Οριακές διακυμάνσεις στην Ευρώπη - Νέα πτώση για το πετρέλαιο

Σταθεροποιητικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς επενδυτές και αναλυτές αξιολογούν την μέχρι τώρα πορεία των αγορών για να καθορίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Το πετρέλαιο επέστρεψε στην πτώση μετά την άνοδο των προηγούμενων ημερών, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τα αποθεματικά στις ΗΠΑ. Τα αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 2,1 εκατ. βαρέλια

την προηγούμενη εβδομάδα σε νέο υψηλό ρεκόρ 504,1 εκατ. βαρελιών.

«Το πετρέλαιο αποτελεί τον βασικό καταλύτη για το επενδυτικό κλίμα στις αγορές το τελευταίο διάστημα. Οι ανησυχίες για πιθανά προβλήματα χρέους εξαιτίας της παρατεταμένης περιόδου φθηνού πετρελαίου οδηγούν τα χρηματιστήρια» υποστηρίζει ο Ric Spooner, επικεφαλής αναλυτής αγορών στην CMC Markets.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 υποχωρεί κατά 0,4%, έχοντας ωστόσο καταγράψει μέχρι στιγμής εβδομαδιαία άνοδο 5%. Νωρίτερα οι ασιατικές αγορές έκλεισαν με απώλειες ενώ πτωτικό ήταν και το κλείσιμο της Wall Street την Πέμπτη.

Η στερλίνα υποχωρεί για πρώτη φορά εδώ και τρεις μέρες έναντι του ευρώ καθώς ο Ντέβιντ Κάμερον βρίσκεται στη Σύνοδο Κορυφής και διαπραγματεύεται τη συμφωνία για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.

Ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,14% στις 5.980 μονάδες, ο DAX καταγράφει πτώση 0,3% στις 9.436 μονάδες, ο CAC 40 κινείται οριακά στις 4.239 μονάδες, ο IBEX με πτώση 0,16% στις 8.283 μονάδες και ο FTSE MIB με οριακές διακυμάνσεις στις 17.115 μονάδες.

Στο επίκεντρο βρίσκονται και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Ενδεικτικά, η ολλανδική ασφαλιστική Aegon ανακοίνωσε αύξηση καθαρής κερδοφορίας κατά 20%, ωστόσο η μετοχή υποχωρεί κατά 3,14%.

Πτώση 3,5% για την γερμανική ασφαλιστική Allianz που ανακοίνωσε αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας της κατά 3,2% το 2015.

Η ολλανδική ασφαλιστική Aegon ανακοίνωσε αύξηση καθαρής κερδοφορίας κατά 20%, ωστόσο η μετοχή υποχωρεί κατά 3,14%.

Η Standard Life ανακοίνωσε κέρδη 1,42 δισ. στερλίνων έναντι 503 εκατ. στερλίνων πριν έναν χρόνο.

Η εταιρεία πολυτελών ειδών Kering ανακοίνωσε αύξηση εσόδων κατά 15,4% για το 2015.

Σε άλλα εταιρικά νέα, η βρετανική Barclays αναμένεται να ανακοιονώσει την παραίτηση του Tom King από την ηγεσία της επενδυτικής τράπεζας, όπως μεταδίδει το Reuters. Η μετοχή της υποχωρεί κατά 0,12%. Πτώση 0,13% για την Lloyds Banking και απώλειες 0,36% για την Royal Bank of Scotland. Στον αντίποδα, με κέρδη 0,5% κινείται η HSBC Holdings.

Στη Γαλλία, η Societe Generale υποχωρεί οριακά και η BNP Paribas ενισχύεται κατά 0,37%. Στη Γερμανία οι Commerzbank και Deutsche Bank ενισχύονται κατά 0,4% και 0,94% αντίστοιχα.

Στις τραπεζικές μετοχές της περιφέρειας, οι ιταλικές Unicredit και Intesa Sanpaolo υποχωρούν κατά 0,85% και 1,09% αντίστοιχα, η ισπανική Banco Santander και η BBVA ενισχύονται οριακά 0,1%.

Στις μετοχές πρώτων υλών η Bhp Billiton υποχωρεί κατά 0,6%, η Glencore κατά 1,15%, ενώ οι Fresnillo και Anglo American καταγράφουν άνοδο 1% και 2,3%.

Μεγάλο πλήγμα δέχονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες μετά την μήνυση που υπέβαλε εναντίον της Daimler ένας ιδιοκτήτης Mercedes BlueTEC με την κατηγορία υπερβολικά υψηλών εκπομπών οξειδίων του αζώτου. Ως αποτέλεσμα ολόκληρος ο κλαδικός δείκτης καταγράφει μεγάλες απώλειες.

Εμπορεύματα

Το συμβόλαιο του WTI υποχωρεί κατά 0,8% στα 30,53 δολάρια το βαρέλι, έχοντας καταγράψει άνοδο τις προηγούμενες δύο μέρες. Το συμβόλαιο του Brent υποχωρεί κατά 0,6% στα 34,07 δολάρια.

Ο χρυσός υποχωρεί κατά 0,6% στα 1.223 δολάρια η ουγγιά μετά από διήμερο «άλμα» 2,5%.

Η τιμή του αλουμινίου ενισχύεται κατά 1,2% ενώ του ψευδάργυρου κατά 1%. Άνοδος 0,7% και για τον χαλκό.

Keywords
Τυχαία Θέματα