Οι Ευρωπαίοι μάς ξεκαθαρίζουν εκ νέου πού βρισκόμαστε

Η στάση του Eurogroup να δώσει βάρος στην ενισχυμένη γραμμή στήριξης με προϋποθέσεις και νέους όρους παρακολούθησης δείχνει ξεκάθαρα ότι οι εταίροι-πιστωτές μας τηρούν μεγάλη επιφύλαξη για τη λογική με την οποία κινούνται οι Έλληνες πολιτικοί.

Δημιουργούν δηλαδή άμεσα τείχη σε όποιον έχει την πρόθεση να κάνει μια διαχείριση εκτός του συγκεκριμένου πλαισίου στο οποίο βρισκόμαστε. Αυτό μπορεί να προβληματίζει την πολιτική πλευρά, δεν είναι όμως κατ' ανάγκη κακό για την οικονομία. Το μήνυμα είναι, ότι οι βαθμοί ελευθερίας δεν θα δοθούν εύκολα στην όποια ελληνική κυβέρνηση εφόσον δεν

τηρήσει τις κατευθύνσεις ενός προγράμματος για το οποίο έχει δεσμευθεί η χώρα.

Η προϋπόθεση για την αξιολόγηση της τρόικας δείχνει ότι οι εταίροι-πιστωτές θα διατηρήσουν αυστηρά κριτήρια για την επόμενη μέρα. Παράλληλα η παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα υπογραμμίζει, ότι οι Ευρωπαίοι θα κρατήσουν και αυτήν την δικλείδα ασφαλείας που δεν θα ενισχύσει την ευελιξία των διαπραγματεύσεων για την ελληνική πλευρά.

Με δεδομένα τα ζητήματα του ασφαλιστικού και του εργασιακού στις εκκρεμότητες το περιβάλλον για τις ελληνικές κινήσεις καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο. Πόσο μάλλον, όταν ο Ντάιζελμπλουμ ο ίδιος λέει ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Είναι προφανές ότι οι Ευρωπαίοι διαβλέποντας την πρόθεση του συνόλου της ελληνικής πλευράς να χαλαρώσει ενόψει πολιτικών εξελίξεων έσπευσαν να προειδοποιήσουν εγκαίρως, ότι οι κανόνες θα παραμείνουν σφιχτοί και δεν θα αλλάξουν.

Η οικονομία δεν έχει λόγους να απογοητεύεται από αυτό, γιατί οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνουν μέσα στα πλαίσια ολοκλήρωσης των διαρθρωτικών αλλαγών που δεν έχουν γίνει. Το πρόβλημα είναι στην πολιτική πλευρά. Το κυβερνητικό σχήμα θα προβληματιστεί πια στο τι θα "πουλήσει" στο εσωτερικό αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταλάβει ότι το αντιμνημονιακό ρεπερτόριο πρέπει να έχει αρχή, μέση και τέλος.

Εχουν χρόνο, ας το σκεφθούν. Στις 8 Δεκεμβρίου πάντως θα δούμε ποιο κεφάλαιο θα ανοίξει και ποιος θα έχει ρεαλιστική πρόταση για την συνέχεια. Οι γραμμές του γηπέδου φρεσκαρίστηκαν.

Blogger Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης
Keywords
Τυχαία Θέματα