Οι κρατικές επιχορηγήσεις συντηρούν την Εγνατία Οδό

Της Μαριάννας Τζάννε

Από τον κρατικό προϋπολογισμό συντηρείται ο αυτοκινητόδρομος της Εγνατίας Οδού αφού από τα 241 εκατ. ευρώ που ήταν τα έσοδα με βάση τον προϋπολογισμό του 2017 που ενέκριναν πρόσφατα τα υπουργεία Οικονομίας και Υποδομών, μόνο τα 65,9 εκατ. ευρώ ήταν από διόδια. Τα υπόλοιπα 170 εκατ. ευρώ προέρχονται από κρατικές επιχορηγήσεις. Η αύξηση στις εισπράξεις από τα διόδια αποτελεί έναν από τους κυριότερους στόχους της Εγνατίας Οδού

ενόψει της ιδιωτικοποίησης που βαδίζει με πολύ αργούς ρυθμούς. Όπως λένε στελέχη μεγάλων τεχνικών ομίλων, το έργο είναι βιώσιμο μόνο εάν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για νέους σταθμούς που θα αυξήσουν την ροή εσόδων της εταιρείας και θα κάνουν πιο ελκυστική την παραχώρηση. Στόχος είναι μέχρι τα τέλη του χρόνου να τεθούν σε λειτουργία άλλοι δέκα σταθμοί από τους οκτώ που λειτουργούν σήμερα στα 670 χιλιόμετρα του μεγάλου οδικού άξονα.

Επί του παρόντος, ο σχεδιασμός της Εγνατίας υλοποιείται μετ΄ εμποδίων. Λόγω αλλαγής χωροθέτησης και τοπικών αντιδράσεων, έχουν μετατεθεί οι διαγωνισμοί για τις 21 και 23 Μαρτίου αντίστοιχα για τους σταθμούς διοδίων του Αλιάκμονα και του Βενέτικου ενώ για τις 21 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη η υποβολή προσφορών για το σταθμό Θεσσαλονίκη. Το προηγούμενο διάστημα η εταιρεία προκήρυξε άλλους τρεις σταθμούς διοδίων τους οποίους θα κατασκευάσει ο Άκτωρας, προσφέροντας έκπτωση 53%. Η σχετική σύμβαση βρίσκεται στο Ελεγκτικό συνέδριο.

Τα έσοδα από τα διόδια (πλην Μαλγάρων και Ακτίου που είναι τα παλιά διόδια του ΤΕΟ) σχεδόν στο σύνολο τους αποπληρώνουν το ομολογιακό της Εγνατίας ύψους 250 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό βαρίδι για την ιδιωτικοποίηση. Δεν φαίνεται να έχει ακόμη ξεκαθαρίσει, ποιος θα αναλάβει την αποπληρωμή του που σήμερα ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ (μαζί με τους τόκους που υπολογίζει η Τράπεζα φτάνει τα 130 εκατ. ευρώ). Είναι σαφές ότι αποτελεί μια σημαντική παράμετρο της παραχώρησης για τους υποψήφιους επενδυτές, η οποία επηρεάζει και το τίμημα.

Σύμφωνα με τον δημοσιευμένο ισολογισμό της Εγνατίας στην «Διαύγεια» οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού που ανέρχονται σε 243 άτομα, διαμορφώνονται σε 7,9 εκ. ευρώ. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργητικού της η εταιρεία στις 31/12/2015 διέθετε καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος 46 εκ. ευρώ, και σε λοιπές τράπεζες 69,3 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια σε πιστωτικά ιδρύματα ανέρχονταν κατά τον ίδιο χρόνο σε 121 εκατ. ευρώ. Μεγάλες εμφανίζονται οι δαπάνες για τον ηλεκτροφωτισμό και την ύδρευση που ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ και φυσικά η οι επισκευές και οι συντηρήσεις που ανέρχονται σε 22,7 εκατ. ευρώ.

Από το περασμένο Φθινόπωρο το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε προκαταρκτική διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, προκειμένου να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις και τις απόψεις τους σχετικά με την αξιοποίηση του αυτοκινητοδρόμου. Ωστόσο η διαβούλευση αυτή μάλλον ως προσχηματική μπορεί να χαρακτηριστεί αφού εταιρείες που ανήκουν τους ενδιαφερόμενους για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας, αναφέρουν ότι ουδέποτε συμμετείχαν έστω και άτυπα σε κάποια συζήτηση. Στόχος είναι η δημοπράτηση του έργου μέσα στην Άνοιξη. Ωστόσο ανάδοχος δεν προβλέπεται να αναδειχτεί πριν τις αρχές του 2018.

Μέχρι στιγμής στους ενδιαφερόμενους της Εγνατίας συγκαταλέγονται ο όμιλος Ελλάκτωρ ο οποίος διαθέτει τρία συμβόλαια με την Εγνατία Οδό. Δύο για την συντήρηση του ανατολικού και δυτικού τομέα και ένα για την τετραετή λειτουργία των διοδίων της Εγνατίας συνολικού ύψους 42 εκατ. ευρώ. Επίσης στους υποψήφιους συγκαταλέγεται η γαλλική Vinci ενώ στο διαγωνισμό εξετάζει την συμμετοχή της και η Hochtief, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα. Στο διαγωνισμό δεν αποκλείεται να συμμετέχουν και άλλες ελληνικές τεχνικές εταιρείες όπως η ΓΕΚ-Τέρνα, η J&P Άβαξ κ.α.

Keywords
Τυχαία Θέματα