Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τρέχοντας τις αναδυόμενες αγορές

Τεράστια κεφάλαια διοχετεύθηκαν στις αναδυόμενες αγορές για περισσότερο από μία δεκαετία, λόγω της ήπιας νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Τώρα αυτό το κύμα κεφαλαίων επιστρέφει, καθώς οι επενδυτές επαναπατρίζουν κεφάλαια ή στρέφονται σε τοποθετήσεις που αποτιμώνται σε δολάρια, καθώς το αμερικανικό νόμισμα αποτελεί επενδυτικό καταφύγιο, εξαιτίας της αναιμικής ανάπτυξης αλλά και της αναταραχής που έχει επέλθει στις διεθνείς αγορές.

«Υπάρχουν περίπου 47 τρισ. δολάρια σε ιδιωτικές αλά και επίσημες επενδύσεις εκτός ΗΠΑ

και αρκετές εξ αυτών επιθυμούν να επιστρέψουν», τονίζει ο Sebastien Galy, αναλυτής της Deutsche Bank, ενώ προσθέτει «αυτό το κύμα ωθείται σε σημαντικό βαθμό από την κατανόηση ότι οι προοπτικές ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών υποχωρούν, ενώ την ίδια ώρα η ανάπτυξη των ανεπτυγμένων οικονομιών δεν είναι και τόσο εντυπωσιακή».

Η πρώτη επίπτωση αυτής της τάσης είναι ότι σε κάποιες αναδυόμενες αγορές θα υπάρξει μείωση της ρευστότητας, η οποία, όμως, θα ενισχυθεί σε αρκετές ανεπτυγμένες οικονομίες και στις ΗΠΑ, ενώ σημαντικά οφέλη θα έχει και το ευρώ.

Ο επαναπατρισμός κεφαλαίων θα στηριχθεί αρχικά από τις εκροές που θα υπάρξουν σε μετοχικά χαρτοφυλάκια που έχουν τοποθετηθεί σε ριψοκίνδυνες επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές και από ρευστοποιήσεις που θα πραγματοποιήσουν κρατικά επενδυτικά ταμεία.

Την ίδια ώρα οι αναδυόμενες αγορές θα βρεθούν αντιμέτωπες με αυξημένα χρέη, χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους τους όταν αυτό αποτιμάται σε δολάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα