Οριακή μείωση των καταθέσεων νοικοκυριών κι επιχειρήσεων τον Σεπτέμβριο

Με οριακή μείωση των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά 32 εκατ. ευρώ έκλεισε ο Σεπτέμβριος, καθώς το υπόλοιπο διαμορφώθηκε στα 122,577 δισ. ευρώ τον μήνα που πέρασε, έναντι 122,609 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Η μείωση των καταθέσεων νοικοκυριών κι επιχειρήσεων αποδίδεται στην πληρωμή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει η Ναυτεμπορική, η ανοδική τάση των καταθέσεων για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις φαίνεται να μην ανακόπηκε ούτε τον Σεπτέμβριο,

παρά τις αυξημένε φορολογικές υποχρεώσεις.

Ετσι, για τα νοικοκυριά, το υπόλοιπο διαμορφώθηκε σε 100,7 δισ. ευρώ από 100,494 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, με θετική μεταβολή 207 εκατ. ευρώ, ενώ για τις καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών υποχρεώσεων ο Σεπτέμβριος έκλεισε με αύξηση 418 εκατ. ευρώ. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 657 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2017, έναντι αύξησης κατά 27 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Από τις αρχές του χρόνου, το υπόλοιπο νοικοκυριών κι επιχειρήσεων σημείωσε αύξηση 1,196 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά:

- Με την άυξηση των 207 εκατ. τον Σεπτέμβριο στις καταθέσεις των νοικοκυριών, το υπόλοιπο έχει επιστρέψει στα επίπεδα του περασμένου Δεκεμβρίου. Σε σχέση με τον Αύγουστο οι καταθέσεις προθεσμίας αυξήθηκαν κατά 288 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις ταμειυτηρίου μειώθηκαν κατά 241 εκατ. ευρώ, λόγω και του ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου έπρπεπε να καταβληθούν η β' δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, αλλά και η α' δόση του ΕΝΦΙΑ.

- Οι μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αύξησαν τις καταθέσεις τους κατά 19,313 δισ. ευρώ από 18,895 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, με την αύξηση να φτάνει τα 418 εκατ. ευρώ. Οι ασφαλιστικές υπέστησαν μείωση του υπολοίπου τους κατά 584 εκατ. ευρώ, με το υπόλοιπο στους λογαριασμούς τους να διαμορφώνεται στα 990 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα