Οι Βρετανοί ζητούν νέο δημοψήφισμα για το Brexit

Στους δρόμους του Λονδίνου έχουν ξεχυθεί πάνω από ένα εκατομμύριο Βρετανοί αυτήν την ώρα, στην πιο μαζική όπως τη χαρακτηρίζουν οι οργανωτές διαδήλωση κατά του Brexit.

Οι διαδηλωτές ζητούν νέο δημοψήφισμα, με τη χώρα να είναι απολύτως διχασμένη.

Την ίδια

ώρα οι διαδικτυακές υπογραφές για το Stop Brexit έχουν φτάσει τα 4,5 εκατ. και αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς. Ο Βρετανικός Τύπος κάνει λόγο για πιέσεις σε Μέι να παραιτηθεί, ακόμη και από στενούς συνεργάτες, ενώ ο Guardian δημοσίευσε απόρρητο κυβερνητικό έγγραφο που περιγράφει το χάος ενός άτακτου Brexit.

Η βρετανική λίρα βρίσκεται στο 1,1681 GBP/EUR, έχοντας καταγράψει ακραίες διακυμάνσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Ειδικότερα, πάνω από 1 εκατ. πολίτες που αντιτίθενται στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποιούν σήμερα πορεία στο κέντρο του Λονδίνου ζητώντας να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα, καθώς η κρίση του Brexit βαθαίνει και απειλεί την πρωθυπουργία της Τερέζα Μέι.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν στο κέντρο του Λονδίνου κρατώντας πανό που διακήρυσσαν πως «η καλύτερη συμφωνία είναι το μη Brexit» και «Ζητάμε Δημοψήφισμα». Σύμφωνα με τους οργανωτές, η διαδήλωση είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα κατά του Brexit.

Έπειτα από τρία χρόνια δύσκολων συνομιλιών, εξακολουθεί να είναι αβέβαιο το πώς, το πότε, ακόμη και το αν θα πραγματοποιηθεί το Brexit, καθώς η Μέι προσπαθεί να καταστρώσει ένα σχέδιο εξόδου από τη σοβαρότερη πολιτική κρίση εδώ και τουλάχιστον μια γενιά.

Η Μέι υπαινίχθηκε χθες, Παρασκευή, πως μπορεί να μην φέρει και πάλι στο κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα την δις καταψηφισθείσα συμφωνία της για το διαζύγιο με την ΕΕ. Οι εφημερίδες The Times και The Daily Telegraph αναφέρουν πως αυξάνεται η πίεση στην Μέι για να παραιτηθεί.

«Θα αισθανόμουν διαφορετικά, αν ήταν μια καλά διαχειριζόμενη διαδικασία και η κυβέρνηση έπαιρνε λογικές αποφάσεις. Όμως είναι πλήρες χάος», είπε στο Ρόιτερ ο 59χρονος Γκάρεθ Ρέι, ο οποίος ταξίδεψε από το Μπρίστολ για να συμμετάσχει στη διαδήλωση.

«Η χώρα θα είναι διχασμένη ό,τι κι αν συμβεί και είναι χειρότερα όταν είσαι διχασμένος πάνω σ' ένα ψέμα».

Ενώ η χώρα και οι πολιτικοί της είναι διχασμένοι όσον αφορά το Brexit, οι περισσότεροι συμφωνούν πως πρόκειται για τη σημαντικότερη στρατηγική απόφαση που έχει αντιμετωπίσει το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

And we're off! ?

Here in London, thousands of people from across our city and country have come together with @peoplesvote_uk to send a clear message:

Enough is enough - it's time to give the British public the final say on Brexit. #PeoplesVote ??#PutItToThePeople ?? pic.twitter.com/wJzXF4UB6N

— Sadiq Khan (@SadiqKhan) March 23, 2019

Με αίτημα τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, οι διαδηλωτές υπέρ της ΕΕ συγκεντρώθηκαν γύρω στο μεσημέρι στην Μαρμπλ Αρτς, στην άκρη του Χάιντ Παρκ, πριν πραγματοποιήσουν πορεία μπροστά από το πρωθυπουργικό γραφείο στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και καταλήξουν έξω από το κοινοβούλιο.

Ενώ δεν υπάρχει επίσημη εκτίμηση για αριθμούς, οι οργανωτές της διαδήλωσης λένε πως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ήταν συγκεντρωμένοι καθώς άρχιζε η πορεία.

