Όπως μπήκε, βγήκε από το Υπερταμείο το Κτηματολόγιο

Tης Μαριάννας Τζάννε

Την πιο... σύντομη είσοδο στο Υπερταμείο έκανε η Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση, η οποία ενώ στο προσχέδιο της συμφωνίας βρισκόταν εντός, τελικά χθες βγήκε!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχε μια παλιά λίστα με τις υπό ένταξη εταιρείες που δεν επικαιροποιήθηκε στο νέο σχέδιο της συμφωνίας, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι η ΕΚΧΑ είναι μαζί με τις άλλες ΔΕΚΟ που θα περάσουν στην Εταιρεία

Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ). Το Υπερταμείο υπήρξε και στο παρελθόν πιθανός φορέας ένταξης της ΕΚΧΑ, εντούτοις ο σχεδιασμός αυτό που απεύχονταν και στο Κτηματολόγιο, δεν υλοποιήθηκε.

Αντιθέτως, φαίνεται να προχωρά με αργούς όμως ρυθμούς, ο μετασχηματισμός της ΕΚΧΑ από ΔΕΚΟ σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την δημιουργία ενός ενιαίου φορέα, στον οποίο θα ενταχθούν και τα υποθηκοφυλακεία της χώρας. Έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό Νομιμοπαρασκευαστική Επιτροπή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και εκτιμάται ότι ο σχετικός νόμος μπορεί να είναι έτοιμος μέσα στο καλοκαίρι. Ωστόσο, για λόγους συνέχειας αλλά και για να μην διαταραχθεί η λειτουργία του κτηματολογίου, προβλέπεται ότι θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο, ώστε η ΕΚΧΑ να παραμείνει με την υφιστάμενη νομική της μορφή, μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Οι μελέτες κτηματογράφησης

Την ίδια στιγμή, προχωρούν χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις οι διαδικασίες του διαγωνισμού για την τελευταία γενιά κτηματογράφησης ΚΤΗΜΑ16, η οποία έχει ολοκληρωθεί από το περασμένο Φθινόπωρο. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΚΧΑ κ. Βύρων Νάκο, μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα έχουν υπογραφεί και οι 32 μελέτες. Όπως αναφέρει, στο «newmoney» μέσα στο μήνα εκτιμάται να ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τέσσερις συμβάσεις.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΧΑ, πρόσφατα ενέκρινε και άλλες 24 μελέτες, για τις οποίες έπρεπε να γίνει αιτιολόγηση των εκπτώσεων για να προχωρήσει και για αυτές η διαδικασία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Απομένουν άλλες τέσσερις για τις οποίες εκκρεμούν οι κύριες δίκες από τις ενστάσεις που έχουν γίνει για τις δύο. Επειδή όμως υπάρχει συμμετοχή του μελετητή και στις άλλες δύο, για αυτό και δεν θα προχωρήσει η υπογραφή εάν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα των ενστάσεων. Με την υπογραφή των συμβάσεων θα προχωρήσουν και οι μελέτες της κτηματογράφησης που μετά τις εκπτώσεις που δόθηκαν στο διαγωνισμό (ΚΤΗΜΑ16), υπολογίζεται να κοστίσουν 300 εκ. ευρώ. Παράλληλα, η ΕΚΧΑ, έχει υποβάλλει φάκελο μεγάλου έργου από τα τέλη Φεβρουαρίου για να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Νάκο, οι πόροι αυτοί είναι ένα ασφαλές μαξιλάρι για να προχωρήσει το έργο που επειδή αφορά πολλές αγροτικές περιοχές έχει μεγάλη αβεβαιότητα στην είσπραξη των τελών.

Keywords
Τυχαία Θέματα