Οικογένεια Ξ. Καντώνια: Βρήκαν... το μαγικό χαλί τους στο αλουμίνιο

του Δημήτρη Μαρκόπουλου


Την οικογένεια Καντώνια τη γνωρίσαμε από τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, την κορυφαία εταιρεία της κλωστοϋφαντουργίας των 80s με τους διάσημους τάπητες. Ή, για την ακρίβεια, έγιναν διάσημοι χάρη στο ποδόσφαιρο. Οταν στη χρυσή για τον θεσσαλικό κάμπο περίοδο η Λάρισα (ΑΕΛ) πήρε το πρωτάθλημα - το μόνο που πήρε ομάδα εκτός Αττικής και

Θεσσαλονίκης.

Εκείνη την περίοδο όλοι στέκονταν στον σταρ της εποχής, τον Στέλιο-Αστέριο Καντώνια, τον πρόεδρο του τίτλου, τον επιχειρηματία που άλλαξε τη ροή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Ηταν τέτοια εποχή, το 1988, πριν από 30 χρόνια δηλαδή, όταν περιχαρής ο επιχειρηματίας φωτογραφιζόταν παρέα με ένα τραγικό πρόσωπο, τον Γιώργο Μητσιμπόνα, ο οποίος «έφυγε» πρόωρα σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Ωστόσο, ελάχιστοι γνώριζαν σε πανελλαδικό επίπεδο τον αφανή και πιο εσωστρεφή Ξενοφώντα Καντώνια, αντιπρόεδρο της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, αυτόν που πρώτος είδε τις ευκαιρίες στο αλουμίνιο. Τον επιχειρηματία που πρόσφατα είδε την εταιρεία του Cosmos Aluminium να κάνει το ένα εξαγωγικό ρεκόρ πίσω από το άλλο και να λειτουργεί πλέον με αμιγώς πολυεθνικά στάνταρ. Στην εταιρεία έχουν ήδη αναλάβει πόστα οι δύο γιοι του, ο Γιάννης και ο Θόδωρος.

Με επενδύσεις 13 εκατ. ευρώ προ διετίας, η Cosmos κατάφερε σήμερα να πραγματοποιεί τζίρους 80 εκατ. ευρώ. Πωλήσεις που εκτοξεύτηκαν με εκπληκτικό τρόπο αν αναλογιστούμε ότι το 2009 και ενώ η κρίση άρχισε να διαφαίνεται, έκανε πωλήσεις μόλις 10 εκατ. ευρώ. Πώς όμως ο Ξενοφών Καντώνιας έφτασε σε αυτό το μίνι θαύμα; Σε μια ανέλπιστη για τα δεδομένα της εγχώριας κρίσης κατάσταση;

Γέννημα της κρίσης

Η Cosmos Aluminium αποτέλεσε παιδί της οικογενειακής κρίσης και της διαφωνίας των αδελφών Καντώνια. Για την ακρίβεια και για να μην αδικήσουμε κανέναν, όταν τα αδέλφια είδαν ότι η κατάσταση μεταξύ τους δεν ήταν εκείνη που έπρεπε και μετά από μια μεγάλη περίοδο επιτυχιών αποφάσισαν ο καθένας να ακολουθήσει τον δρόμο του. Και ο δρόμος του Ξενοφώντα Καντώνια ήταν οι εξαγωγές.

Με σημείο εκκίνησης το 2007 και αφού τα δύο του αδέλφια είχαν αποβιώσει, ο επιχειρηματίας επένδυσε στα προφίλ αλουμινίου. Με τους δυο γιους του πλέον να είναι σε ηλικία όχι απλώς να βοηθήσουν αλλά και να πρωταγωνιστήσουν, ο businessman πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Με σπουδές Διοίκησης Επιχειρήσεων ο Γιάννης Καντώνιας ανέλαβε γρήγορα δυναμικό ρόλο στο σκέλος των πωλήσεων και των αγορών ταξιδεύοντας σε όλο τον πλανήτη. Ο αδελφός του Θόδωρος με μαθηματική εμπειρία ανέλαβε τα οικονομικά της Cosmos Aluminium. Σύντομα ο καθένας στον τομέα του θα επιτύχει και η εταιρεία θα απογειωθεί. Προσανατολισμός ένας: οι εξαγωγές. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι μιλάμε για μια εταιρεία που το σύνολο της παραγωγικής της δραστηριότητας -ναι, καλά διαβάσατε, καθώς μιλάμε για ποσοστό άνω του 99%- εξάγεται. Πρόκειται κοινώς για τη μοναδική ίσως επιχείρηση με έδρα στην Ελλάδα που είναι αποκλειστικά διεθνούς χρήσης.

Από τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ στα αλουμίνια

Με την παρουσία του, πάντως, ο Ξενοφών Καντώνιας ήρθε να θυμίσει το πόσο διαφορετικά μπορεί να είναι ακόμα και τα αδέλφια μεταξύ τους. Τον διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των πραγμάτων από ανθρώπους που προέκυψαν από την ίδια μήτρα, όμως τελικά πήραν αλλιώς τις ζωές τους.