Οι οργανωτές ήταν πεπεισμένοι πως το μέγεθος του πλήθους θα υπερέβαινε εκείνο παρόμοιας συγκέντρωσης που είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο και στην οποία είχαν πει πως είχαν συμμετάσχει περίπου 700.000 άνθρωποι.

Διακόσια τουριστικά λεωφορεία απ' όλη τη Βρετανία είχαν μισθωθεί για να μεταφέρουν ανθρώπους στο Λονδίνο για την πορεία.

Αίτημα για την πλήρη ακύρωση του Brexit έλαβε 4 εκατομμύρια υπογραφές μέσα σε μόλις 3 ημέρες αφότου η Μέι είπε στους πολίτες «είμαι με το μέρος σας» στο θέμα του Brexit και κάλεσε τους βουλευτές να υποστηρίξουν τη συμφωνία της.

Στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, 17,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι, σε ποσοστό 52%, υποστήριξαν το Brexit ενώ 16,1 εκατομμύρια, σε ποσοστό 48%, υποστήριξαν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Έκτοτε όμως αντίπαλοι του Brexit διερευνούν τρόπους για να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα.

Η Μέι έχει επανειλημμένα αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας πως ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit θα βάθαινε τις διαιρέσεις και θα υπονόμευε την υποστήριξη της δημοκρατίας. Οι υποστηρικτές του Brexit λένε πως ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα πυροδοτούσε μείζονα συνταγματική κρίση.

Μερικές δημοσκοπήσεις έχουν δείξει μια ελαφρά μετατόπιση υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, όμως δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια αποφασιστική στροφή.

Guardian: Το μυστικό σχέδιο της κυβέρνησης Μέι για ένα «άτακτο» Brexit

Έγγραφο στο οποίο περιγράφεται η έκταση και το εύρος του χάους που θα επικρατήσει στη Βρετανία σε περίπτωση που υπάρξει Brexit χωρίς σύμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση μοιράστηκε τα τελευταία 24ωρα στα μέλη της βρετανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Guardian στο απόρρηττο έγγραφο περιγράφεται μια «κρίσιμη φάση τριών μηνών» μετά το «άτακτο» Brexit στην οποία ο σχεδιασμός που έχει ήδη γίνει, θα μπορούσε να ανατραπεί.

Η βασική αρχή που διαπνέει το κείμενο είναι ότι τα επι μέρους τμήματα της κυβέρνησης θα πρέπει να προετοιμαστούν ώστε να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν μόνα τους τα προβλήματα αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος ολικής κατάρρευσης της Operation Yellowhammer.

«Η δομή θα καταρρεύσει γρήγορα αν πολλές αποφάσεις μετατεθούν χωρίς να χρειάζεται στα ανώτερα κλιμάκια ενώ θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί εσωτερικά» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.

Περιγράφοντας μια τυπική ημέρα την επίμαχη πρώτη περίοδο μετά το «άτακτο» Brexit το έγγραφο αναφέρει ότι η πρώτη ενημέρωση θα γίνεται στις 7 το πρωί στο υπουργείο Άμυνας με ενημερώσεις από όλη τη χώρα που θα φτάνουν στα χέρια υπουργών και ανώτατων αξιωματούχων, διαδικασία που θα συνεχίζεται «non-stop» με αξιολογήσεις μέχρι τις 5:30 το πρωί της επόμενης ημέρας.


Όπως αναφερει πηγή με γνώση της Operation Yellowhamer αν και ο προγραμματισμός έχει προχωρήσει, η συνολική εικόνα παραμένει χαοτική και «χωρίς κατεύθυνση».

Οι συντάκτες του εγχειριδίου διαχείρισης της κρίσης προειδοποιούν τους εργαζομένους σε κρατικές υπηρεσίες ότι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να εργάζονται non-stop για μια εκτεταμένη περίοδο που το ελάχιστο μπορεί να είναι 12 εβδομάδες με «ορισμένες συνέπειες να γίνονται αισθητές για μα περιόδο έως και 24 εβδομάδων».

Στο έγγραφο περιγράφονται επίσης οι 12 κρισιμότεροι τομείς της κυβερνητικής λειτουργίας όπως οι μεταφορές, οι υηρεσίες υγείας και τα δίκτυα νερού και διανομής τροφίμων.


Μολονότι τις σημαντικότερες αποφάσεις θα λαμβάνει η υποεπιτροπή εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση με επικεφαλής την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, στο έγγραφο επισημαίνεται ότι τα επιμέρους τμήματα θα πρέπει να συστήσουν τα δικά τους «κέντρα ελέγχου» αλλά και να διασφαλίσουν πόρους γι' αυτά.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί ο τομέας της υγείας με το υπουργείο Υγείας να έχει συντάξει ένα ερωτηματολόγιο με 60 ερωτήσεις που θα αποστέλλεται καθημερινά σε κλινικές και νοσοκομεία. Ανάμεσά τους ερωτήματα όπως «μπορείτε να ανταποκριθείτε σε επείγουσες θεραπείες για καρκίνο μέχρι την επόμενη ενημέρωση;» ή «θα αναστείλετε κάποια λειτουργία μέχρι την επόμενη ενημέρωση».

Υπουργεία, όπως το Υγείας, το Οικονομικών από κοινού με το Γεωργίας κάλεσαν επιχειρήσεις να κλείσουν θέσεις σε ειδικά οχηματαγωγά που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Μεταφορών γι’ αυτό το σκοπό, ώστε να διασφαλιστούν οι απρόσκοπτες εισαγωγές ιδιαίτερα κρίσιμων προϊόντων όπως τα φάρμακα ή τα προϊόντα για επεξεργασία πόσιμου νερού.

Ωστόσο αρκετοί υποστηρίζουν ότι όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί αποδεικνύονται λίγο και ήρθαν πολύ αργά (too little, too late) υπογραμμίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για το ενδεχόμενο ενός «άτακτου» Brexit είναι ότι η κεντρική κυβέρνηση δεν λέει στις τοπικές αρχές ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητές τους.

Προετοιμάζονται και οι επιχειρήσεις

Την ίδια ώρα επιχειρήσεις στη Βρετανία και την ηπειρωτική Ευρώπη συνεχίζουν τις προετοιμασίες τους για το Brexit. H Εasyjet αποφάσισε να αναστείλει τα δικαιώματα ψήφου ορισμένων μετόχων σε περίπτωση αιφνίδιας, χαοτικής αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ. Αεροπορικές εταιρείες στις οποίες μεγάλο μέρος των μετόχων τους είναι Βρετανοί κινδυνεύουν να απωλέσουν τα δικαιώματα πτήσεων στην ΕΕ, οι κανόνες της οποίας προβλέπουν ότι η πλειοψηφία των επενδυτών θα πρέπει να είναι από την Ένωση.

Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες έχουν ήδη μεταφέρει τεράστια περιουσιακά τους στοιχεία εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας EY έχουν ήδη «πετάξει» από το Λονδίνο ή ετοιμάζονται για αυτό πάνω από ένα τρισ. λίρες, δηλαδή 200 δισ. λίρες περισσότερες σε σχέση με πριν από δύο μήνες, κεφάλαια που περιλαμβάνουν καταθέσεις πελατών σε τράπεζες, εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων και ασφαλιστικές εταιρείες.

Keywords
δημοψηφισμα 2015, δημοψηφισμα, daily telegraph, διαδηλωσεις, guardian, δις, times, telegraph, london, people, city, time, public, twitter, khan, λεωφορεια, ιουνίου, δημοσκοπηση, τραπεζες, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, εφημεριδες, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, βουλευτες, khan, γνωση, ηνωμενο βασιλειο, θεμα, λονδινο, πιεση, ωρα, guardian, people, public, time, times, εβδομαδες, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, δευτερο, δις, δομη, δικτυα, εγγραφο, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, εβδομαδα, ενημερωση, ερευνα, ερωτηματολογιο, ευρωπη, ιδια, υπηρεσιες, εικονα, κεφαλαιο, κυβερνηση, κειμενο, λειτουργια, λιρα, λογο, μηνες, μυστικο, μονα, νοσοκομεια, πηγη, προβληματα, πρωι, ρει, ροιτερ, σχεδιο, τυπος, υπουργειο υγειας, τρια, υπουργειο μεταφορων, φαρμακα, χαος, χαιντ, χειροτερα, city, daily telegraph, δικαιωματα, ενωση, ερωτησεις, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, ιουνίου, london, μπροστα, telegraph, θεσεις, υγειας, χερια
Τυχαία Θέματα