Οι Ρώσοι υποφέρουν από τις οικονομικές κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία

Πολλά έχουν αλλάξει στην καθημερινότητα των Ρώσων, μία εβδομάδα μετά την επίθεση στην γειτονική Ουκρανία. Η Δύση απάντησε με πρωτοφανείς κυρώσεις που δεν αφήνουν ανεπηρέαστο κανέναν κλάδο της οικονομίας.

Ξεκίνησαν με συμβολικά μέτρα, αλλά πλέον προκαλούν σοβαρή οικονομική αιμορραγία.

Μέσα σε λίγες μέρες το ρούβλι έχασε το ένα τρίτο της αξίας του απέναντι στο δολάριο. Υπάρχουν πληροφορίες για ουρές μπροστά στα ΑΤΜ και για σημαντικά προβλήματα στη χρήση πιστωτικών καρτών.

Οικιακές συσκευές, δυτικά ρούχα

και παπούτσια γίνονται και πάλι δυσεύρετα αγαθά, όπως συνέβαινε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Αναλυτές προβλέπουν διψήφιο ποσοστό ύφεσης, εάν συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2022 αυτή η κατάσταση.

Οι προετοιμασίες της Ρωσίας

Προς το παρόν το Κρεμλίνο επιμένει σε μία αισιόδοξη ανάγνωση της πραγματικότητας, αν και παραδέχεται ότι υπάρχουν προβλήματα. «Ασφαλώς δέχεται ισχυρές πιέσεις η ρωσική οικονομία, αλλά έχουμε τη δύναμη για να αντισταθούμε», διαβεβαιώνει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Η Μόσχα εκτιμά ότι πολύ γρήγορα οι αγορές θα επανέλθουν στην ομαλότητα και ήδη από την προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014, έχει συμβιβαστεί με τη δυτική λογική των «κυρώσεων».

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στην Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα