Οι «Ορεινές Πλαγιές» το νέο στοίχημα της οικογένειας Παντελιάδη

Του Στέλιου Μορφίδη

Σεπτέμβριος του 2017. Η ΝΙΚΑΣ ανακοινώνει την πώληση της ζημιογόνας επιχείρησης Κατίκι Δομοκού «Ορεινές πλαγιές» προς 5,4 εκατ. ευρώ στην ΟΠΤΙΜΑ ΑΕ της γνωστής οικογένειας των λιανεμπόρων Παντελιάδη (METRO ΑΕΒΕ). Φεβρουάριος 2019, ούτε ενάμιση έτος από τότε ο Στέφανος Παντελιάδης που έχει τα ηνία της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής αλλά και εισαγωγής τυριών στη χώρα με τζίρο 134 εκατ. ευρώ πέρυσι και

μερίδιο 14,5% στην αγορά χάρη στα πολύ γνωστά σήματα της (Ήπειρος, Λογάδι, Λεβέτι, Kerrygold κοκ), ανακοινώνει ότι η επιχείρηση έχει γυρίσει σε κερδοφόρα τροχιά. Παράλληλα όμως ότι ξεκινά μεγάλη αντεπίθεση έχοντας ολοκληρωθεί ο ριζικός εκσυγχρονισμός της μονάδας στο Δομοκό, στο πλαίσιο ενός επενδυτικού σχεδίου ύψους 2,5 εκατ. ευρώ καθώς και το επαναλανσάρισμα της μπράντας με νέα σήματα αλλά και νέες συσκευασίες. Στόχος, όπως εξηγούσε αργότερα ο Γενικός Διευθυντής της ΟΠΤΙΜΑ Γιώργος Καραμπέτσος, μία «μεταγραφή αξίας» πέρυσι από την οικογένεια της Colgate Palmolive, είναι το προϊόν να αποκτήσει μεγαλύτερα μερίδια και διείσδυση στα ελληνικά νοικοκυριά ενώ ήδη γίνονται οι πρώτες δοκιμαστικές εξαγωγές στη Μ. Βρετανία.

«Διαβλέψαμε μία μεγάλη ευκαιρία και μία δυναμική που δεν την είχαν εκμεταλλευθεί οι προηγούμενοι μέτοχοι», εξηγούσε στο newmoney.gr ο κ. Στέφανος Παντελιάδης διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΤΙΜΑ ΑΕ στο περιθώριο ειδικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε χθες. «Σκεφτείτε ότι μέσα σε ένα χρόνο επενδύσαμε όσα δεν επένδυσαν οι προηγούμενοι μέτοχοι τα τελευταία 15 χρόνια», έλεγε απ’ την πλευρά του ο κ. Καραμπέτσος αναγνωρίζοντας βέβαια ότι το turnaround story στηρίχθηκε παράλληλα και στο διευρυμένο δίκτυο προώθησης και πωλήσεων της ΟΠΤΙΜΑ σε όλη τη χώρα.

Διπλασιασμός πωλήσεων ως το 2021

Ο στόχος, όπως ειπώθηκε αργότερα στην παρουσίαση, είναι να διπλασιαστούν οι πωλήσεις μέσα σε μία διετία για το κατίκι Δομοκού «Ορεινές Πλαγιές». Όπως ανέφερε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο γενικός διευθυντής της ΟΠΤΙΜΑ ΑΕ, Γιώργος Καραμπέτσος το εν λόγω προϊόν δεν έχει αξιοποιηθεί κατάλληλα μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι ανήκει στην κατηγορία ΠΟΠ υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι η εταιρεία να εκμεταλλευτεί τη δυναμική που έχει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογούνται μια σειρά από κινήσεις σε συνέχεια όσων έγιναν τον προηγούμενο χρόνο οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν στην δημιουργία καινοτόμων προϊόντων που θα εμπεριέχουν το κατίκι Δομοκού «Ορεινές Πλαγιές», νέες μεγαλύτερες συσκευασίες για την κατηγορία του HORECA καθώς επίσης και ένα ισχυρό προωθητικό πλάνο (προσφορές, διαφήμιση κ.ά).

Ο κ. Καραμπέτσος υπογράμμισε πως ήδη στον ένα χρόνο που το προϊόν έχει ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο της ΟΠΤΙΜΑ κατάφερε να μεγαλώσει την απήχησή του και τη διείσδυσή του στην ελληνική αγορά. Ειδικότερα, μέσα σε ένα χρόνο από την εξαγορά της ΔΟΜΟΚΟΣ ΑΕ από την εταιρεία ΝΙΚΑΣ, τα σημεία πώλησης αυξήθηκαν κατά 30% και οι πωλήσεις σε όγκο κατά 10% ενώ κέρδισε μερίδιο 1,3 ποσοστιαία μονάδα στα αλειφόμενα τυριά φτάνοντας στο 15,5%.

«Απ’ τις μετρήσεις μας φαίνεται πως οι «Ορεινές Πλαγιές» έχουν διεισδύσει σήμερα στο 17% των ελληνικών νοικοκυριών. Όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια», σημείωσε ο κ. Καραμπέτσος υπογραμμίζοντας πως το 95% αυτών που το δοκιμάζουν «τελικά το βάζουν στη ζωή τους». Εξάλλου, όπως σημείωσε βάρος θα δοθεί επίσης στην ποικιλία χρήσης του τυριού μιας και οι περισσότεροι καταναλωτές το χρησιμοποιούν σήμερα για επάλειψη.

Επενδύσεις και turnaround story

Με την επένδυση των 2,5 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο, όπως τόνισε ο κ. Καραμπέτσος, έχει αναβαθμιστεί η παραγωγική δυναμικότητα, που μπορεί να καλύψει τους νέους στόχους (διπλασιασμό των πωλήσεων) και παράλληλα δημιουργούνται νέες συσκευασίες ενώ μπορούν να αναπτυχθούν υποκατηγορίες του προϊόντος.

Η συγκεκριμένη επένδυση μάλιστα έγινε αποκλειστικά με ίδια Κεφάλαια, χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση ή επιδότηση.

Η στρατηγική αυτή απέδωσε καρπούς και σε οικονομικό επίπεδο καθώς οδήγησε την εταιρεία ΔΟΜΟΚΟΣ σε θετικό EBITDA 450.000 ευρώ το 2018 έναντι αρνητικού EBITDA 160.000 ευρώ το 2017.

Στο εργοστάσιο απασχολούνται 19 εργαζόμενοι ενώ υπάρχουν 90 αποκλειστικοί προμηθευτές κτηνοτρόφοι απ’ το οροπέδιο του Δομοκού απ’ τους οποίους η εταιρεία πήρε 2.400 τόνους γάλακτος πέρυσι με τιμή πάνω από 90 λεπτά το λίτρο. Παράλληλα υπάρχουν δεκάδες εξωτερικοί συνεργάτες.

Εξαγωγές

Στους στόχους της διοίκησης είναι και η ανάπτυξη εξαγωγών οι οποίες αποτελούν και το μεγάλο στοίχημα της εταιρείας. Στην παρούσα φάση, όπως είπε ο κ. Καραμπέτσος, το κατίκι Δομοκού «Ορεινές Πλαγιές» εξάγεται μόνο στην Αγγλία, μέσω της «αδελφής» εταιρείας της ΟΠΤΙΜΑ, Epiros UK και μεσοπρόθεσμα επιδιώκεται να επεκταθούν και σε άλλες αγορές (Ευρώπη, Αμερική). Όπως είπε αυτό που μελετάται «είναι η επέκταση ζωής του προϊόντος. θέλουμε να εξασφαλίσουμε για το κατίκι σταθερότητα της δομής του σε μεγαλύτερο χρόνο διάρκειας ζωής. Η παραγωγική επένδυση που κάναμε θα μας επιτρέψει η διάρκεια ζωής του προϊόντος να επιμηκυνθεί και αυτό θα μας ανοίξει την πόρτα για περισσότερες χώρες στο εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή η διάρκεια ζωής του είναι δύο μήνες».

Νέες εξαγορές

Ερωτηθείς για την ΟΠΤΙΜΑ και πιθανές νέες εξαγορές, ο κ. Καραμπέτσος ανέφερε ότι προτεραιότητα της εταιρείας είναι η οργανική ανάπτυξη. «Έχουμε στα χέρια μας δυνατές μάρκες, έχουμε κάνει επενδύσεις με στόχο την οργανική μας ανάπτυξη. Αν υπάρχουν εξαγορές που θα προσθέσουν αξία στο σχήμα μας είμαστε ανοικτοί αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο».

Σε ο,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία της ΟΠΤΙΜΑ ο τζίρος ήταν στα 134 εκατ. ευρώ το 2018 χάρη στην αύξηση του όγκου των πωλήσεων.

Leader η φέτα ΗΠΕΙΡΟΣ

Τέλος, ο κ. Καραμπέτσος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην φέτα ΗΠΕΙΡΟΣ. Όπως είπε, με βάση τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου του 2018, η ΗΠΕΙΡΟΣ είναι η No1 μάρκα φέτας για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με μερίδιο αγοράς 14,8% σε όγκο και 16% σε αξία.

Υπενθυμίζεται ότι η ΟΠΤΙΜΑ ΑΕ είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στον χώρο των τυροκομικών προϊόντων. Στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται brands, όπως HΠΕΙΡΟΣ, Dirollo, Kerrygold, Adoro, Ταλαγάνι Αποστόλου, Λογάδι και Λεβέτι. Έχει δύο μονάδες, η μία στην Άρτα, όπου παράγεται η φέτα ΗΠΕΙΡΟΣ, και η δεύτερη στο Δομοκό, όπου παράγονται οι «Ορεινές Πλαγιές».

Keywords
Τυχαία Θέματα