Οι πληθωριστικές ανησυχίες πιέζουν τα ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα

Οι αγοραστές νέων εταιρικών ομολόγων «γράφουν» ήδη ζημίες λόγω των πληθωριστικών φόβων που οδηγούν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στα ύψη.

Περίπου τα ⅘ των high-grade, μη χρηματοοικονομικών εταιρικών ομολόγων βρίσκονται κάτω από την τιμή έκδοσής τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Η αρνητική αυτή επίδοση υποδεικνύει τις ζημίες που προκαλούν όσοι ποντάρουν στο reflation, σε μια γοργή οικονομική ανάπτυξη και μια αύξησης του πληθωρισμού, οδηγώντας πολλούς επενδυτές στην αναζήτηση “καταφυγίου” από ένα πιθανό

ξεπούλημα κρατικών ομολόγων.

«To duration risk αποτελεί ήδη πρόβλημα εάν δει κανείς πως οι ευάλωτοι σε επιτόκια τομείς δεν αποδίδουν καλά, κάτι που αναμένεται να αυξηθεί ως φαινόμενο», ανέφερε ο Βίνσεντ Μπενγκιγκί της Federated Hermes η οποία διαχειρίζεται $625 δισ.

Η ετήσια συνολική απόδοση των ομολόγων με investment grade σε ευρώ έχει μειωθεί αυτή την εβδομάδα στο -0,96% από το -0,56% την περασμένη Δευτέρα. Προ μηνός, η απόδοση βρισκόταν στο -0,3% από την αρχή του 2021 σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Barclays. Aντιθέτως η αγορά των junk ομολόγων έχει επιδείξει αύξηση της τάξης του 2,2%. 

Αν και η απειλή των υψηλών αποδόσεων για την αντιστάθμιση μιας πιθανής πληθωριστικής αύξησης έχει αποτελέσει πρόβλημα για τους επενδυτές σε ομόλογα investent grade το 2021, η αύξηση του QE κατά τη διάρκεια της πανδημίας από την ΕΚΤ είχε βοηθήσει στην ανάκτηση μέρους των ζημιών πριν από το πρόσφατο sell-off των προηγούμενων ημερών. 

Το πληθωριστικό ρίσκο παραμένει ο κύριος λόγος των ζημιών των εταιρικών ομολόγων αφού τα spreads των νεοεκδοθέντων ομολόγων βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από την περίοδο της έκδοσής τους, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Το μέσο risk premium των investment grade ομολόγων σε ευρώ έναντι των κρατικών βρίσκεται στις 83 μονάδες βάσης, που αποτελεί χαμηλό ρεκόρ τριετίας, λόγω της συνεχιζόμενης αγοράς της ΕΚΤ και των στοιχημάτων για το “άνοιγμα” της αγοράς. 

«Αν και η περαιτέρω ανάκαμψη μπορεί να αποτελέσει άλλο ένα επίπεδο στήριξης, οι υψηλές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε ευρώ θα περιορίσουν την ικανότητα προσέλκυσης επενδύσεων και την μείωση των spreads όταν σταθεροποιηθούν οι τιμές», ανέφερε ο Τσεκ Κελτέκ της Commerzbank. 

Ήδη ορισμένα hedge funds έχουν αρχίσει να στοιχηματίζουν σε μείωση των τιμών των εταιρικών ομολόγων εν μέσω της απειλής των αυξημένων επιτοκίων και των απαιτητικών αποτιμήσεων. Μάλιστα, οι short τοποθετήσεις στα junk ομόλογα έχουν αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008. Τα ομόλογα που χάνουν αξία σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την έκδοσή τους μπορεί να αποθαρρύνουν τους επενδυτές από το να προχωρήσουν σε τολμηρά νέα deals.

Ήδη στην Ευρώπη οι εκδόσεις υψηλών αποδόσεων κυριαρχούν στην αγορά ομολόγων, αποτελώντας τα ¾ των ημερησίων deals. Το ρίσκο χρεοκοπίας μειώθηκε τόσο για τα ομόλογα hig grade, όσο και για αυτά των υψηλών αποδόσεων λόγω των περιορισμένων τιμών των commodities που περιορίζουν τις ανησυχίες των επενδυτών για τα πληθωριστικά ρίσκα. Αντίστοιχα, στην Ασία οι πωλήσεις ομολόγων αυξήθηκαν στα $8,4 δισ., από τα $4,2 δισ. την προηγούμενη εβδομάδα. ΗΠΑ

Διαβάστε ακόμα: 

30+16 εταιρείες με ρεκόρ επιδόσεων μέσα στην πανδημία

ΟΑΕΔ – Κοινωνικός Τουρισμός: 6 μέρες δωρεάν διακοπές – Οι δικαιούχοι (vid)

Απίστευτο: Από τι… κινδυνεύουν οι «Covid Zero» παράδεισοι

Keywords
Τυχαία Θέματα