Οι «σορτάκηδες» των ελληνικών τραπεζών


Του Δημήτρη Παφίλα

Ένας Κινέζος, πρώην υπεύθυνος σε σχολείο ινδο-κινέζων προσφύγων και δυο Αγγλοι hedge Fund managers έχουν αναστατώσει τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.

Πρόκειται για τον κ. Υok Wah TAI του fund Lansdowe Partners (γνωστό απο τον ΟΛΠ και την Lamda), τον κ. Paul Marshall του ομώνυμου Fund,

και τον κ. Christopher Reginall Gate. Όπως θα δούμε, σύμφωνα με το ιστορικό των στοιχείων υπήρχε κι ένα τέτατρο fund (Jane street Capital), το οποίο δεν διαθέτει πλέον, αλλά το προηγούμενο διάστημα συμμετείχε κι αυτό στην απαξίωση των ελληνικών τραπεζών.

Είναι καταπληκτικό πώς τρία-τέσσερα funds με σύμμαχο τις συνεχείς αρνητικές ειδήσεις και αναφορές απο το ΔΝΤ με ελάχιστο κόστος, μόλις μερικά εκατομμύρια - σε σχέση με τα κεφάλαια που διαχειρίζονται (70 δισ. ευρώ) - έχουν διαλύσει τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές με απώλειες έως και 60% σ΄ενα τρίμηνο.

Σε μια από τις ρηχές αγορές της Ευρώπης, τα τρία funds σορτάρουν αφού δανείζονται τις μετοχές απο πλατφόρμες και γνωστοποιούν τις θέσεις τους στην ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Δεν μπορεί να είναι γνωστό, όμως, αν έχουν προχωρήσει και σε «γυμνές» πωλήσεις μετοχών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι ανοικτές θέσεις των τριών funds είναι και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες – και όπως φαίνεται απο τα ποσοστά είναι αρκετά για να οδηγούν σε πτώση τις μετοχές. Aπο το ιστορικό των στοιχείων προκύπτει πως το σορτάρισμα των μετοχών έχει ξεκινήσει εδω κι μήνες. Την περίοδο δηλαδή που το ΔΝΤ άρχισε να απαιτεί 10 δισ. ευρώ ανακεφαλαιοποίηση για τις ελληνικές τράπεζες.

Και το ερώτημα που προκύπτει, αν και κατά πόσο έχουν σχέση με στελέχη του ΔΝΤ, δηλαδή αν είχαν εσωτερική πληροφόρηση γαι τις διαθέσεις του IMF. Όποιος ανατρέξει λ.χ στην ιστοσελίδα του Μarshall θα διαπιστώσει ότι έχει γραφεία στη Νέα Υόρκη. To σορτάρισμα των μετοχών δεν απαγορεύεται, αλλά η εσωτερική πληροφόρηση τιμωρείται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, πλην της Ελλάδος.

Ποια είναι τα τρία funds

Πρόκειται για το Marshall Partners, ένα hedge Fund με Ceo τον κ. Paul Marshall και δεκάδες στελέχη (αναλυτές, traders κλπ), το fund Lansdowe Partners το οποίο είναι γνωστό απο τις τοποθετήσεις του στην μετοχή του ΟΛΠ της Lamda Development κα. Τέλος είναι το Oceanwood Capital το οποίο διαχειρίζεται ο κ. Christopher Reginall Gate.

Στο Lansdowe Partners, υπεύθυνος είναι ο Κινέζος Yok Wah Tai, ένας 60 χρονος ο οποίος σύμφωνα με το βιογραφικό ήταν υπεύθυνος προηγουμένως σε ινδο-κινεζικό σχολείο προσφύγων.

Oι καθαρές αρνητικές θέσεις

Στην μετοχή της Alpha Bank το Μarshall Wace κατέχει αρνητική καθαρή θέση που φθάνει το 0,48% με αξία 10,6 εκατ. ευρώ. Το Oceanwood κατέχει το 0,49% στην μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ή 44 εκατ. μετοχές, αξία 10,7 εκατ. ευρώ.

Το Marshall του φερώνυμου ιδιοκτήτη κατέχει επίσης το 0,71% της Εθνικής Τράπεζας η 64 εκατ. μετοχές με αξία 15 εκατ. ευρώ.Κατέχει επίσης αρνητική καθαρή θέση στην Τράπεζα Πειραιώς όπου σορτάρει το 0,64% των μετοχών ή 2,7 εκατ. μετοχές αξίας 5,5 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα