ΟΛΠ: «Δε νοείται μεγάλο λιμάνι χωρίς...»

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Η τοποθέτηση την περασμένη εβδομάδα του πρώην υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα στη διάρκεια debate στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς για τα έργα του ΟΛΠ-Cosco που καθυστερούν, έχει πυροδοτήσει σειρά αντιδράσεων, σε ανεπίσημο επίπεδο από την πλευρά του κινεζικού κολοσσού. Πιο συγκεκριμένα ο Θ.Δρίτσας με αφορμή ερώτηση του newmoney.gr γ επεσήμανε ότι η πολιτεία δεν φταίει σε καμία περίπτωση για την καθυστέρηση:

«Υπάρχουν πλάνα για ένα logistic center που όμως θα απαξιώνει εκείνο της Ελευσίνας,

για ένα Mall και για ξενοδοχεία μέσα στο λιμάνι τα οποία όμως δεν είναι λιμενικά έργα. Ο Πειραιάς είναι πόλη-λιμάνι και χρειάζεται συζήτηση για τις επενδύσεις που θα γίνουν» για να προσθέσει:

«Η Cosco καθυστέρησε πολύ να καταθέσει το master plan ενώ απέφευγε τη συζήτηση με τους φορείς όπως ο διάολος το λιβάνι. Δεν προκύπτει υπαιτιότητα της κυβέρνησης. Και είναι καλό σε όλη αυτή τη συζήτηση να συμμετάσχει και η ελληνική ναυτιλία.»

Από την πλευρά των Κινέζων κύκλοι του ΟΛΠ που ρωτήθηκαν από το www.newmoney.gr επεσήμαναν:

« Καταρχήν, τον Αύγουστο του 2016 ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε. από το ΤΑΙΠΕΔ στο μεγαλύτερο ναυτιλιακό όμιλο του κόσμου τη COSCO SHIPPING. Η αγορά των μετοχών συνοδευόταν με την ανάληψη της υποχρέωσης ενός πακέτου επενδύσεων 294 εκατ. ευρώ που αφορούν το σύνολο των λιμενικών υπηρεσιών και αρχικώς κινούνται στη σωστή κατεύθυνση καθώς στοχεύουν στην ολιστική ανάπτυξη του λιμένος.

- Δεν επαρκούν όμως για να καλύψουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες και απαιτήσεις της λιμενικής βιομηχανίας ώστε να ανταποκριθεί ο Πειραιάς στον έντονο διεθνή ανταγωνισμό. Για το λόγο αυτό η Διοίκηση της ΟΛΠ Α.Ε. λειτουργώντας ως μακροχρόνιος και υπεύθυνος επενδυτής συμπεριέλαβε στο Master Plan του λιμένος πέραν των υποχρεωτικών επιπλέον επενδύσεις ύψους 318 εκατ. ευρώ, οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες ώστε να μην απολέσει ο Πειραιάς την ελκυστικότητά και το συγκριτικό του πλεονέκτημα.

- Δεν νοείται στις μέρες μας μεγάλο εμπορικό λιμάνι χωρίς σιδηροδρομική σύνδεση, αλλά και χωρίς σύγχρονες αποθήκες logistics.

-Δεν νοείται ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη χωρίς μεγάλες δεξαμενές, αλλά και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες χωρίς καθυστερήσεις και υπερτιμολογήσεις.

-Δεν νοείται car terminal χωρίς κλειστές θέσεις στάθμευσης που θα συνδυάζονται με υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας.

-Δεν νοείται λιμάνι κρουαζιέρας και μάλιστα home port χωρίς ένα σύγχρονο επιβατικό σταθμό με εμπορικές χρήσεις.

- Τα καταστήματα που θα λειτουργούν σε αυτό θα απευθύνονται κυρίως σε καταναλωτές με υψηλά εισοδήματα (π.χ. πλούσιοι επιβάτες κρουαζιέρας) συνεπώς δεν θα είναι ευθέως ανταγωνιστικό με την αγορά του Πειραιά. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι περίπου οι μισοί από τους επιβάτες κρουαζιέρας που φτάνουν στον Πειραιά δεν αποβιβάζονται από τα πλοία» και προσθέτουν:

«Από πλευράς ΟΛΠ δεν υπάρχει καθυστέρηση στην προβλεπόμενη διαδικασία. Υπεύθυνη για την έγκριση είναι η ΕΣΑΛ. Κακώς παραπέμπει την έγκριση έργων στο ΚΑΣ.

Όσο καθυστερούμε οι ανταγωνιστές μας θα ενισχύονται και ο Πειραιάς θα χάνει πολύτιμο χρόνο και έδαφος».

Keywords
Τυχαία Θέματα