Οι εθνικοί πρωταθλητές της αγρο-διατροφής

Τι μπορεί άραγε να προσφέρει σε μια τοπική παραγωγική επιχείρηση μια διάκριση σε ένα διεθνή διαγωνισμό όπως τα Great Taste Awards που συγκεντρώνουν κάθε χρόνο στο πεδίο της κρίσης και της αξιολόγησης χιλιάδες προϊόντα αγρο- διατροφής από όλο τον κόσμο - αν και η Ευρώπη έχει την μερίδα του λέοντος;

Η απάντηση έρχεται από μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου που στέλνουν τα προϊόντα των παραγωγών με τους οποίους συνεργάζονται να διαγωνιστούν στα βραβεία – τα Oscars της διατροφής και των ποτών – και στη συνέχεια να διαφημίσουν τα βραβεία τους. Το παράδειγμα της Aldi

είναι χαρακτηριστικό…

Αλλά, δεν είναι μόνον η Aldi – και κυρίως οι μεγάλοι του λιανεμπορίου στην Ευρώπη. Εκείνοι που επενδύουν πάνω στα βραβευμένα προϊόντα μικρών τοπικών ποιοτικών παραγωγών είναι τα μεγάλα πολυκαταστήματα που διατηρούν τμήματα delicatessen.

Το σηματάκι Great Taste πάνω στο προϊόν για εκατοντάδες χιλιάδες ή και για εκατομμύρια καταναλωτές στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, τον Καναδά , την Αυστραλία και την Νότια Αφρική είναι συνώνυμο της ποιότητας – και η ποιότητα στις τάξεις των ψαγμένων καταναλωτών πουλάει…

Φέτος συμμετείχαν 12.634 προϊόντα αλλά μόνο 192 εξ αυτών έφυγαν στο τέλος της διαγωνιστικής διαδικασίας που ξεκινά τον Μάρτιο και ολοκληρώνεται μέσα στον Ιούλιο με την διάκριση του 3 αστεριών (1.207 προϊόντα βραβεύτηκαν με 2 αστέρια και 3.254 με 1 αστέρι). Σύμφωνα με τις στατιστικές του διαγωνισμού μόλις το 37% των συμμετεχόντων καταφέρνει να αποσπάσει έστω και μια διάκριση…

Μεταξύ των 192 νικητών με τα 3 αστέρια βρίσκονται και 15 ελληνικές παρουσίες – ελληνικές επιχειρήσεις με ισχυρή τοπική παραγωγική παρουσία ή με τοπική αναφορά. Η πλειοψηφία τους είναι μικρές ή και πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις από την Περιφέρεια – ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά και συνεταιρισμοί νέας κοπής. Για παράδειγμα, στους 3 αστερους περιλαμβάνονται ένα θυμαρίσιο μέλι που συλλέγεται από την περιοχή του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς (παραγωγός η Μελισσοκομική Επιχείρηση Λάκκων Ομαλού -ΜΕΛΟΜΑ – που δραστηριοποιείται στη παραγωγή και τυποποίηση μελιού από ορεινές περιοχές των Χανίων) αλλά και ένα μέλι καστανιάς από την περιοχή του Τυμφρηστού της Φθιώτιδας ( παραγωγός μια συνεταιριστική πρωτοβουλία που ακούει στο όνομα Meliteas).

Κλείνοντας, δύο σκέψεις τροφή για προβληματισμό: Δίχως να φθάνουμε στην υπερβολή και σε παράλογους αποκλεισμούς πόσο θα άξιζε στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας να υπάρχουν γωνιές με τους πρωταθλητές της ελληνικής αγρο-διατροφής (στη βάση και της αξιολόγησης των Great Taste Awards); Επιπλέον, μήπως θα άξιζε τον κόπο τόσο οι Περιφέρειες όσο και το ίδιο το Κράτος να έδιναν βάση περισσότερο στη προβολή και την προώθηση των πρωταθλητών της αγρο-διατροφής στη διεθνή αγορά με στοχευμένες ενέργειες; Ξέρετε, οι πρωταθλητές ενίοτε λειτουργούν και ως παράδειγμα προς μίμηση…

Keywords
Τυχαία Θέματα