Ούτε η κυβέρνηση δεν είχε υπολογίσει τόσο μεγάλο πλεόνασμα

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος, ιδιαίτερα επειδή η «επιτυχία» καταγράφει και την πανηγυρική αποτυχία των προβλέψεων του ΔΝΤ.

Το ζήτημα, όμως, είναι ότι δεν έπεσε έξω μόνο το ΔΝΤ, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση, η οποία μέχρι σχεδόν την τελευταία στιγμή δεν είχε αντιληφθεί το μέγεθος του πλεονάσματος.

Τα «τζιμάνια» του Πολ Τόμσεν υπολόγιζαν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα έφτανε μόλις το 0,1% του ΑΕΠ

το 2016, όταν ο στόχος ήταν 0,5%. Τελικά το πλεόνασμα ξεπέρασε το 4% του ΑΕΠ (υπολογισμένο με βάση τη μεθοδολογία του μνημονίου) διαψεύδοντας το ΔΝΤ.

Ωστόσο, ασφαλείς πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές λένε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο το οικονομικό επιτελείο εκτιμούσε ότι θα υπήρχε υπέρβαση, αλλά όχι τόσο μεγάλη και υπολόγιζε ότι το πλεόνασμα θα έκλεινε στο 1,5% του ΑΕΠ.

Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι όλοι έπεσαν έξω για το πλεόνασμα πέρυσι, αφού όλοι υποεκτίμησαν την απόδοση των μέτρων που είχαν ληφθεί.

Είναι αλήθεια ότι το ΔΝΤ πέφτει συστηματικά έξω στις προβλέψεις τους τα τελευταία χρόνια, αλλά τελικά ίσως να έχει δίκιο ο Τόμσεν που δήλωσε από την Ουάσιγκτον ότι δεν υπολόγισαν σωστά τις συνέπειες των capital controls. Φαίνεται ότι τελικά η χρήση των καρτών έφερε πολύ μαύρο χρήμα στο επίσημο κύκλωμα, το οποίο συνέβαλε στην αύξηση των εσόδων.

Γ. ΣΩΖΟΣ
[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα