Οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το Brexit: «Ναι μέν, αλλά...»

Με το Brexit να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων ηγετών ξεκινάει η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερίζα Μέι θα επιχειρήσει να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να της δώσουν τη πολυπόθητη αναβολή τριών μηνών στην ημερομηνία του Brexit.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός ζητά παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, την ίδια στιγμή όμως, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ

περιπλέκει τα πράγματα, συνδέοντας την αναβολή με έγκριση από τη Βρετανική Βουλή της συμφωνίας εξόδου που επετεύχθει τον Νοέμβριο. Παράλληλα η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη δεδομένου πως η αναβολή καλύπτει χρονικά και τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Οι δηλώσεις των πρωθυπουργών των κρατών-μελών της ΕΕ καθώς προσέρχονται στη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit φαίνεται πως επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα νωρίτερα της Guardian σύμφωνα με το οποίο η ΕΕ θα αντιπροτείνει στην Τερέζα Μέι παράταση μέχρι τις 22 Μαϊου.

Οι ηγέτες των 27 φαίνεται πως δεν είναι αρνητικοί εξ'αρχής στο ενδεχόμενο παράτασης του Brexit ωστόσο επιδιώκουν μικρότερο διάστημα από αυτό που ζητά η Βρετανίδα πρωθυπουργός και επιπλέον ζητούν εγγυήσεις ότι η συμφωνία θα περάσει από το Κοινοβούλιο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο δήλωσε πως πως οι ηγέτες της ΕΕ θα εγκρίνουν το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για τριμηνιαία παράταση της διαδικασίας Brexit, εφόσον το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία ανάληψης του πρωθυπουργού Theresa May.

«Κατ 'αρχήν, μπορούμε να συμμορφωθούμε με αυτή την επιθυμία εάν την επόμενη εβδομάδα υπάρξει μια θετική ψηφοφορία για τη συμφωνία εξόδου στο βρετανικό κοινοβούλιο», είπε

Από τη πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής πλευράς Μισέλ Μπαρνιέ είπε πως «Μια σύντομη παράταση εξαρτηθεί από μια θετική ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα στο Βρετανικό Κοινοβούλιο» και συμπλήρωσε πως «έχουμε κάνει ότι καλύτερο μπορούμε, τώρα η λύση βρίσκεται στο Λονδίνο».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις δηλώσεις εμφανίστηκε αρκετά διαδικαστικός δηλώνοντας πως «σε περίπτωση που η συμφωνία αποχώρησης δεν εγκριθεί από την Βουλή των Κοινοτήτων, θα έχουμε νέα συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα».

Την σκληρότερη στάση φαίνεται πως κρατά ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν που προσερχόμενος στη σημερινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το Brexit στις Βρυξέλλες δήλωσε πως πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με τη Βρετανία ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων δύο ετών και δεν μπορεί να τεθεί εκ νέου σε διαπραγμάτευση. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο απορρίψει τη συμφωνία, τότε οδεύουμε προς μια έξοδο άνευ συμφωνίας, είπε ο Γάλλος πρόεδρος σημειώνοντας ότι χρειάζεται να γίνει σεβαστή η επιλογή του βρετανικού λαού.

Δεν μπορούμε να παρατείνουμε επ’ αόριστον τη σημερινή κατάσταση, σημείωσε, εξηγώντας ότι για να δοθεί μια μεγαλύτερη παράταση χρειάζεται η Βρετανία να έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ύστερα από τρία χρόνια ότι οι Βρετανοί πολίτες δεν ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης, είπε.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ δήλωσε πως εάν το κοινοβούλιο απορρίψει την συμφωνία της Μέι, κατευθυνόμαστε προς ένα Brexit άνευ συμφωνίας προσθέτοντας πως «Θα προτιμούσαμε ένα δεύτερο δημοψήφισμα και την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ».

Για τη θέση της Μέι και της κυβέρνησής της διερωτήθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιά ακριβώς είναι η γνώμη της βρετανίδας πρωθυπουργού για να ξέρουμε αν θα δώσουμε ή δεν θα δώσουμε παράταση». «Πρέπει να ξέρουμε ποια είναι ακριβώς η θέση της βρετανικής κυβέρνησης...εάν θέλει ή δεν θέλει να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές. Εάν θέλει, μπορούμε λογικά να εξετάσουμε διάφορα σενάρια».

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε θετικός επί της αρχής στο να δοθεί πράταση ωστόσο όπως πρόσθεσε «Πρώτα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το βρετανικό κοινοβούλιο λέει «ναι». «Μπορούμε να ελπίζουμε ότι η αύξηση της πίεσης θα βοηθήσει την διαδικασία της λήψης απόφασης», προσθέτοντας πως «Τα πράγματα δεν θα πάνε αυτομάτως καλά, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ατυχήματα».

«Είναι σημαντικό να επιλέξουμε παράταση τέτοιας διάρκειας που θα επιτρέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να λειτουργήσει», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λέβεν.

Από την πλευρά του καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε πως μια παράταση είναι καλύτερη από ένα σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνία, προσθέτοντας ότι μπορεί να υπάρξει στήριξη προς μια παράταση, αλλά μόνο εάν απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα