ΟΤΕ: Τι σημαίνει η απόκτηση του 5% από την Schroders

Του Δημήτρη Παφίλα

Η επιστροφή της Schroders στην Ελλάδα, με την απόκτηση του 5,02% των μετοχών του ΟΤΕ δεν είναι καθόλου τυχαία.

Πρόκειται για ένα επενδυτικό οργανισμό, ένα μεγάλο «σπίτι» που διαθέτει υπο διαχείριση 363 δισ. λίρες και η σχέση με την Ελλάδα είναι διαχρονική. Οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές έχουν να θυμούνται τα «άγρια» παιχνίδια σε ελληνικές

μετοχές, όταν είχε μεγάλες θέσεις.

Τα μεγάλα «σπίτια» επιστρέφουν στην Ελλάδα και αυτό είναι απολύτως θετικό διότι είναι ικανά να προσφέρουν ρευστότητα σε μια αγορά που «διψά» για συναλλαγές, ειδικά όταν πραγματοποιεί ημερήσιoυς τζίρους της τάξης των 30-40 εκατ. ευρώ.

Η επιστροφή, όμως, του αγγλικού οίκου και σε μια εταιρεία όπως ο ΟΤΕ σημαίνει απλά ότι οι διαχειριστές διαβλέπουν θετικές προοπτικές απο μια εταιρεία η οποία θεωρείται- κατά κοινή ομολογία- ότι διαπραγματεύεται φθηνά σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Η SCHRODERS είχε έλθει μετά την κρίση του 2010 – κυρίως με τις προσπάθειες της ελληνίδας manager κας Λυδίας Μαλάκη – αλλά ύστερα απο καιρό αποχώρησε καθώς τα πισωγυρίσματα στην ελληνική αγορά και οι ζημιές ήταν πολύ εύκολες, τόσο το 2012 όσο και το 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια manager έπεισε τους Άγγλους διαχειριστές να κοιτάξουν την Ελλάδα και να πάρουν θέσεις. Η SCHRODERS, όμως, δεν ήλθε να χάσει κεφάλαια και σύντομα οι θέσεις της θα αυξηθούν στην ελληνική αγορά, καθώς υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που μπορούν να κάνουν την διαφορά- ακόμη κι αν το κλίμα είναι αρνητικό σ ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις ή τις μεταρρυθμίσεις.

Το ζήτημα λοιπόν είναι σε ποιές εταιρείες θα επιλέξει να τοποθετήσει τα κεφάλαια της, και ίσως δοθεί μαι πρώτη γεύση στο διήμερο ελληνικό συνέδριο της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο. Μαζί με την αγγλική εταιρεία, μεγάλες θέσεις κατέχουν η Fidelity (Autohellas- Folli), η FMR capital (Σαράντης- Jumbo), η Blackstone στην Lamda, η Blackrock στην Alpha bank και η Franklin Templeton στην ΕΧΑΕ.

Καθόλου τυχαία δεν ήταν και η προχθεσινή αναφορά της γερμανικής εφημερίδας Handellsblad στον ελληνικό όμιλο Μυτιληναίου, εταιρεία την οποία ξεχώρισε απο τον ελληνικό FTSE. Οι ξένοι, συνήθως, διακρίνουν με μεγαλύτερη ευκρίνεια το τι θα ακολουθήσει στην ελληνική αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα