Οι Σουηδοί αναρωτιούνται, πλέον, για τη βιωσιμότητα του κοινωνικού κράτους στη χώρα

Όταν το τμήμα μητρότητας έκλεισε στις αρχές του περασμένου έτους στο νοσοκομείο στην περιοχή Solleftea της βόρειας Σουηδίας, η πλησιέστερη εναλλακτική λύση για να γεννήσει μια γυναίκα, απείχε 100 χιλιόμετρα (60 μίλια) οδικώς. Έτσι οι τοπικές μαίες αποφάσισαν να διδάξουν στους γονείς μια νέα ικανότητα: πώς να γεννηθεί ένα μωρό, μέσα σε ένα αυτοκίνητο.

Τα προγεννητικά μαθήματα για πιο δύσκολους καιρούς, θα ήταν ασυνήθιστο να χρησιμεύσουν ακόμα και σε μια χώρα

που χρειάζεται οικονομική ενίσχυση, πολλώ δε μάλλον σε μια χώρα όπως η Σουηδία, όπου η οικονομία απολαμβάνει μακροχρόνια ανάπτυξη. Η Σουηδία είναι μια χώρα με πλεόνασμα και η κυβέρνηση έχει αυξήσει τους φόρους, με το ανώτατο κλιμάκιο να φτάνει πλέον το 60%.

«Εμείς, έχουμε χρήματα», δήλωσε η Hanna Hedvall, 45, η οποία ζει στην Solleftea και εργάστηκε ως μαία στο μαιευτήριο για μια περίοδο έξι ετών και έξι μηνών. "Δεν μπορούμε να έχουμε εξειδικευμένη περίθαλψη σε όλη την επικράτεια, αλλά εδώ μιλάμε για πολύ πιο απλά πράγματα."

Καταβάλλοντας από τα υψηλότερα ποσά των φορολογικών συντελεστών του κόσμου, κτίστηκε ο ακρογωνιαίος λίθος του κοινωνικού συμβολαίου της Σκανδιναβίας, με υπαρκτή την πολιτική συναίνεση στη Σουηδία προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα για την περίοδο που η οικονομία είναι λιγότερο υγιής. Ήδη, η χώρα παρουσιάζει εντάσεις που είναι πολύ οικείες σε άλλα μέρη της Ευρώπης, με την άνοδο των εθνικιστών και με τους Σουηδούς πολίτες να αναρωτιούνται πλέον για τη βιωσιμότητα του κοινωνικού κράτους στη χώρα τους. Η δυσαρέσκεια προέρχεται κυρίως από την παρουσία περισσότερων από 600.000 μετανάστες οι οποίοι ήλθαν στη χώρα κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό για μια χώρα όπως η Σουηδία, με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Keywords
Τυχαία Θέματα