Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το πιπέρι

"Συνοδοιπόρος" του αλατιού στις κουζίνες όλου του κόσμου και βασικό στοιχείο της γεύσης, το πικάντικο πιπέρι βρίσκει αμέτρητες χρήσεις στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική αλλά και στην καθημερινότητά μας εκτός κουζίνας.

Το μαύρο πιπέρι κατάγεται από τις τροπικές περιοχές της Ασίας και αρχικά χρησιμοποιήθηκε στην Ινδική, Κινεζική και Ιαπωνική κουζίνα. Η ονομασία του στην ευρύτερη αυτή περιοχή είναι «pippali», ενώ ο Θεόφραστος τον 4ο αιώνα π.Χ. το αναφέρει σαν «πιπέρι». Ήταν γνωστό σαν φάρμακο και στον Ιπποκράτη, αλλά τελικά οι Άραβες με τα καραβάνια τους το έφεραν μαζικά στην Ευρώπη

και μάλιστα με το αζημίωτο αφού το πουλούσαν σε τιμή ίδια με το χρυσάφι. Χωρίς αμφιβολία το πιπέρι είναι το μπαχαρικό που όταν ήρθε στην Ευρώπη από την Ινδία άλλαξε την κουζίνα του Δυτικού κόσμου περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο.

Οι καρποί του φυτού piper nigrum είναι μικρά σφαιρίδια που αναπτύσσονται μαζί ενωμένα σε τσαμπί. Αρχικά έχουν πράσινο χρώμα, αλλά αργότερα καθώς ωριμάζουν κοκκινίζουν. Μαζεύονται πριν ωριμάσουν και απλώνονται στον ήλιο για να ξεραθούν, οπότε αφυδατώνονται, ζαρώνουν και ταυτόχρονα μαυρίζουν. Κατόπιν αλέθονται και γίνονται σκόνη, δημιουργώντας το μαύρο πιπέρι, ενώ αν ξεφλουδιστούν πριν αλεστούν, τότε μας δίνουν το άσπρο πιπέρι.

Διαβάστε περισσότερα στο olivemagazine.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα