ΟΟΣΑ: Πολλά τα ρίσκα για την παγκόσμια ανάπτυξη

Προβλέπει ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά στασιμότητα στους ρυθμούς παραγωγικότητας – Σημαντικά ρίσκα ο προστατευτισμός και η μεταβλητότητα της αγοράς

Η παγκόσμια οικονομία ενδέχεται να μην μπορέσει να αντέξει τις πιέσεις από τους αυξανόμενους περιορισμούς στο εμπόριο, τη μεταβλητότητα της αγοράς συναλλάγματος ή τη φούσκα των χρηματιστηρίων, αναφέρει ο Οργανισμός για την Παγκόσμια Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Αν και ο ΟΟΣΑ προβλέπει την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης φέτος και του χρόνου, αναφέρει ωστόσο

ότι αυτός ο ρυθμός είναι εξαιρετικά αργός και προειδοποιεί ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες ικανοί να την εκτροχιάσουν.

Ο Οργανισμός αναμένει ότι η επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας θα φτάσει το 3,3% φέτος έναντι 3% το 2016 και μια νέα άνοδο το 2018. Ωστόσο, ο ρυθμός αυτός θα είναι μικρότερος από τον μέσο όρο των δύο δεκαετιών πριν το ξέσπασμα της κρίσης, λόγω των περιορισμένων επενδύσεων και της χαμηλής παραγωγικότητας.

Εξακολουθούμε να έχουμε τη χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας και την επίμονη ανισότητα, αναφέρει η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Catherine Mann, προσθέτοντας ότι αυτό που λείπει .είναι η ισχυρή κατανάλωση και το δυνατό επενδυτικό προφίλ που είναι απαραίτητα για την πραγματική ανάπτυξη.

Τα ρίσκα που παρατηρούνται, αν και δεν αναφέρονται ρητά στην έκθεση του ΟΟΣΑ, είναι οι πολιτικές της διοίκησης Τραμπ (όπως οι απειλές για την επιβολή δασμών στα κράτη που θεωρεί ότι έχουν αδίκως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα). Παράλληλα, ανησυχίες εκφράζονται για την ανισορροπία μεταξύ των αποτιμήσεων των μετοχών και των προοπτικών της πραγματικής οικονομίας

Για τις πολιτικές προστατευτισμού η Mann σημειώνει ότι η επίπτωση για την ανάπτυξη θα είναι άμεση, λόγω της αντίδρασης που θα έχουν οι επιχειρήσεις: αύξηση τιμών και περιορισμός των εμπορικών ροών.

Τέλος, ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει την επίπτωση που θα έχει μια δυνητική μεταβλητότητα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ενόψει και της πιθανής αύξησης των επιτοκίων από τη Fed. Αυτό ίσως πυροδοτήσει μια σειρά αυξήσεων επιτοκίων από άλλες κεντρικές τράπεζες. Αντιθέτως, η ΕΚΤ ακολουθεί αντίθετη πορεία με το πρόγραμμα QE.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αν και τα παραπάνω ρίσκα μπορεί να μην υλοποιηθούν άμεσα, εντούτοις παραμένουν μια πραγματική πιθανότητα και μπορεί να προκαλέσουν μεγάλα σοκ που αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους, θα θέσουν σοβαρά προσκόμματα στην ανάπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα