Οι επενδυτές «ποντάρουν» σε συμφωνία για το χρέος

Οι επενδυτές αντιπαρέρχονται τα διαφαινόμενα αδιέξοδα της αξιολόγησης και ποντάρουν σε μια συμφωνία επί της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σημειώνει το Bloomberg, αποδίδοντας ακριβώς σε αυτό την άνοδο που σημειώνει τις τελευταίες ημέρες το Χρηματιστήριο.

Παρά το γενικότερο κλίμα που επικρατεί με τις συνεχείς απεργίες, όπως τη σημερινή 24ωρη του Δημοσίου τομέα για τις αλλαγές στα εργασιακά, η αισιοδοξία των επενδυτών για το θέμα του χρέους παραμένει

αλώβητη.

Ως εκ τούτου, η ελληνική αγορά κάνει ράλι, με τις πολύπαθες τραπεζικές μετοχές να βλέπουν κέρδη, καθώς από τις 15 Νοεμβρίου έχουν άνοδο 30%, αλλά και τα ελληνικά ομόλογα να διανύουν τις καλύτερες μηνιαίες επιδόσεις από τον περασμένο Μάρτιο.

«Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο των δανειστών», αναφέρει στο πρακτορείο ο καθηγητής του πανεπιστημίου Οικονομικών Αθηνών, Γιώργος Παγουλάτος. «Οι εσωτερικές εντάσεις είναι κάτι αναμενόμενο όσο πλησιάζει η συμφωνία, αλλά (οι κοινωνικές αντιδράσεις) δεν είναι και τόσο μεγάλες όσο ήταν σε άλλες περιόδους. Ο Τσίπρας είχε ήδη διαβεί τον Ρουβίκωνα σε άλλες, προηγούμενες αξιολογήσεις, άρα τώρα οι Έλληνες ξέρουν τι να περιμένουν», σημειώνει.

Ο Τσίπρας, συνεχίζει το δημοσίευμα, χρειάζεται ένα είδος νίκης που θα πουλήσει στον λαό ώστε να κρατηθεί στην εξουσία , με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η ΝΔ θα κέρδιζε μια άνετη νίκη αν γίνονταν τώρα εκλογές. Ερευνα της 7ης Νοεμβρίου που πραγματοποίησε το ΠΑΜΑΚ για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, έδωσε στη ΝΔ ποσοστό 30% έναντι 15% για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν αποδειχθούν αληθινές οι αναφορές για συνάντηση των πιστωτών πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου με αντικείμενο το ελληνικό χρέος, συνεχίζει το Bloomberg, «τότε αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δουν τους όρους επιτυχίας», σύμφωνα με τον κ. Παγουλάτο. Ενα καλό αποτέλεσμα για τον Τσίπρα ενδεχομένως περιλαμβάνει μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους από το αναμενόμενο και μια σε μεγάλο βαθμό συγκεκριμενοποίηση των όρων της μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης, ακόμα κι αν αυτό προϋποθέτει τη συνέχιση της συμμόρφωσης στα προαπαιτούμενα, συνεχίζει ο κ. Παγουλάτος.

Ράλι στην αγορά

Στο μεταξύ, η απόδοση στο ελληνικό 10ετές έιχε μικρές μεταβολές χθες στο 6,92% και είναι η χαμηλότερη από το 2014. Σημειώνεται ότι η απόδοση άνω του 7% έδειχνε από τις αρχές της κτίσης ότι μια χώρα χρειάζεται πρόγραμμα βοήθειας. Ο Γενικός Δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 7% εντός του Νοεμβρίου, με οδηγό στα κέρδη τις Πειραιώς και Eurobank.

Σήμερα, βέβαια η εικόνα της αγοράς φαίνεται να αλλάζει με πτώση γύρω στο 1% για τον ΓΔ και 4% για τις τραπεζικές μετοχές, αλλά μένει να δούμε αν αυτό είναι μια παροδική τάση.

Το ράλι των προηγούμενων ημερών τροφοδοτήθηκε και από τα σχετικά ισχυρά οικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία: οι επιδόσεις του προϋπολογισμού μέχρι τον Οκτώβριο ξεπέρασαν τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, το ΑΕΠ αυξήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο και η ανεργία βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, παραμένοντας πάντως στην υψηλότερη θέση εντός Ευρωζώνης με 23%. Όλα αυτά οδήγησαν την κυβέρνηση στην παρουσίαση ενός προϋπολογισμού που προβλέπει πλεόνασμα 2% του χρόνου που θα ανέλθει στο 3,5% το 2018.

Επίπτωση στο θέμα της Ελλάδας έχει και η απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ, καθώς αύξησε τα κίνητρα των ιθυνόντων να ασχοληθούν με το θέμα του ελληνικού χρέους ώστε να ασχοληθούν και με άλλα θέματα, όπως τη χάραξη ενός δημοσιονομικού σχεδίου για την ευρωζώνη, αναφέρει ο Alberto Gallo, δ/ντής χαρτοφυλακίου και επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Algebris Investments.

«Η Ευρώπη είναι σε δύσκολο σημείο. Το να έχεις μπροστά σου ένα Brexit ωθεί τους ανθρώπους να τελειώνουν με άλλα θέματα και να τα επιλύουν παρά να τα προσθέτουν στις ήδη υπάρχουσες ανησυχίες τους», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα