Οι προτάσεις του ΣΕΒ για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Κατώτερο των προσδοκιών χαρακτηρίζει ο ΣΕΒ το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, καθώς όπως τονίζει σε ειδική ανάλυσή του, «κινδυνεύει να μετατραπεί σε μηχανισμό μαζικής επιβράβευσης συστημικών κακοπληρωτών».

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο ο παραπάνω κίνδυνος μπορεί να αποφευχθεί εφόσον ο νέος νόμος:

α. προβλέψει την ενεργοποίηση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα μπορεί γρήγορα και αποτελεσματικά να διαχειριστεί τον μεγάλο όγκο εισερχόμενων αιτήσεων, εντοπίζοντας

και οδηγώντας στην εύκολη και ταχεία απόρριψη τις αιτήσεις κακόπιστων και μη συνεργάσιμων οφειλετών,

β. αυξήσει την περιορισμένη συμμετοχή του Δημοσίου στις διαγραφές οφειλών στο σύνολο των απαιτήσεών του και

γ. οι σύνθετες και μεγάλης αξίας περιπτώσεις ενταχθούν στις δοκιμασμένες διαδικασίες του Άρθρου 99, με την πρόβλεψη όμως της ουσιαστικής συμμετοχής του δημοσίου στις διαγραφές απαιτήσεων.

Παράλληλα εκτιμάται ότι «θα πρέπει επιπλέον να υιοθετηθεί, με οριζόντια εφαρμογή σε όλες τις προ-πτωχευτικές διαδικασίες, και η διάταξη για το ακαταδίωκτο των στελεχών τραπεζών και δημοσίου, να επιλυθούν με ομοιόμορφο τρόπο μια σειρά από σύνθετα φορολογικά ζητήματα και να αξιολογηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν διαγραφές, χωρίς συμπληρωματικούς όρους, σε όλες τις αγορές και ιδιαίτερα τις ολιγοπωλιακές».

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την ειδική μελέτη του ΣΕΒ

Keywords
Τυχαία Θέματα