Οι παράπλευρες απώλειες της επιτυχίας!

Μπορεί η επιστροφή μετά από 4 χρόνια στις αγορές, να έχει περισσότερο επικοινωνιακά στοιχεία και στοχεύσεις πλην όμως η σημασία της επιτυχίας, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί επί της ουσίας.
Ούτε μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Μόνο με προσυμφωνημένους αγοραστές και ισχυρή στήριξη από την ΕΚΤ καθώς το πρώτο crash test με τις αγορές είναι και ένα στοίχημα και για τους δανειστές μας. Η έκδοση θα πάει καλά και το επιτόκιο δεδομένων των

συνθηκών και για την πρώτη φορά, ικανοποιητικό.
Έχουμε λοιπόν το πλεόνασμα (μέρος του οποίου θα μοιραστεί στους πιο αδύναμους) θα έχουμε και την πετυχημένη ομολογιακή έκδοση. Μακάρι αυτές οι επιτυχίες να έλυναν και τα μυριάδες άλλα προβλήματα τα οποία έχουν επισωρευτεί σε όλη την κοινωνία τα τελευταία χρόνια.

Όποιος καθίσει και σκεφτεί ορθολογικά και με ψυχρή λογική, θα καταλήξει αβίαστα στο συμπέρασμα πως πολυτέλειες για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής δεν υπάρχουν και πως θέλουμε δεν θέλουμε, για πολλά χρόνια είμαστε υποχρεωμένοι και ως χώρα και ως λαός να ταλαιπωρούμαστε στο Βαλκανικό βιοτικό επίπεδο στο οποίο μας έριξαν.
Σαφώς και θα μπορούσαν να υπάρξουν και χειρότερα και πολλές φορές βρεθήκαμε κυριολεκτικά στο παρά ένα της ολικής καταστροφής. Αυτό όμως δεν μπορεί να μας κάνει ευτυχείς απλά και μόνο επειδή το αποφύγαμε.
Μοιάζει σαν την καταστροφή του Τσέρνομπιλ που ναι μεν το έθαψαν με εκατομμύρια τόννους τσιμέντου και απέφυγαν τα χειρότερα, πλην όμως μέχρι σήμερα διαπιστώνουμε χιλιάδες θύματα της διαρροής της ραδιενέργειας με επιπτώσεις στην υγεία ακόμα και στη χώρα μας!

Για πολλά επόμενα χρόνια, εκτιμώ ότι θα μετράμε δυσμενείς συνέπειες όλων αυτών των ανατροπών που αποφασίστηκαν για μας τα τελευταία 4 χρόνια. Οι δυσάρεστες εκπλήξεις δεν πρόκειται να μας αφήσουν ήσυχους.
Και δεν ξέρω με ποιο τρόπο τα εκατομμύρια των συμπολιτών μας που δεν μπορούν σήμερα να αποπληρώσουν τα δάνεια τους, να πληρώσουν τους φόρους τους, να στηρίξουν τα παιδιά τους, να ζήσουν αξιοπρεπώς, θα το κάνουν αύριο, του χρόνου ή του παραχρόνου.
Μήπως πρόκειται στο ορατό μέλλον να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις;
Μήπως πρόκειται στο ορατό μέλλον να μειωθούν οι φόροι και τα χαράτσια με οιαδήποτε κυβέρνηση;
Μήπως θα γελάσει το χειλάκι όλων αυτών των δύσμοιρων ανέργων έστω κι αν ανοίξουν κάποιες δουλειές με μισθό 580 ευρώ μικτά;
Δυστυχώς όχι. Πολλές πληγές θα μείνουν ανοικτές και χαίνουσες, όσα καλά κι αν ακούμε και θα ακούσουμε ακόμα και από την ίδια την Μέρκελ που έρχεται μεθαύριο για το δικό της show σε μια προσπάθεια να πείσει ότι η συνταγή της ήταν πετυχημένη.
Αν όμως ήταν ή δεν ήταν το ξέρουμε εμείς πολύ καλύτερα και όχι οι διεθνείς αναλυτές και οι χρηματοπιστωτικοί οίκοι που μιλάνε τώρα για ελληνικό θαύμα. Εκτός κι αν εννοούν θαύμα ότι ακόμα αντέχουμε και δεν τους έμεινε στα χέρια το πειραματόζωο!

Blogger Βασίλης Στεφανακίδης
Keywords
Τυχαία Θέματα