Οι τρεις σωματοφύλακες

Ο πρόσφατος ανασχηματισμός έδειξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας, που άλλωστε είναι αυτός που έχει και θα έχει το μεγαλύτερο βάρος στο πολιτικό κλίμα, όπως ξεκίνησε.

Το 2012, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το μεγάλο ράλι ανόδου, βασικό τμήμα της πολιτικής κουβέντας αφορούσε τους οικονομολόγους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι

πρότειναν μια εναλλακτική πολιτική έναντι της μνημονιακής με στόχο την ενεργό ζήτηση και την παραμονή στο ευρώ.

Η ίδια αυτή ομάδα είναι και εκείνη που σήμερα αναλαμβάνει την κρίσιμη αποστολή για την τελική ευθεία των εκλογών με στόχο την επίτευξη της αναπτυξιακής διαδικασίας, αλλά και την αντιστροφή του πολιτικού κλίματος από την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου.

Αν ανατρέξουμε έξι χρόνια πίσω, θα δούμε ότι οι βασικοί οικονομολόγοι που καθοδηγούσαν την τότε αξιωματική αντιπολίτευση ήσαν ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Γιώργος Σταθάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τότε χαμηλότερων τόνων, αλλά όσοι τον ήξεραν γνώριζαν ότι ήταν από τους βασικούς καθοδηγητές.

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να ξεγελάστηκε προσωρινά από τη «λάμψη» του Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος παραλίγο να στείλει τη χώρα στη δραχμή, όμως ο Ευκλείδης έμελλε να γίνει ο βασικός φορέας της πολιτικής προσαρμογής του ΣΥΡΙΖΑ εντός ευρώ με σκληρή φορολογία και δημοσιονομικά αποτελέσματα που ξεπέρασαν τους στόχους.

Στα πλεονάσματά του άλλωστε βασίζεται και ο πολιτικός σχεδιασμός για αντίμετρα με τα οποία η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αντιπαρέλθει αντιλαϊκά μέτρα όπως η περικοπή των συντάξεων τη χρονιά που έρχεται.

Ο Γιώργος Σταθάκης μετά το Ανάπτυξης ανέλαβε τη δύσκολη διαχείριση του υπουργείου Ενέργειας και η ώρα της αλήθειας πλησιάζει, για να διαπιστωθεί αν το πλάνο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ με αποεπένδυση από τις λιγνιτικές και διατήρηση των υδροηλεκτρικών μονάδων και αυτών του φυσικού αερίου μπορεί να θεωρηθεί καλύτερο μοντέλο από αυτό της Μικρής ΔΕΗ.

Μιας ΔΕΗ που επείγεται να διασώσει το Αμύνταιο για να αποφύγει τη γιγάντωση του ενεργειακού ελλείμματος και παράλληλα να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα της ενεργοβόρου βιομηχανίας με σημαντικά οικονομικά ανταλλάγματα. Το μοντέλο της EDF στη Γαλλία περιλαμβάνεται στην υπάρχουσα πρόταση, που διευρύνεται με την παρουσία του ΣΕΒ.

Τελικά το πώς θα υλοποιηθούν όλα αυτά σε συνάρτηση και με την πώληση μονάδων είναι το κύριο ζήτημα που αφορά την επιβίωση της ΔΕΗ και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η οποία προς το παρόν βρίσκεται πολύ πίσω.

Ο Γιάννης Δραγασάκης, διατηρώντας τη θεσμική θέση του αντιπροέδρου, μπαίνει στη μάχη της οικονομίας από το πόστο του υπερ-υπουργού Ανάπτυξης σε μια δύσκολη στιγμή, κατά την οποία οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν ανέβει και πάλι, η καθαρή έξοδος είναι μια δύσκολη υπόθεση και τα εθνικά θέματα είναι... με το δάχτυλο στο σκανδάλη.

Αν λάβει κανείς υπόψη του την ανατροπή του θετικού κλίματος μετά τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, η οποία απεικονίστηκε στην ελληνική κεφαλαιαγορά, αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολη είναι η αποστολή της ανάκαμψης με κοινωνική διάχυση και για τους τρεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα