Οι startupers και το storytelling


Του Κώστα Τσαούση

«Πρέπει να έχετε κατά νου ότι οι καλύτεροι επιχειρηματίες είναι εκείνοι που συνδυάζουν το πάθος και την εμπειρία (τεχνογνωσία), αλλά είναι επίσης εξαιρετικοί αφηγητές». Μια από τις συμβουλές ή υποδείξεις προς startupers που διεκδικούν χρηματοδότηση από επενδυτές για τις ιδέες, τα σχέδια, τα projects.

Η συμβουλή ή και η υπόδειξη – διαλέγετε και παίρνετε…- δεν προέρχεται από κάποιον γενικό οδηγό ακαδημαϊκής προέλευσης αλλά από την έμπειρη και «ψημένη» στις επενδύσεις των νεοσυλλέκτων της επιχειρηματικότητας ομάδα του VentureFriends. Του fund

που αποτελείται από «επενδυτές που αγαπούν τα Startups» που δεν είναι άλλοι από τον Απόστολο Αποστολάκη, τον Γιώργο Δημόπουλο και τον Στέφανο Κατσίμπα. Οι 3 τους – όπως αναφέρουν σε ένα τελευταίο άρθρο τους που αλίευσα από δημοσίευση στο linkedin- έχουν εξετάσει πάνω από 1000 προτάσεις και σχέδια τα 2 τελευταία χρόνια. Άρα, ξέρουν και ξέρουν καλά – και το τι συναντούν σε σχέση με αντιλήψεις και νοοτροπίες αλλά και σε σχέση με ουσία επενδυτικού – επιχειρηματικού σχεδίου δράσης. Μετά λόγου γνώσεως ομιλούν λοιπόν και ο λόγος τους έχει αξία.

Αλλά, ας επιστρέψουμε στους …storytellers. Το να μπορείς να αφηγηθείς σωστά και στρωτά μια επιχειρηματική ιδέα ή ένα επενδυτικό πλάνο έχει σχεδόν πάντα σχέση με δύο βασικά πράγματα: Το πρώτο έχει να κάνει με την πίστη των ιδρυτικών μελών στο ίδιο το project αλλά και στις δυνάμεις τους. Το δεύτερο αφορά μια ιδιαίτερη – εσωτερικού τύπου- διαδικασία για τον νεοσσό επιχειρηματία. Να έχει «χωνέψει» την ιδέα του – δηλαδή να ξέρει και να έχει αποσαφηνίσει τον οδικό χάρτη της επένδυσης του.

Με άλλα λόγια, κανείς δεν θα σου δώσει τα χρήματα του αν εσύ ο ίδιος δεν πείσεις ότι έχεις «χωνεμένη» την ιδέα και το σχέδιο σου… Το «χώνεμα» πάει μαζί και με τα δεδομένα. Δεν αρκεί να φαντάζεσαι ότι η ιδέα ή το σχέδιο σου είναι μοναδικό και δίνει λύση που φέρνει έσοδα και κέρδη αλλά αυτό να το αποδεχθούν και αυτοί που θα βάλουν τα λεφτά!
Τα πράγματα είναι απλά. Μετρημένα κουκιά. Όπως επισημαίνουν και οι VentureFriend όταν ο startuper σταθεί μπροστά στους επενδυτές η πρώτη καίρια ερώτηση που θα κληθεί να απαντήσει είναι εκείνη για το ξεκίνημα του. «Γιατί ξεκινήσατε;»…

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερα ΕΔΩ

Keywords
Τυχαία Θέματα