Ο Στέλιος Καντώνιας, συναισθηματικός και πληθωρικός. Ανθρωπος που μαζί με τον αδελφό του Αντώνη ενδιαφέρονταν για το ποδόσφαιρο και τα κοινωνικά θέματα.

Ο Ξενοφών, από την άλλη, ήταν περισσότερο επιχειρηματίας. Εκείνος που του άρεσε η δουλειά, οι επιχειρηματικοί θεσμοί και όχι αυτά που δονούσαν τον αδελφό του. Ο τελευταίος μάλιστα τις συγκινήσεις που του έδινε το ποδόσφαιρο τις πλήρωσε με την υγεία του.

Καρδιοπαθής από τη δεκαετία του ’80, ο Στέλιος-Αστέριος Καντώνιας πέθανε νέος, στα 67 του χρόνια, από καρδιακό επεισόδιο. Ο αδελφός του πάλι είδε τα προβλήματα και -σωστά- τα απέφυγε. Οπωσδήποτε πάντως αν μια οικογένεια καθόρισε την επιχειρηματική ζωή της Λάρισας και εν γένει της Θεσσαλίας, αυτή ήταν των Καντώνια. Των δημιουργών της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ. H οποία, όπως την ξέρουμε, ιδρύθηκε τη δεκαετία του ’60 από τα τρία αδέλφια. Σήμερα εν ζωή βρίσκεται μόνο ο Ξενοφών. Ο τελευταίος διοικεί μαζί με τα παιδιά του την προσωπική του εταιρεία διέλασης αλουμινίου Cosmos Aluminium, καθώς οι σχέσεις με τα ανίψια του δεν ήταν και οι καλύτερες. Σε μια περίοδο που η κλωστοϋφαντουργία ήταν στα πάνω της, τα τρία αδέλφια επωφελήθηκαν χάρη σε καινοτόμες ιδέες και επενδύσεις. Διατηρώντας άριστες σχέσεις με το προσωπικό τους και δημιουργώντας κατόπιν την εταιρεία Exalco στο αλουμίνιο, οι επιχειρηματίες κατόρθωσαν να γιγαντώσουν τις δράσεις τους.

Ο Θεόδωρος Καντώνιας με τη σύζυγό του Ευαγγελία Καρανίκα

Ο Ιωάννης Καντώνιας με τη σύζυγό του Αθηνά Κυριάζου

Η ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ έγινε γνωστή για τις περίφημες φλοκάτες και τα χαλιά της. Με ρίζες στη Σαμαρίνα, η οικογένεια γνώριζε την κλωστοϋφαντουργία όσο λίγοι. Θα πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι με άλλη μορφή, η εταιρεία ξεκίνησε ουσιαστικά λίγο πριν από το 1960.

Tο 1950, από τον Ιωάννη Καντώνια ως οικοτεχνία στη Σαμαρίνα που κατασκεύαζε φλοκάτες. Το 1955 η οικογένεια μεταφέρεται στη Λάρισα.

Το 1970, και αφού η διοίκηση έχει αλλάξει χέρια και περάσει στα τρία αδέλφια Καντώνια, μετατρέπεται σε Α.Ε. και αρχίζει να εξάγει τα χαλιά της στην Ιαπωνία, στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ και φυσικά στην Ευρώπη. Το 1988, όταν η οικοδομή είναι σε άνθηση και κάνουν την εμφάνισή τους τα νέα κουφώματα αλουμινίου, οι αφελφοί Καντώνια αποφασίζουν να επεκταθούν και σε αυτό τον κλάδο εξαγοράζοντας την Exalco, μια εταιρεία που βρισκόταν τότε στα πρόθυρα της πτώχευσης. Η διοίκησή της σήμερα εξακολουθεί κατά βάση να διοικείται από τους απόγονους κυρίως των Αντώνη και Στέλιου Καντώνια, με κύριο μέτοχο τον Γιάννη Καντώνια (γιος του Στέλιου). Η απόσχιση του σκέλους του Ξενοφώντα Καντώνια και των παιδιών του οδήγησε σε τριγμούς και προβλήματα με την άλλη επιχείρηση, με την Cosmos Aluminium να πρωταγωνιστεί. Ολοι όσοι γνωρίζουν τον Ξενοφώντα Καντώνια μιλάνε για τη δικαίωσή του, καθώς συχνά πυκνά διαφωνούσε με τα αδέλφια του. Δεν ήταν τόσο ότι ο ίδιος δεν πήρε μερίδιο από την ποδοσφαιρική αίγλη των άλλων δύο, εξάλλου δεν ενδιαφερόταν για κάτι τέτοιο, αλλά επειδή είχε κυρίως διαφωνίες για την πορεία του επιχειρείν της οικογένειας. Τώρα, αδέσμευτος εδώ και 11 χρόνια, ακολουθεί μια αυτοτελή και απολύτως δικαιωμένη πορεία.

Ο πρωταθλητής

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο θεσσαλικός κάμπος δεν μπορεί να ξεχάσει την εικόνα του πρωταθλητή Στέλιου-Αστέριου Καντώνια. Ηταν Πρωτομαγιά του 1988, λίγο μετά τη νίκη της ΑΕΛ επί του Ηρακλή, που χάρισε το πρωτάθλημα στους «βυσσινί» και στο σπίτι του έσπευσαν οι παίκτες της Λάρισας. Και λέμε «έσπευσαν», καθώς οι γιατροί είχαν διά ροπάλου απαγορεύσει στον καρδιοπαθή πρόεδρο κάθε επαφή με το γήπεδο. Για τον λόγο αυτό, σε ολόκληρο το πρωτάθλημα του 1988 πληροφορούνταν τα αποτελέσματα πάντοτε μετά τη λήξη των αγώνων. Ο Στέλιος Καντώνιας είχε μεγάλη αγάπη για την ΑΕΛ και ήδη από το 1979 μαζί με τον αδελφό του Αντώνη ασχολήθηκαν με τα διοικητικά του συλλόγου. Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος ο Καντώνιας θέλησε να αποχωρήσει. Τον Δεκέμβριο του 2010 αιφνιδίως φεύγει από τη ζωή, με την καρδιά του να τον προδίδει σε ηλικία 67 ετών. Ο Αντώνης Καντώνιας θα ακολουθήσει λίγο μετά. Μόνος του πλέον ο αδελφός τους Ξενοφών -σε άλλη γραμμή και μήκος κύματος- θα συνεχίσει την πορεία του με διεθνή πλέον προσανατολισμό.



H Cosmos Aluminium σε αριθμούς

Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2007 και άρχισε να λειτουργεί στα τέλη του 2008 στη Λάρισα, παρουσίασε τον υψηλότερο βαθμό ανάπτυξης το 2015 μεταξύ των ελληνικών βιομηχανιών διέλασης αλουμινίου. Η Cosmos Aluminium, με 128 εργαζομένους σήμερα, κατέγραψε πωλήσεις περίπου 80 εκατ. ευρώ, παρά την υποτονική εγχώρια ζήτηση προφίλ αλουμινίου. Τα μεικτά κέρδη της ανήλθαν σε 8,6 εκατ. ευρώ (+79,5% ή +3,8 εκατ. ευρώ).

Τα κέρδη της προ φόρων και τόκων (EBIT) ανήλθαν σε 5,4 εκατ. ευρώ (+167%). Και όλα αυτά ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις της επιχείρησης παρουσίασαν μείωση. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η αύξηση των πωλήσεών της οφείλεται κυρίως στη θεαματική αύξηση των εξαγωγών της, οι οποίες απευθύνονται κατά βάση στη γερμανική αγορά.

Η βιομηχανία διαθέτει δύο γραμμές διέλασης αλουμινίου υψηλής παραγωγικής δυναμικότητας, που αξιοποιούν ρομποτική τεχνολογία και κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο προηγμένες τεχνολογικά εταιρείες του τομέα της στην Ευρώπη και πρώτη στην ελληνική αγορά, με κριτήριο την ποιότητα του τεχνολογικού της εξοπλισμού, καθώς έχει εφοδιαστεί με τα τελειότερα μηχανήματα διέλασης, μεταφοράς και αποθήκευσης αλουμινίου για την παραγωγή στάνταρ και ειδικών προφίλ. Οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στο 8ο χλμ. της εθνικής οδού Λάρισας - Αθήνας, στον κόμβο της Νίκαιας.

Keywords
αλουμινιο, οικογενεια, βιοκαρπετ, εταιρεία, λαρισα, αελ, θεσσαλονικη, σταρ, cosmos, αμιγώς, ελλαδα, ανθρωπος, ιαπωνια, ηπα, νέα, πρωτομαγια, ηρακλης, οφείλεται, χλμ, αθηνα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , θεματα πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, Καλή Χρονιά, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, εκλογες ηπα, αποτελεσματα, ξενοφων, βιοκαρπετ, αελ, αυστραλια, δουλεια, εδρα, ηπα, σταρ, τα νεα, υγεια, αγαπη, αγορα, αυξηση, αιγλη, αμιγώς, ανιψια, ανθρωπος, βρισκεται, γεγονος, γηπεδο, γιατροι, διοικηση, δρομος, δυναμικο, εγινε, ευρω, εμφάνιση, επενδυσεις, εποχη, επρεπε, εταιρεία, ετων, ευαγγελια, ευρωπη, τεχνολογια, ζωη, ιδεες, ιδια, ηλικια, εικονα, ληξη, λογο, μηκος, μηκος κυματος, μητρα, μινι, μειωση, μορφη, νικη, ομαδα, οπωσδηποτε, ουσιαστικα, οφείλεται, παιδι, παιδια, ποδοσφαιρο, πεθανε, ποιοτητα, ροη, προβληματα, πωλησεις, ρεκορ, ρολο, σαμαρινα, συζυγο, συντομα, σπιτι, τρια, φυσικα, χλμ, χρυση, ιωαννης, cosmos, εξαγωγες, καρδια, θεματα, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα