Προσφορές €18 δισ. για το 30ετές ομόλογο (Upd)

Στα 18 δισ. ευρώ ανέρχονται μέχρι στιγμής οι προσφορές για τον ελληνικό τίτλο 30ετούς διάρκειας. Το βιβλίο προσφορών  άνοιξε νωρίτερα με το αρχικό quidance για το επιτόκιο στο MS+160 μονάδες βάσης. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε με το αρχικό guidance σε ότι αφορά το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο MS συν 160 μονάδες βάσης, δηλαδή πέριξ του 2%. Τώρα το επιτόκιο έχει υποχωρήσει στο 1,9% με 1,95% μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις

της αγοράς απόδοση κοντά στο 1,75% – 1,80% θα αποτελούσε μία «δίκαιη τιμολόγηση» για το30ετές, δεδομένου ότι το ελληνικό ομόλογο λήξης 2042 έχει απόδοση 1,425% και το 30ετές ομόλογο της Ιταλίας έχει απόδοση 1,582%

Tο ποσό που στοχεύει να αντλήσει το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει καθοριστεί ακόμη και θα προσαρμοστεί στη ζήτηση των επενδυτών.

Πάντως, ένα ποσό κοντά στα 2 με 2,5 δισ. ευρώ θα επιτρέψει το εκ νέου άνοιγμα της έκδοσης αργότερα μέσα στο έτος.

Σημειώνεταιο ότι το βιβλίο προσφορών αμαένεται να κέισει σε σχεδόν μια ώρα από τώρα (13.00).

Με την έκδοση, ελληνική Δημοκρατία και διεθνείς αγορές επιχειρούν ξανά μαζί να ξεπεράσουν όρια και εμπόδια (ιδίως ψυχολογικά) που τους χωρίζουν επί 9 χρόνια τώρα. Εμπόδια που είχαν θέσει οι Έλληνες και ξένοι επενδυτές, ήδη από το 2012 μετά το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων (PSI). Πέρα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά της έκδοσης του νέου 30ετούς ομολόγου, η Αθήνα απευθύνεται ξανά στους επενδυτές και τους καλεί να εμπιστευτούν τα λεφτά τους σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, που θα αποπληρωθούν… το 2052!

Το 30ετές είναι το μεγαλύτερης διάρκειας που διαχρονικά εξέδιδε η Ελλάδα. Ξυπνάει όμως μνήμες, γιατί ήταν από αυτά που «κουρεύτηκαν» το 2012. Τώρα η κυβέρνηση θέλει με ένα νέο 30ετές ομόλογο, να μπει έτσι ξανά η χώρα στις οθόνες των dealing rooms. Για πρώτη φορά μετά τη δραματική τριετία 2020-2021, όταν οι dealers την έσβησαν από το ταμπλό των επιλογών τους και ούτε να ακούσουν δεν ήθελαν την λέξη «Ελλάδα». Και αυτό γιατί είχαν χάσει τον ύπνο τους, με τηλέφωνα αγωνίας και φόβου μέρα και νύχτα από αγανακτισμένους επενδυτές από όλον τον κόσμο, μη χάσουν τα λεφτά τους (που τελικά τα χάσανε) μετά από κάθε είδηση που ταξίδευε από την Αθήνα για τα όσα συνέβαιναν στη χώρα και την οικονομία τότε.

Για να μεταστραφεί το κλίμα, έχουν συμβεί και έχουν αλλάξει πολλά. Το εγχείρημα όμως ήταν και παραμένει πολλαπλά δύσκολο:

Επί σχεδόν μια δεκαετία στα μνημόνια και σχεδόν το 80% του χρέους της στον ESM, η Ελλάδα δεν έχει -και θέλει πλέον να αποκτήσει- ένα 30ετές ομόλογο, το οποίο να διαπραγματεύεται ελεύθερα στις αγορές. Για ποιον λόγο; Επειδή αυτό επιτρέπει στους επενδυτές να βλέπουν τη διακύμανση των αγορών σε ομόλογα μεγάλης διάρκειας (καμπύλη επιτοκίων) για να μπορούν να τιμολογούν τις εκδόσεις τίτλων της χώρας μας. Τους προσφέρει επίσης μιαν αγορά με μεγαλύτερο «βάθος», για να μπορούν να μεταπωλούν τους τίτλους, αλλά και να αξιολογούν έτσι αν η χώρα θα τα πάει καλά (πουλώντας με κέρδη) ή αν η χώρα κινδυνεύει (πουλώντας με ζημία). Κι έτσι η Ελλάδα θα μπορεί να δανείζεται όταν χρειάζεται όπως κάθε κανονική χώρα, αναζητώντας μακροχρόνιους επενδυτές και χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού.Το τελευταίο «κανονικό» ομόλογο 30ετίας εκδόθηκε από την Ελλάδα το 2007 και επανεκδόθηκε (re-opening) το 2008. Σε άλλες εποχές, πολύ-πολύ δύσκολες για τις αγορές (παγκόσμια οικονομική κρίση, Lehman Brothers, subprimes κλπ) η Ελλάδα δανείστηκε με επιτόκιο της τάξεως 4,5% περίπου. Αλλά τότε το αξιόχρεο της χώρας βαθμολογείτο στην κατηγορίας «Α» (κοντά στης Γερμανίας) ενώ τώρα αγωνίζεται -μετά βίας όμως- να ανέβει καν ξανά στην επενδυτική βαθμίδα, των «κανονικών» χωρών.Στοιχεία και πηγές της αγοράς «δείχνουν» πως το επιτόκιο στο νέο ελληνικό 30ετές ομόλογο μπορεί να αποδειχθεί μισό ή και λιγότερο από εκείνο του 2007-2008.

Ουδεμία σύγκριση γίνεται φυσικά, αφού καμία χώρα δεν δανείζεται με επιτόκια της εποχής εκείνης (0,2% χθες η Γερμανία, με 1,2% η Ισπανία και 1,58% η Ιταλία). Δεν υπάρχει όμως πλέον ούτε η βεβαιότητα (που τότε υπήρχε και «έκαψε» πολλούς) ότι «δεν θα αφήσουν την Ελλάδα» οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Όποιος βάζει πια τα λεφτά του ως το 2032, δεν το κάνει απλώς για να βρει ένα καλύτερο επιτόκιο από αυτά που του προσφέρουν άλλες χώρες. Παίρνει το ρίσκο και δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης», ότι θα πληρωθεί τόκους και κεφάλαιο στην ώρα τους, χωρίς τους φόβους και τα πάθη ότι μπορεί να χάσει τα πάντα, όπως του 2012.

Η αξιολόγηση αυτή από τις αγορές (αντί από την ελληνική Τρόικα) καθορίζει πλέον τις ζωές των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Και είναι πολύ σημαντικότερο, από το αν απλώς η Αθήνα θα αντλήσει τελικά πχ 1 ή 2 δισεκατομμύρια ευρώ από το νέο βιβλίο που θα ανοίξει για να εγγραφούν επενδυτές από ολόκληρο τον κόσμο. Τα οποία φυσικά θα αναλωθούν σε τρέχουσες ανάγκες που, στην παρούσα περίσταση, είναι να αποπληρωθούν πρόωρα οι δόσεις των ετών 2021-2022 προς το ΔΝΤ, αλλά και μέτρα στήριξης που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Διαβάστε ακόμη

Τα bots της αντιπολίτευσης, το σκληρό παιχνίδι με τα εμβόλια και το μαγικό χαρτάκι της Τράπεζας Πειραιώς

Θωμάς Λιακουνάκος: Το «zero point» ενός πρώην «βασιλιά» των εξοπλισμών

Ακίνητα: Έκπτωση φόρου έως 1.600 ευρώ για ανακαίνιση σπιτιού – Ποιοι οι κερδισμένοι

Keywords
Τυχαία Θέματα