους πυλώνες που μπορεί να επενδύσει μια περιφερειακή τράπεζα κινητοποιώντας δυνάμεις και μοχλεύοντας κεφάλαια.

Η Παγκρήτια μπορεί να είναι μια μικρή, περιφερειακής εμβέλειας τράπεζα αλλά είναι μια τράπεζα που πατάει στα πόδια της, στη διοίκηση της έχει γνωστούς και δραστήριους επιχειρηματίες, διαθέτει μια ευρεία λαϊκή βάση στήριξης και μια έντονη τοπική/ περιφερειακή αναφορά. Επιπλέον, όλων αυτών διαφυλάσσει ως κόρη οφθαλμού την κοινωνική διάσταση στον πυρήνα των δράσεων και των δραστηριοτήτων της.

Ένα πρώτο παράδειγμα είναι απολύτως αναγκαίο και καθόλα χρήσιμο στο σημείο αυτό. Το έργο «Ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Τύπου Β' στο Νομό Χανίων» βρίσκεται σε εξέλιξη. Το έργο της εταιρίας Επιχειρηματικό Πάρκο Χανιών Α.Ε. χρηματοδοτείται από το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Κρήτης (ΤΑΑΚ) με πόρους του JESSICA ύψους 4,75 εκ. ευρώ. Η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα αλλά και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων θα συγχρηματοδοτήσουν την επένδυση, με 2,1 εκ. ευρώ η κάθε μία. Το Επιχειρηματικό Πάρκο Χανίων έχει συνολικό προϋπολογισμό 10,55 εκ. ευρώ, θα δημιουργήσει σύγχρονες υποδομές και αναμένεται να αποφέρει σημαντικά κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη στην περιοχή των Χανίων και στην Κρήτη, όπως: μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, ανάπτυξη καινοτομιών και δικτύωση επιχειρήσεων, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών των Χανίων, μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το JESSICA αποτελεί ένα πρωτοποριακό χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό εργαλείο για την Κρήτη, συμβάλλοντας στη δημιουργία υποδομών, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ανάπλαση αστικών περιοχών, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας καθώς επίσης και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Έως και σήμερα μέσα από το JESSICA έχουν συμβασιοποιηθεί 6 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 30,54 εκ. ευρώ περίπου, με εγκεκριμένα κεφάλαια JESSICA 12,93 εκ. ευρώ, που θα συμβάλλουν στη δημιουργία 139 μόνιμων νέων θέσεων απασχόλησης.

Ο τοπικός «αντιπρόσωπος» του Jessica – που είναι το αγγλικό ακρωνύμιο της πρωτοβουλίας "Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas" (Κοινή Ευρωπαϊκή υποστήριξη για βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές) που αναπτύσσεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), σε συνεργασία με την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB)- είναι η Παγκρήτια Τράπεζα. Το τοπικός «αντιπρόσωπος» πηγαίνει στο ότι η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα έχει την ιδιότητά να λειτουργεί ως Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης όπως η Εθνική Τράπεζα στην Αττική, η Eurobank στη Στερεά Ελλάδα και η Τράπεζα Πειραιώς στη Θεσσαλία.

Αλλά, δεν είναι μόνο το Jessica το σημείο της κρητικής περιφερειακής τράπεζας με τα ευρωπαϊκή πραγματικότητα των καιρών μας. Είναι και η συνεργασία με την Action Finance Initiative (AFI). Η τελευταία είναι ένας νεοϊδρυθείς μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα της Actionaid στην Ελλάδα και της ADIE στην Γαλλία και αποσκοπεί στην ανάπτυξη του θεσμού των μικροπιστώσεων στην Ελλάδα. Η συνεργασία αποσκοπεί στην παροχή μικροπιστώσεων (μικροδάνεια) για την αντιμετώπιση του οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού ανέργων, αυτοαπασχολούμενων και εν γένει ευάλωτων κατηγοριών πολιτών, ώστε να μπορέσουν να οργανωθούν, να αναπτύξουν βιώσιμες μικροεπιχειρήσεις και να αποκατασταθούν επαγγελματικά. Τα δάνεια που χορηγούνται φθάνουν τα 10 χιλιάδες ευρώ - αφορούν είτε Κεφάλαιο Κίνησης Μονιμότερου Χαρακτήρα είτε Επενδυτικό Κεφάλαιο- έχουν διάρκεια έως 48 μήνες, με 3 έως 6 μήνες περίοδο χάριτος.

Σήμερα, η Παγκρήτια είναι η μεγαλύτερη συνεταιριστική τράπεζα της χώρας με περισσότερους από 83.000 συνεταίρους, 1,6 δις ευρώ δάνεια & 1 δις ευρώ καταθέσεις και με το 85 % του συνόλου των δανείων είναι δάνεια προς Μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιπλέον, έχει εκτεταμένο Δίκτυο Εξυπηρέτησης πελατών με- 47 καταστήματα στην Κρήτη, παρουσία σε Αττική, Θεσσαλονίκη & Μήλο (συνολικά 54 Καταστήματα πανελλαδικά και επιπλέον 12 σημεία εξυπηρέτησης ΑΤΜ). Η δύναμη της, συγκεντρωμένη στο Ηράκλειο (πάνω από το 20 % στις καταθέσεις και ένα 13% στο σύνολο της Κρήτης).

Keywords
Τυχαία Θέματα