Οι πιο παράξενες αντιδράσεις μετοχών μετά τη νίκη Τραμπ σε κάθε γωνιά του πλανήτη

Όλοι ανέμεναν ότι η νίκη του μέχρι χθες outsider Τραμπ θα προκαλούσε απανωτά σοκ στις διεθνείς χρηματαγορές, επιθετικό sell off σε περιφερειακές αγορές συναλλάγματος και έντονη μεταβλητότητα σε όλα τα assets. Και είχαν δίκιο.

Κανείς όμως δεν περίμενε ότι θα βοηθούσε τους επενδυτές μιας εταιρείας ΜΜΕ και ακινήτων στην Τουρκία ή όσους έχουν επενδύσει σε μια κινεζική εταιρεία κατασκευής

ανταλλακτικών.

Γιατί παρά το σοκ, υπάρχουν μετοχές που απογειώθηκαν με την εκλογή Τραμπ, σκορπίζοντας ανέλπιστα χαμόγελα σε όσους τις πίστεψαν. Κάποιες άλλες όμως έγιναν ένα με το χώμα...

Παρακάτω αναφέρονται οι πιο παράξενες αντιδράσεις της παγκόσμιας αγοράς στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ:

1. Επιτόκια Αυστραλίας

Οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων της Αυστραλίας έως τα μέσα του 2017 αυξήθηκαν σήμερα στο 60% από 30% που ήταν πριν βγουν τα αποτελέσματα από τις ΗΠΑ. Κι αυτό λόγω των προσδοκιών ότι οι πιο αδύναμες επενδύσεις και οι ταμειακές ροές από εμπορευματική δραστηριότητα με τους Ασιάτες εταίρους της Αυστραλίας θα «τσακίσει» την οικονομική παραγωγή. Όπως έγραψε και η Citigroup, «μια προεδρία Τραμπ θα αυξήσει το ρίσκο η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας να υπαναχωρήσει από την πολιτική χαλάρωσης».

2. Δύο κινεζικές μετοχές

Η μετοχή της παρόχου software και βαρέως εξοπλισμού Wiresoft έκανε άλμα 6% μετά τα αποτελέσματα. Αντίθετα, η μετοχή της κατασκευάστριας ανταλλακτικών αυτοκινήτων Yunnan Xiyi Industrial Co έκανε βουτιά 10%. Το πιο παράξενο στην όλη ιστορία με τις δυο κινεζικές εταιρείες είναι ότι στην κινεζική γλώσσα η ονομασία της πρώτης ακούγεται κάπως σαν «Trump Wins Big» (μτφ. Ο Τραμπ θα πετύχει μεγάλη νίκη), ενώ το όνομα της δεύτερης που έπεσε στα τάρταρα ακούγεται σαν «Aunt Hillary» (μτφ. Θεία Χίλαρι)!

3. Ενας τουρκικός κολοσσός

Η γνωστή εταιρεία ακινήτων και media Dogan σπατάλησε πολύ χρόνο προσπαθώντας να σβήσει από την πρόσοψη του ουρανοξύστη που έχει στο εμπορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης το όνομα του Τραμπ. Σήμερα, ωστόσο, η συνεργασία εκείνη που είχε κλειστεί το 2008 δεν φαίνεται και τόσο απερίσκεπτη. Κι αυτό αποδεικνύεται στα ταμπλό αφού η μετοχή της Dogan με τη νίκη Τραμπ έκανε άλμα 12% στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

4. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Στην Ευρώπη, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών με έδρα την Κοπεγχάγη, της Vestas Wind Systems, κατακρημνίστηκε μετά τη νίκη Τραμπ με πτώση 14%. Φαίνεται κανείς δεν ξέχασε την εκπεφρασμένη απέχθεια του νέου πλανητάρχη για τα αιολικά πάρκα.

5. Ψηφιακά νομίσματα

Το bitcoin έκανε άλμα πάνω από 4% ακόμα και πριν την παγίωση της νίκης Τραμπ.

Χ.Ρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα