Οι «μεγάλοι παίκτες» της Wall Street ιδρύουν το δικό τους χρηματιστήριο

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και ο δείκτης Nasdaq ακούνε κάποια απειλητικά βήματα να τους πλησιάζουν.

Μια ομάδα υψηλού προφίλ τραπεζών, μεσιτών και χρηματιστών αποκάλυψε τα σχέδιά της τη Δευτέρα για τη δημιουργία ενός δικού της χώρου διαπραγμάτευσης, με το όνομα Members Exchange.

Η δημιουργία του νέου χρηματιστηρίου, υποστηριζόμενη από μεγάλους «παίκτες», όπως η Bank of America

Merrill Lynch (BAC), η UBS, η Citadel Securities και η Fidelity Investments, υπογραμμίζει τις μακροχρόνιες απογοητεύσεις από το σημερινό σύστημα.

Συγκεκριμένα, οι χρηματιστές είναι απογοητευμένοι από το κόστος που χρεώνουν τα κυρίαρχα χρηματιστήρια για την πρόσβαση στις επικερδείς ροές δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση των τιμών των μετοχών.

«Το επίπεδο απογοήτευσης ήταν τόσο υψηλό για πολλούς από εμάς που έπρεπε να κάνουμε κάτι πιο δραστικό για εμάς και τους πελάτες μας» δήλωσε στο CNN Business ο Vlad Khandros, παγκόσμιος επικεφαλής δομής της αγοράς και στρατηγικής ρευστότητας στην UBS. «Υπάρχει τεράστια επιβάρυνση για εμάς και τους πελάτες μας», προσθέτει.

Το Members Exchange, ή MEMX, αποσκοπεί στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της αγοράς, η οποία κυριαρχείται από λίγους μικρούς παίκτες. Στόχος είναι να απλουστευθούν και να μειωθούν τα τέλη, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό και αυξάνοντας τη διαφάνεια.

Άλλα ιδρυτικά μέλη περιλαμβάνουν τους Charles Schwab, E * Trade, Morgan Stanley και TD Ameritrade.

Ο Steve Quirk, εκτελεστικός αντιπρόεδρος εμπορίου και εκπαίδευσης στην TD Ameritrade, δήλωσε ότι το κόστος των δεδομένων της αγοράς έχει γίνει «αρκετά μεγάλο».

Ο νέος ανταγωνισμός ενδέχεται να διαβρώσει την ικανότητα των υφιστάμενων χρηματιστηρίων να συνεχίσουν να αυξάνουν τα τέλη στις μεσιτικές επιχειρήσεις και τους διαμορφωτές αγοράς, ιδίως για τις τροφοδοσίες δεδομένων. Αυτές οι προσοδοφόρες ροές δεδομένων δίνουν στους οικονομικούς παράγοντες βασική εικόνα για τις κινήσεις της αγοράς. Τα τέλη μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τους τύπους δεδομένων που αναζητούνται.

Με τις μεγάλες χρεώσεις για την πρόσβαση στα δεδομένα αυτά, τα υφιστάμενα χρηματιστήρια έχουν βρει έναν τρόπο να επωμίζονται έσοδα τα τελευταία χρόνια.

Το Members Exchange δεν σχεδιάζει να ανταγωνιστεί τον NYSE και Nasdaq για την ξεχωριστή επιχειρηματική δραστηριότητα των μετοχών. Ο NYSE και ο Nasdaq αγωνίζονται τακτικά για το δικαίωμα να καυχιούνται πως κέρδισαν μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, όπως η Uber και η Lyft, με δημόσιες προσφορές.

«Καλωσορίζουμε τον ανταγωνισμό στις διαφανείς αγορές μας, οι οποίες διέπονται από υψηλές προδιαγραφές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Nasdaq, Joseph Christinat, στο CNN Business. «Ωστόσο, με δεκάδες τόπους διαπραγμάτευσης μετοχών που ήδη λειτουργούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για την αξία της πρότασης ενός νέου χρηματιστηρίου», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα