Οι τράπεζες οδήγησαν στο «κόκκινο» τις ευρωαγορές

Πτωτική πορεία ακολούθησαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι όχι τόσο από τα αποτελέσματα αλλά από τη διαδικασία πραγματοποίησης των stress tests.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης, αν και κατάφερε προς το τέλος της συνεδρίασης να «μαζέψει» σημαντικό μέρος των απωλειών του, έκλεισε με πτώση της τάξης του 0,59% στις 339,86 μονάδες.

Απώλειες μόλις 0,07% για τον DAX 30 στις 10.330 μονάδες, ενώ o FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,45% στις 6.693 μονάδες και ο CAC

40 κινήθηκε κατά 0,69% χαμηλότερα στις 4.409 μονάδες.

Ισχυρότερες οι πιέσεις στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να υποχωρεί 0,86% στις 8.513 μονάδες και τον ιταλικό FTSE MIB να εμφανίζει απώλειες της τάξης του 1,73% στις 16.554 μονάδες.

Στις πρώτες ώρες των σημερινών συνεδριάσεων οι αγορές, με στήριξη από τις τραπεζικές μετοχές, εμφάνισαν διαθέσεις ισχυρής ανόδου, αλλά τελικά υπήρξε πλήρης αντιστροφή τάσεων, με τη μετοχή της UniCredit να υποχωρεί κατά 9,4%, όντας η χειρότερη μετοχή -από πλευράς πορείας – για τον Euro Stoxx 600.

Απώλειες άνω του 5,5% για την ΒΡ Emilia, με τους επενδυτές να εκφράζουν έντονες ανησυχίες για το πόσο καθαρή είναι η εικόνα που «βγαίνει» για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα μετά τα τεστ κόπωσης, με δεδομένο ότι τα σενάρια τα οποία εξετάσθηκαν θεωρήθηκαν ιδιαίτερα ήπια.

«Όταν κάνεις ένα test στο οποίο δεν εξετάζεις το σενάριο τι θα συμβεί εάν διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα το τρέχον περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων, μάλλον το τεστ δεν είναι και τόσο αξιόπιστο», εκτίμησε ο Michael Hewson, αναλυτής της CMC Markets.

Πτωτική κίνηση, με απώλειες 1,7%, για τη μετοχή της Porsche, καθώς ανακοίνωσε υποχώρηση των κερδών της στο α' εξάμηνο. Απώλειες 3,7% για τη Heineken, παρά το ότι τα κέρδη της ενισχύθηκαν 6,8% στο α' εξάμηνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα