Οι νικητές του Central Hackathon

του Κώστα Τσαούση

O Πέτρος Δημητρακόπουλος και η Χριστίνα Ζαχαρούλα Χανιωτάκη είναι φοιτητές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μαζί με τον Web Developer Δημήτρη Φιλίππου συναποτέλεσαν την ομάδα Keyloggers στο CentralHackathon - ο πρώτος Περιφερειακός διαγωνισμός επιχειρηματικότητας και καινοτομίας με αντικείμενο την ανάπτυξη πιλοτικών ηλεκτρονικών εφαρμογών για τις Έξυπνες Πόλεις και τη Δημόσια Διοίκηση- που έγινε στη Λαμία

με πρωτοβουλία της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.

Εκεί, στο διαγωνισμό η ομάδα παρουσίασε την εφαρμογή με την επωνυμία Logit κερδίζοντας το πρώτο βραβείο μαζί με το χρηματικό έπαθλο των 3000 ευρώ. Η Logit που κινείται με άνεση στον κρίσιμο χώρο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των έξυπνων πόλεων είναι «μία εφαρμογή καταγραφής ενεργειών, συμβάντων και εργασιών που συμβαίνουν σε διάφορα σημεία της πόλης και σχετίζονται με τις υποδομές της (για παράδειγμα οι εργασίες στο τηλεφωνικό δίκτυο, στο δίκτυο της ύδρευσης κτλ), προκειμένου να διατηρείται ένα πλήρες ιστορικό όλων των ενεργειών και επισκευών που έχουν συμβεί σε κάθε σημείο της πόλης.

Αυτό θα είναι χρήσιμο τόσο για τους πολίτες όσο και για την ίδια την εταιρεία, την περιφέρεια και τους εργαζόμενους της. Η συγκεκριμένη λύση πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει αισθητά στην διαφάνεια αλλά και θα ενισχύσει το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ του πολίτη και της περιφέρειας.
Πρόκειται για μία εφαρμογή διαθέσιμη σε smartphone (iOS, Android) και θα διατίθεται δωρεάν στο κοινό».

Η δεύτερη νικήτρια του διαγωνισμού είναι η ομάδα UnBlockFood (με έπαθλο 1500 ευρώ) την οποία συναποτέλεσαν δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – η Ιωάννα Κελεμάτη και ο Ηλίας Χαματίδης- καθώς και η Φωτεινή Τουτάρα, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Μια συνοπτική περιγραφή της εφαρμογής αναφέρει: «Ο καταναλωτής έχει την δυνατότητα μέσω της εφαρμογής αυτής να παρακολουθεί την πορεία ενός συγκεκριμένου προϊόντος, την οποία διαβάζει μέσω ενός RFID Tag που βρίσκεται πάνω στο προϊόν. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί την τεχνολογία Blockchain, συγκεκριμένα την τεχνολογία BigchainDB. Οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες για τον καταναλωτή είναι το όνομα των εταιρειών που έχουν εμπλακεί στην αλυσίδα (Παραγωγοί/Μεσάζοντες Έμποροι), την ημερομηνία που έγιναν τα αντίστοιχα transactions και την περιοχή στην οποία πραγματοποιήθηκαν. Επίσης, ο καταναλωτής έχει την δυνατότητα να βαθμολογήσει το αντίστοιχο προϊόν».
Ο Ιωάννης Καρακικές, Υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο Nικόλαος Ροζής, Φοιτητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποτέλεσαν την ομάδα Cen-Sensus (Επεξ. Central Consensus). Πήραν το 3ο βραβείο και χρηματικό έπαθλο 1000 ευρώ.

Η συνοπτική περιγραφή της εφαρμογής του έχει ως εξής: «Το CenSensus αποτελεί μία δομημένη πλατφόρμα διαβούλευσης η οποία βασίζεται στην επιστημονική μέθοδο Delphi. Αναλυτικά, η πλατφόρμα φιλοξενεί ταυτόχρονα ένα ή περισσότερα εναρκτήρια θέματα (π.χ. εμπορευματικές αστικές μεταφορές, πολιτιστικά δρώμενα) στα οποία οι χρήστες της εφαρμογής καλούνται να αποτυπώσουν την άποψή τους στις εναλλακτικές που δίνονται (π.χ. την επίδραση μέτρων αστικών εμπορευματικών μεταφορών) σε δύο γύρους διαβούλευσης.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου οι χρήστες καλούνται να «βαθμολογήσουν» τις εναλλακτικές σε μία κλίμακα 1-5 και προαιρετικά να επιχειρηματολογήσουν ανώνυμα για αυτήν τους την βαθμολογία. Ο 1ος γύρος διαρκεί ένα συγκεκριμένο διάστημα (π.χ. 1 μήνα), και στη συνέχεια οι χρήστες που έχουν συμμετάσχει στον 1ο κύκλο διαβούλευσης καλούνται να συμμετάσχουν στο 2ο. Ο 2ος γύρος δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να δούνε με χρωματική διαβάθμιση πόσο αποκλίνουν οι απαντήσεις τους σχετικά με τον μ.ο. των άλλων συμμετεχόντων, διαβάζοντας παράλληλα τα «υπέρ» και «κατά» επιχειρήματα.

Με αυτόν τον τρόπο ο χρήστης έχει τηδυνατότητα να αναθεωρήσει τη βαθμολόγησή του και εφόσον το κάνει να αναθεωρήσει και το επιχείρημά του. Το αποτέλεσμα της διαβούλευσης μέσω της πλατφόρμας CenSensus είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και της συμμετοχής των χρηστών κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, και η ανταλλαγή επιχειρημάτων στην κατεύθυνση επίτευξης ευρύτερης συναίνεσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα