Οι Ιταλοί επενδυτές δεν πιστεύουν το αφήγημα των λαϊκιστών

Οι εγχώριοι επενδυτές της Ιταλίας αποδοκιμάζουν ηχηρά τις προσπάθειες χρηματοδότησης από τη λαϊκίστικη κυβέρνηση.

Η πρώτη προσφορά κυβερνητικών ομολόγων που απευθυνόταν στον τομέα του λιανικού εμπορίου από τότε που ξεκίνησε η αναταραχή της αγοράς τον Μάιο, συγκέντρωσε το χαμηλότερο ποσοστό παραγγελιών για μία έκδοση BTP ιταλικών ομολόγων, από την εισαγωγή τους το 2012.

Το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί ακόμη να συγκεντρώσει γύρω στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με το μεγαλύτερο μέρος

αυτών να έρχεται την Πέμπτη, την τέταρτη και τελευταία ημέρα της άσκησης, η οποία είναι ανοιχτή μόνο σε θεσμικούς επενδυτές. Τα ομόλογα θα πληρώσουν ένα ελάχιστο κουπόνι 1,45%.

Οι προοπτικές φαινόταν ζοφερές στις 9:00 π.μ. ώρα Λονδίνου την Πέμπτη, με τις θεσμικές παραγγελίες να ανέρχονται στα 660 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με έναν έμπορο εξοικειωμένο με το θέμα που επικαλείται το Bloomberg. Αυτό το ποσό είναι χαμηλότερο από το προηγούμενο χαμηλό των 762 εκατομμυρίων ευρώ που οι επαγγελματίες επενδυτές αγόρασαν το 2012 και πολύ χαμηλότερο από το υψηλό των 10,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2014.

Η ψήφος δυσπιστίας από τους τοπικούς επενδυτές θα αποτελέσει ανησυχία για τους ηγέτες της Ιταλίας καθώς θέλουν να δανειστούν περισσότερα χρήματα για να χρηματοδοτήσουν τις προτάσεις της πολιτικής τους. Η κυβέρνηση προχώρησε σε έναν ευρύτερο στόχο δημοσιονομικού ελλείμματος ύψους 2,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες δαπανών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η οικονομία των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι η δεύτερη πιο χρεωμένη στη ζώνη του ευρώ.

Οι ιταλικές αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σημείωσαν άνοδο 150 μονάδων βάσης φέτος, στο 3,50%, με το spread μεταξύ των γερμανικών ομολόγων να υπερδιπλασιάζεται σε 315 μονάδες βάσης. Οι πρόσφατες διακυμάνσεις των τιμών πιθανότατα θα έθεταν εκτός πώλησης πολλούς επενδυτές, σύμφωνα με την NatWest Markets Plc.

"Το ιταλικό Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δει τίποτα περισσότερο από χλιαρή ζήτηση λιανικής για το θέμα των ομολόγων BTP που συνδέεται με τον πληθωρισμό", δήλωσε ο Marc Ostwald, στέλεχος της ADM Investors Services. Αυτό αποτελεί "μια υπενθύμιση ότι, ενώ το κοινό μπορεί να επικροτεί την κυβέρνηση που αντιμετωπίζει την ΕΕ, οι επενδυτές σαφώς ψηφίζουν με τις τσέπες τους".

Keywords
Τυχαία Θέματα