Όταν το «παιδί από το Αιγάλεω» ανακάλυψε το Χρηματιστήριο

Μεγάλη έμφαση έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην καλή πορεία του χρηματιστηρίου και την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων.

«Δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός, αλλά για δείγμα του θετικού κλίματος που προκύπτει από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», είπε για τα ομόλογα, όπου για το δεκαετές η απόδοση έπεσε στο 5,67% και για το διετές στο 5,44%.

Σίγουρα η σταθεροποίηση της κεφαλαιαγοράς είναι θετική ένδειξη και η πορεία των ομολόγων αντανακλά την προσδοκία των επενδυτών ότι θα κλείσει η συνολική συμφωνία με αποτέλεσμα η Ελλάδα

να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση.

Ορθά το επισήμανε ο εκπρόσωπος, έστω κι αν επιχείρησε να κρατήσει ορισμένες αποστάσεις λέγοντας ότι «αν αυτά τα στοιχεία ανάκαμψης και ανάκτησης της εμπιστοσύνης είχαν προκύψει επί διακυβέρνησης της ΝΔ, το αφήγημα του success story θα είχε πάρει μορφή γενικευμένης επικοινωνιακής υστερίας».

«Ευτυχώς όμως για τη χώρα -συνέχισε ο εκπρόσωπος- η σημερινή κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να στήσει επικοινωνιακά αφηγήματα, ούτε να προκαλεί το κοινό αίσθημα με success stories (...). Διότι δικός μας στόχος είναι να αξιοποιήσουμε την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, ώστε να βάλουμε τις βάσεις για την ανάκτηση της εργασίας αλλά και την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους».

Είναι φανερό ότι στην κυβέρνηση κατάλαβαν πως στην ευρωζώνη -και ειδικά για την Ελλάδα των μνημονίων- το μόνο περιθώριο που υπάρχει είναι η άσκηση «δεξιών» πολιτικών, επομένως από αυτές θα προέλθει, αν προέλθει, το όποιο κοινωνικό ή πολιτικό όφελος.

Επιχειρούν, όμως, να κρατήσουν και αποστάσεις από το όλο ζήτημα, επειδή στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ κατακεραύνωνε την αντίστοιχη επιχειρηματολογία της κυβέρνησης Σαμαρά, η οποία πανηγύριζε το 2014 γιατί και τότε... έπεφταν οι αποδόσεις των ομολόγων και ανέβαιναν οι τιμές στο χρηματιστήριο.

Είναι λίγο άβολη η κατάσταση όταν προσπαθείς να συμβιβάσεις την αριστερή ρητορική με την πραγματικότητα της αγοράς.

Γι' αυτό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγκάζεται τη μια μέρα να θυμίζει τις λαϊκές καταβολές του από την εποχή που κατοικούσε στο Αιγάλεω και την άλλη να «καμαρώνει» για την άνοδο του γενικού δείκτη στο Χρηματιστήριο.

Γ.Σ.

Keywords
Τυχαία Θέματα