Οι σκελετοί της λίστας της ΓΓΔΕ και τα χρέη που δεν θα εισπραχθούν ποτέ

Εταιρείες που έχουν εκλείψει εδώ και δεκαετίες, επιχειρήσεις – μαϊμού που εξέδιδαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια, φυσικά πρόσωπα με μηδενικά περιουσιακά στοιχεία, ακόμα και εταιρείες του Δημοσίου περιλαμβάνει η περίφημη λίστα της ΓΓΔΕ με τους 13.730 μεγαλύτερους οφειλέτες του Δημοσίου που εξέδωσε χθες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη λίστα αυτή που, προφανώς φτιάχτηκε στο πόδι και χωρίς την παραμικρή επεξεργασία οφειλών και οφειλετών, περιλαμβάνονται

το Μινιόν, η Πειραϊκή Πατραϊκή και η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή. Μόνον η τελευταία έχει οφειλές που ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ.

Εταιρείες σαν κι αυτές στους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου

Προφανώς το Δημόσιο από εταιρείες σαν και τις παραπάνω δεν πρόκειται να εισπράξει ούτε ένα ευρώ - γεγονός που καταδεικνύει ότι η φορολογική διοίκηση δεν εξέτασε καν ποιες οφειλές μπορούν να εισπραχθούν και ποιες είναι ανεπίδεκτες είσπραξης. Ως τέτοιες ορίζονται από νόμο που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή ως:

-οι οφειλές εταιρειών για τις οποίες έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία
-έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη και δεν έχουν ικανοποιηθεί πλήρως οι απαιτήσεις του Δημοσίου
- δεν υφίσταται πτωχευτική ή μεταπτωχευτική περιουσία ή έχει ήδη εκποιηθεί η υπάρχουσα.

Υπενθυμίζεται ότι, το Τεχνικό Μνημόνιο που δημοσιοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες, ορίζει ότι θα πρέπει να γίνεται διαχωρισμός των εισπράξιμων οφειλών από τις ανεπίδεκτες είσπραξης.

Η λίστα θα έπρεπε να έχει καταρτισθεί με στόχο την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, αλλά και να βοηθήσει άλλους επιχειρηματίες να γνωρίζουν με ποιες εταιρείες συνεργάζονται.

Συνολικά, οι 13.730 οφειλέτες χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο 83 δισ. ευρώ και εισπράξιμο θεωρείται μόλις το 15%.

Πέραν των προαναφερθέντων, στη λίστα περιλαμβάνεται η Ολυμπιακή Αεροπορία που έχει κλείσει εδώ και χρόνια, με οφειλές 1,35 δισ. ευρώ, το σούπερ μάρκετ Ατλάντικ με οφειλές 654,5 εκατ., αλλά και εταιρείες του Δημοσίου, όπως τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα με οφειλές 630 εκατ., η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία με οφειλές 462 εκατ. κλπ. Στ αφυσικά πρόσωπα, υπάρχει το όνομα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Ακη Τσοχατζόπουλου με χρέη 854.000 ευρώ και ποδοσφαιρικά σωματεία, όπως η ΑΕΚ (249,8 εκατ.), ο Πανιώνιος (27 εκατ.), ο Αθηναϊκός (21,1 εκατ.), η Κέρκυρα (6 εκατ.) και ο Ακράτητος (2,9 εκατ.).

Keywords
Τυχαία Θέματα